La facilitadora

Un relat de: Mena Guiga
-Plores a raig per dins mentre somrius. Jo estic igual.

-Saps? Va ser i ha estat bé que fos. Però tot té una vida. Com vam poder deixar que un tram fosc esborrés els anteriors?

-Seguiu.

Però es va crear una pausa llarga, com els primers dies. El silenci rebobinava records. Els va fer seure i els va servir una infusió fumejant que feia una olor reconfortant. A fora plovia, com si el temps fes per conjuntar-se amb ells.

Mentre prenien la beguda va posar-los, també, música que sàviament va escollir.

Els rostres es van anar suavitzant amb la melodia acaronadora.


-Mireu-vos ara, sense parlar. Fins que us avisi.

Comptaria quatre minuts.

Als ulls de l'home i la dona els va costar de no desviar-se, com encara evitar centrar-se en les pupil·les l'un de l'altre.

Fins que ho van aconseguir. Era com una abraçada. No existia res més que aquell instant de recuperació del que els unia. De cap manera el que els desuní apareixia. Només veien moments comuns entranyables. Retrobaven el vincle.

-I ara...podeu perdonar-vos?

La psicòloga va fer unes passes enrera, anà cap a un racó ombrívol per deixar-los en la intimitat.

-Em sap greu, Isolda, et vaig menysprear, vaig manar massa, vaig exigir, et vaig fer mal. Ja no m'agradava el teu cos, va anar així. Podies anar al gimnàs si volies, no perquè jo t'hi obligués, t'hi insistís emprenyat.

-Em vas fer mal. Està en el passat. Jo et vaig treure els nens, per tornar-t'ho. La separació em va anar a favor i et vaig prendre els nens tant com vaig poder. T'ho mereixies. I ara...no ho faria.


-Vaig liar-me amb dones per vici, per recuperar una joventut perduda. Va ser buidor i superficialitat. On són les nostres converses?

-Allà on les vulguem, quan quedem.

-Jo t'estimo, Isolda. Vaig ser imbècil.

-Jo també t'aprecio, Pascal.

-Perdona'm.
-Perdona'm.

Van donar-se les mans i van girar dibuixant un cercle.

-Les parelles neixen i moren. L'important és que perduri la llum- conclogué la psicòloga que per dins pensà que ella no havia estat capaç de fer el que aquella parella, guiada per ella, havia pogut. És clar que...no ho havien de saber.




-----I aquí guardo el comentari de la 'jutgessa':
Retrat d’una parella que ha viscut el desamor i ha generat conductes destructives l’un amb l’altre. Fer mal per venjar-se és un mal negoci i aquesta parella trencada ho acaba descobrint, gràcies a una terapeuta. La psicòloga els ajuda a poder mostrar-se vulnerables i nus. Mirar-se als ulls sense desviar la mirada és un exercici que no tothom és capaç de portar a terme. Ho he provat amb algun familiar i no és fàcil.

Mirar enrere i veure els errors que hem comés és un acte de valentia. Sovint anem endavant sense pair les decepcions passades, culpant només a l’altre. El relat deixa ben palès que la culpabilitat en aquests casos, és cosa de dos. El missatge de comprendre a l’altre després de la trencadissa és molt potent. Es necessita amor per portar-ho a terme. El final, amb la reflexió de la terapeuta sobre la seva pròpia situació és versemblant i propera.

M’agrada l’ambient de serenitat aconseguit, la calma i la dolcesa és la sensació que resta després de llegir el text. Una lliçó de vida, sens dubte.

Comentaris

  • Que la fe ens acompanyi...[Ofensiu]
    Loira Durban | 21-03-2018

    La fe és no deixar mai de somriure mentre plorem a raig per dins. M'ha agradat molt aquesta imatge, que bonica. El meu relat ("Resant llenties") desgrana la fe de les llenties, tan petites com la paraula "fe", tan curta i tan infinita.

    Que la fe ens acompanyi! Molta sort i fins aviat :)


    Marta

  • Fàcil i difícil[Ofensiu]
    Montseblanc | 21-03-2018

    És com tot. El metge ens diu que no hem de fumar, encara que ell ho faci. Aquesta psicòloga aplica la teoria i, en aquests cas, en la pràctica, li ha sortit bé. Amb ella no va ser així. Tots sabem (més o menys) el que està bé i el que està malament, el que hem de fer i el que no. Però som humans, això vol dir que el nostre comportament és imprevisible i poc raonable molts cops. Tant de bo fos tan fàcil de fer el que diu el relat, tant de bo les bones teories desemboquessin sempre en bones pràctiques.

  • Interessant[Ofensiu]
    Lecram | 19-03-2018 | Valoració: 10

    Gràcies Mena per el teu relat, m'ha agradat molt...és sorprenen com a vegades el poder de les mirades pot sanar les ferides més dures. I com n'és d'important el perdó i la reconciliació.

    Una abraçada

    Lecram

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

435660 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com