La dona a qui va caure un tros de sostre al cap

Un relat de: Mena Guiga
Cada dia defecava a la mateixa hora, si fa no fa. Costum i gaudi.

S'asseia a la tassa i es relaxava de mala manera, cosa bona. Si mirava revistes tipus 'Hello' o 'SuperPinkWorld' reia veient imatges de duquesses corsecades carregades d'ex marits, vellotes cardaires a més no poder i que vivien la vida llarga. Èxtasi superficial sense arrel profunda, així les etiquetava.

Abans de posar-s'hi, com que es llevava d'hora -allà les cinc del matí- havia meditat davant una espelma de flaire embafosa -falsa vainilla- i flama, per tant, poc foragitadora d'esperits que sovint li entraven al cos en els dies pre o post-menstruatoris, quan estava o irritable i trista en alça o feble i depressiva de pressa de pressa. Després agafava una medalla que havia perdut lluïssor. La sostenia per la cadeneta d'or i li feia una pregunta si no pendolava. Sempre la mateixa: no es pot dir.

I tot seguit agafava una moneda de cinc cèntims d'abans de la guerra i l'encarava a una de cinc cèntims de l'època de la gran estafa (euro), feia que es freguessin entre elles i aquell sorollet la feia riure histèricament. Fins que les llençava al terra i l'endemà ja trobaria on havien anat a parar: sota l'armari de lluna d'estil filipí o en un racó inusitat o dins d'una sabata oblidada o a la capseta de souvernirs del seu gat, en Coli.

La dona de quaranta anys vivia amb les seves rareses i així no moria.


Aquell dia, però, la taca d'humitat al sostre de la cambra de bany havia arribat a un gra massa. El lampista, un cançoner de cal Déu, ja li podia haver arreglat feia segles. Però un home en la cinquantena casat cinc cops i amant del trifàsic en quatre de cada cinc bars no podia anar més enllà. Com que era de bon treballar i de fer pagar poc, la dona esperava i anar pesant figues.

Una plugeta de guix remollit va dutxar la closca i les espatlles de la caganera. No es va enfadar, sí es va exaltar: allò era un senyal. No sabia pas què volia dir, que era el de menys.

I així de feliç que va netejar-se i va dirigir-se a la cuina a menjar-se unes sopes de garrofa i civada, energètiques i assequibles. En Coli en pendria, també, en el bol de ceràmica figuerenca amb una osca fruit d'un cop amb algun esperit prou tangible i fugisser que de cap manera va inquietar al gat, avesat a extravagàncies pluridimensionals.


I de sobte que sonà el timbre i la dona que va fer via a obrir al repartidor de butà que, apressat, feia mec-mec mec-mec amb una insolència que ningú mai no li havia corregit, ell mateix inclòs. Potser l'excusava la tirallonga de vehicles rere el seu, només potser. O dir que el carrer estret no ajudava?

La dona va baixar les escales -amb una bata gastada que comportava transparència- sense tenir temps a posar-se unes calces. Va deixar penjada una amiga al telèfon, rient perquè li ho havia dit.

L'amiga va deixar de riure de cop. Uns gemecs de satisfacció li van activar un desig oblidat, com el a l'altra banda de l'aparell es recuperava i manifestava amb fermesa, que feia un lustre que el cony se li estava florint i vés per on el butaner hi va posar remei.

Segurament era la resposta a la pregunta repetida. S'ignora.

I mentrestant la grua s'havia endut el camió carregat de bombones d'aquell taronja calèndula i el telèfon treia fum d'enveja i per calmar-se es va haver de preparar una infusió de til·la que va concentrar tant que en va resultar un xarop.
Qui sap si en cataplasma passat per allà...

I, segon mentrestant: el sostre s'obria en noves perspectives. I el bàter estava tancat.




Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

435866 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com