La CULPA Apunts opinables

Un relat de: Joan G. Pons

La Culpa subjectiva és quelcom que jo em creo on una gran part són les aportacions imaginàries de la meva ment. Semblant a la por... hi ha culpes reals i culpes que jo invento i em fan sentir culpable. I quan escric invento, vull dir que la persona crea una sensació de culpa valorable però que cal situar en el seu lloc... una invenció.

Ignasi Fuster escriu: "La CULPA és el que jo mateix realitzo; es caracteritza per un moviment de mi cap a fora, perquè sóc jo l'autor de l'acte dolent; és un mal segons la voluntat..."

Subratllo dues paraules: voluntat i acte dolent. Culpa real i concreta.

En canvi a la "sensació de culpa" ens trobem en una sensació anticipada de quelcom que ens pensem que si ho fem (no ho hem fet encara) pot tenir unes conseqüències.

Us invito a reflexionar sobre això. Les sensacions de culpa que patim pel que "deixem de fer" o pel que "creiem hauríem d'haver fet".

En ocasions, hi ha confusió en les decisions de prenem i les sensacions de culpa prèvia que envolten i potser condicionen la decisió que volem prendre.

La Culpa subjectiva és una bola que va i torna. Una bola que sents que la culpa és dels altres. Una bola que sents que la culpa és teva. I no dominem la bola.... potser per què és un invent de la meva ment.

Un complement: Fred Kofman, el pare del concepte "culpa-habilitat" diu:
"Des de petits desenvolupem la habilitat de la culpa aliena: "S'ha trencat la joguina". I una societat que no assumeix els seus errors no pot corregir-los. Hem d'aprendre a admetre les nostres equivocacions, demanar disculpes i actuar per no tornar-los a repetir. Contra la culpa-habilitat, l'assumpció dels errors. ¿Fins a quin punt també el país ha abusat de la culpa-habilitat i ha fixat sempre a fora la responsabilitat de tot el que ens passa?."

Comentaris

  • La culpa paralitza[Ofensiu]
    llamp! | 26-04-2009 | Valoració: 10


    Crec que la culpa paralitza i que sentir-te culpable d'allò que representa un mal pel teu entorn o pels demés és com creixem des de petits. Mica en mica, quan creixem i arribem a l'adolescència ens treiem una mica de culpa i assenyalem als demés. Per acabar essent adults que evitem sentir-nos culpables de fer el que fem o de ser el que som. Finalment, la gent d'edat avançada és la més assenyada (en general), la que ha après que la culpa no la tinc jo, ni els demés, sinó que tota la culpa és de Déu que ens ha concedit una vida de culpabilitat per acabar culpant a la deïtat totes les culpes que ens podem atribuir o que atribuim als demés.

    M'explico? Em sembla que m'embolico massa i per això faig com els adults: la culpa no és de ningú, la culpa em paralitza i n'estic fart de ser un titella a qui li encolomen totes les culpes.

    No a la culpabilitat! Sí a la responsabilitat!

    llamps!

  • Tinc tendència[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 26-04-2009 | Valoració: 10

    a carregar-me a les espatlles,culpes que, ben analitzades no em pertanyen. Conec una dita que sempre m'ha ajudat : Què importa el passat? Endavant!
    Les teves idees sempre són enriquidores. Gràcies Joan.

  • Fa algun temps,[Ofensiu]
    brins | 26-04-2009 | Valoració: 10

    et vaig dir que a vegades estic d´acord amb el
    teu positivisme, la teva opinió, i d´altres vegades, no la comparteixo. No sé si això et va molestar, perquè des de llavors no he rebut més comentaris teus, però tot i això, avui vull dir-te que en aquest relat, hi has abocat reflexions molt encertades. Et felicito!

    Pilar

  • més d'un cop[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 26-04-2009

    en un accident d'altri hi veiem la nostra culpa, per no haver fet, per no haver dit, la culpavilitat ens envolta... i és que no creixem.

    La culpa és dins nostre, i allò que un veu com una mancança de la seva desitjable perfecció a la que en dius culpa, un altre no hi veu res, i es demana... què li passa ara a aquest?

    Menys cercar culpables, i més anar al pas de les solucions, ho deia la meva àvia, que ja fa més de trenta anys descansa, sense culpa seva, en mans d'una altra realitat.

    Hi pensarem Joan.

    Una abraçada innocent, penso...

    Ferran

  • Com sempre, hi toques.[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 26-04-2009 | Valoració: 10

    El sentiment de culpabilitat té moltes reaccions i en voldria comentar una. Com a professora que he estat, he vist, de vegades, els pares enfadar-se molt amb els professors,
    però jo sempre he procurat guardar la calma perquè està ben clar que estan enfadats contra ells mateixos que, per falta de temps o, de vegades per negligència, no s'ocupen tan dels fills com seria la seva obligació.
    Encantada de llegir-te, xaval!

  • "Mala consciència"[Ofensiu]
    Núria Niubó | 25-04-2009 | Valoració: 10

    Molt bones reflexions sobre la Culpa, concepte moral , que com molt bé dius , la persona en no voler assumir els seus errors fa tots els raonament possibles per tal que la seva ment acaba trobant la manera de culpar als altres per sentir-se'n lliure,
    Has aconseguit en aquest relat , fer-me interessar i llegir una mica més sobre el tema (per internet) on he trobat aquest paràgraf que t'adjunto, ja que per fer raonaments filosòfics no tinc massa fonaments.
    A més, m'ha agradat molt, perquè, serà coincidència o destí , l'he llegit en un moment que necessitava fer reflexió sobre aquest concepte.
    Com a mestra de nens de 4 a 12 anys , et puc parlar una mica sobre allò que dius de "una bola que va i torna" , perquè és un treball intens el que hem de fer per ensenyar als nens a acceptar els seus errors.

    Nietzsche, diu ,
    "En poder escollir quin camí cal escollir en cada
    situació concreta et fa que hagis d'assumir les conseqüències que si al
    final són més negatives del que et pensaves et duen a tenir un sentiment
    de culpa important en no parar de pensar com ho podries haver fet millor
    ("En essència, aquesta força activa (la llibertat)... basteix ideals
    negatius i es crea la "mala consciència"

    Gràcies pel teu gratificant comentari,
    rep una càlida abraçada,
    Núria

  • Bones relfexions sobre la culpa,[Ofensiu]
    Romy Ros | 24-04-2009 | Valoració: 10

    i/o els sentiments de culpa. Sempre són una càrrega feixuga que ens pot acompanyar i convertir-se en un company de viatge "cansino": sentiment de culpa per lo que fem i per lo que no fem, per lo que pensem i per lo que sentim. Sigui com sigui ens fas reflexionar i m'ha agradat molt el teu relat.

Valoració mitja: 10