La col·lecció de la Clotilde

Un relat de: Mena Guiga
La Clotilde viu a pagès i té aviram. Les gallines sempre volen més espai per campar, és el seu caràcter i la Clotilde deixa que siguin aus lliures als prats que envolten la masia, gran casalot d'herència on viu sola i mussola amb una dotzena de gats, una vaca, un llangardaix de mur assolellat, un ordinador i un quatre per quatre que més aviat fa vida al cobert.
Aquesta dona, de cos robust i avesat a l'aire lliure, colrat, vestida amb texans descolorits i camisetes amples com tardes d'estiu, té una dèria: el conreu de cols com a divertimento, com a gaudi i per fer-ne col•lecció. S'entreté adobant-les amb molt d'amor i amb elements diversos (que ajudaran a obtenir un colam original) com closques d'ous que hagin absorbit suc de maduixes amb moscatell; pols d'estels quan hi ha pluja d'estels (prohibit explicar com la recull); llàgrimes de la vaca quan està trista a la tardor (coses de la remugaire que no cal comentar gaire); aigua on hi hagin nedat capgrossos de cues grogues, etc. De resultes, la Clotilde aconsegueix una collita de cols inimaginable: cols llistades, cols de fulles llargues i sinuoses amb taques lilenques, cols amb estampats de quadres aptes per a malalaties oculars i substitutes de col•liris, cols ballarines i cols gens col•lapsades per res, les que cal que mengi com a col•lació qui està intranquil.
Les gallines ponen i molt. Des que surt fins que es pon el sol. Estan agraïdes pel tracte i el paguen així. La Clotilde ven ous als pobles dels voltants i en treu uns bons diners per anar visquent a la seva especial manera.
Els gats fan entrar l'aviram al galliner en acabar el dia i el fan sortir en començar-ne un de nou. Mentre, la Clotilde, després de rentar-se al safareig -i ho fa tot l'any- esmorza, canta i va a l'ordinador mitja horeta. Només trenta exactes minuts i ho cumpleix. Contacta amb gent que conrei i col•leccioni cols, com ella. La seva passió. Tot seguit surt a fora i respira l'aire de la plana i agraeix la llibertat que s'ha procurat.
Llegeix. Escriu. Fa estiraments. Dibuixa. Amanyaga els gats. Fa fotos de les gallines. En té més de cinc-centes. Cadascuna té un nom i unes característiques úniques, tot anotat en la Llibreta Gallínica de la Clotilde. Entranyable i eficient.
Un dia algú va enviar-li un mail avisant-la que a Riput es feia una trobada, la Fira de la Col: mostra, col•lecció i més. La Clotilde va saltar de la cadira presa de l'èxtasi pel genial esdeveniment, i quasi pica contra el sostre alt de bigues corcades.

Va deixar les més de cinc-centes a cura dels gats i ells, assenyats, li van dedicar una mirada que deia 'no pateixis gens ni mica, tot controlat'. I la bona dona, de quaranta-quatre anys ben portats, carrega cols de tots tipus al quatre per quatre i cap a Riput hi falta gent.
Un cop allà, es sentia arreu olor de col. Meravellós. Parades amb cols de naixement, petites i tendres. Parades amb cols grosses i grasses, fruit de moltes vitamines...indubtablement industrials. Parades amb col bullida amb patata i salsa d'acompanyament. Parades de col trossejada crua per a amanides. Parades de llibres amb receptes amb col. Parades de camisetes amb cols impreses com lletres. Interessantíssim.
La Clotilde, xiulant feliç, va instal•lar el seu stand. La tela que cobria la taula era vella roba de sac de la vesàvia, de to taca de cafè i de textura aspra i ancestral. Idònia. Les cols a sobre, sàviament exposades, per formes i coloracions, per usos. Magnífica parada.
Ningú va mostrar-s'hi indiferent. La Clotilde va tenir un gran èxit i les seves cols van arribar a ser conegudes fins i tot a la Conxinxina. Algú passaria a dir-ne la Colxinxina, algú enrigolat. Algú que era en Liu-Xi-Tu, oriental sensual a més no poder, un pèl nap-buf, que es va enamorar a l'acte de la col•leccionista-plantaire-experimentaire de cols. Ell també les feia, coses d'aquesta mena, però amb naps. I ja se sap, naps i cols, cols i naps, hi ha aficions que uneixen, que són connexions, que porten complicitat al cent per mil.
L'intercanvi de coneixements va portar, amb el temps i una canya, una munió de fills i filles clotildons clotildones i liuxituons liuxituones. La gran família passava temporades a la Colxinxina i temporades a la masia catalana. Cal un equilibri.
I els gats ho entenien tot. I les gallines. I la vaca. La virtut de la comprensió més que plausible. Bones bèsties. I el llangardaix no ha notat mai res, assolellant-se com està avesat i, si no fa sol, s'amaga.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

436213 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com