LA COMISSIÓ GESTORA DE L'ANY 1923 AL MUNICIPI MALLORQUI DE FORNALUTX

Un relat de: Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal
El 1º d'octubre del 1923, el general Primo de Rivera president del Directori Militar - qui el 13 de setembre anterior havia fet un "pronunciamiento" o sigui un cop d'estat - ordenava la sustitució de tots els ajuntaments d'Espanya per comissions gestores.L'endemà es va executar l'ordre a tots els municipis .
A Fornalut illa de Mallorca x es presentà, a la Casa de la Vila de Can Arbona el Comdante de Puesto de la Guardia Civil de Sóller Guillem Torres Pons acompanyat del guardia Gabriel Vives Gamundi natural aquest darrer de la Vila de Deià.
La corporació municipal que a Fornalutx quedava destituida la formaven el batle Joan Puig Colom reus (Conservador) i els regidors: Joaquim Busquets Estades sabagot, Macià Vicerns Reynés, Bartomeu Mayol Arbona de sa costera, Jordi Mayol Ballester xoroi, i el meu avi patern Joan Estades de Moncaira Bennasser de Massana (liberal).
Pel que fa a la Gestora que ara es feia càrrec de representar l'esmentat municipi fornalutxenc la formaven els veïns seguents:
BERNAT ALBERTI ARBONA des puedó que passava a ser el nou batle de Fornalutx propietari de la tafona de Es Puedó.
FRANCESC ALBERTI BARCELO cirerol mestre sabater.
BARTOMEU COLOM ROQUETTE barquer comerciant.
JAUME ANTONI REYNES MAYOL
BERNAT BERNAT BARCELÓ vinaveia propietari i expert local en herbes medicinals.
El secretari de l'ajuntament, Bernat Mayol Ros de Madò Paula donà fe de que s'havia complit amb lo manat per la superioritat.
Fornalutx i els altres municipis espanyols foren adminstrats per comissions gestores fins que en 1930 quan el Rei acceptà la dimissió de Primo de Rivera es tornaren posar les corporacions elegides en 1920.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Joan  Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

222 Relats

334 Comentaris

199524 Lectures

Valoració de l'autor: 9.01

Biografia:
Vaig neixer a França on els meus pares havien emigrat i quan tenia tretze anys venguérem a Mallorca d'on procedeix tota la meva nissaga.
A l'hora d'ara ja he passat la setentena d'anys. Per sang, adopció i sobretot convicció em consider mallorqui de socarrel i pet tant de llengua i cultura catalana i ho defensaré sempre. Ho he defensat al setmanari "Sóller" on ja col-laborava de petit visquent el seu fundador JOAN MARQUÉS ARBONA !Pinoi" - d'això han passat ja cinquanta anys. (Ho recordo per si acàs hi ha qui no ho sap o intencionadament ho hagués oblidat) També aquesta ha sigut la meva positura a la "VEU DE SÓLLER) i ja no diguem al quinzenal "L'ESTEL DE MALLORCA" que dirigeix i edita un entusiaste patriota del catalanisme que fuma en pipa com el santjoaner i ex-conserje de nit de l'hotel " Bahía Grande" nomenat Mateu Joan i Florit.
Ah que quedi clar que no sóc ni anti francés ni anti espanyol però sí anti centralista i anti jacobi.