LA CATALUNYA ETERNA. Pont de Bruguers. Gavà

Un relat de: Antonio Mora Vergés

L' animisme és la suma de moltes creences que s'han anat acumulant al llarg de l'existència dels humans; d'acord amb Taylor, constitueix la base de l'espiritualisme, i correspon a un període cultural primari de la humanitat; els animistes atribuïen a tot objecte o fenomen de la natura un esperit independent , així fins algunes expressions de la religió catòlica, com per exemple designat Montserrat, com " la muntanya sagrada" , son clarament tributaries d'aquesta memòria inconscient de la nostra espècie.

L'animisme fou recollit per la filosofia grega, així trobem aquesta afirmació "tot l'univers és un ésser viu" (Anaxímenes). Aquesta concepció influí en el platonisme, el qual afirmà l'existència d'una ànima del món, principi de la seva organicitat i unitat.

Al llarg dels anys he tingut ocasió de visitar llocs del nostre país, en general propers i accessibles, dels que sens dubte en podem suposar si més no, el seu interès per als nostres avantpassats.

Us remeto a les pagines ad-hoc del coneixercatalunya.blogspot.com :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/11/la-taula-de-castellcir.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/la-balma-o-bauma-de-lespluga.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/04/arnaules-el-pont-de-du.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/11/retorn-al-fossat-del-fai-i-la-bauma.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/09/pont-de-larcada-avencs-un-mati-de.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/04/el-codro-o-cdol-del-bressol.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/la-roca-encavalcada-la-porta-del-cel.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/la-cova-simanya-retorn-linici.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/04/capella-de-santa-maria-segles-x-xii-i.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/el-serrat-de-la-tomba-del-moro.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/el-pi-de-les-quatre-besses-el-vell.html

Segur amic lectors que em deixo algun enllaç, i al ensems us dic que per descomptat, no tenim - ni podrem recollir-los - tots els indrets que únicament dins de la nostra Catalunya, ens evoquem encara avui als que ens han precedit des de l'alba de la civilització.

Fèiem via des de l'ermita de Bruguers pel GR-92 , i hem sorprenia gratament el Pont natural originat per erosió eòlica dels conglomerats de Buntsandstein. En recollia imatges, i continuava el camí fins a les ruïnes del Castell d'Eramprunyà i l'ermita de Sant Miquel.

Avui això ens sembla únicament un pont natural; els animistes contràriament pensaven que aquesta mena d'accidents tenien un sentit religiós; que la seva presència palesava de forma indubtable allò que més endavant Plató definirà com l'existència d'una ànima del món.

Avui, voltats més d'estultícia que de corrupció, perduda definitivament per molts la capacitat de " sentir ", et recomano amic/ga assentar-te damunt d'aquest arc de pedra, o aixoplugar-te assota, i un cop despullat de tots els estris que portem quan anem a " la natura" : Walkman, Receptor GPS, telèfon mòbil, màquina de retratar digital, rellotge,.... amb els ulls tancats, intenta asserenar els teus sentits, i ben aviat sentiràs tu també el so de les onades que trenquen molt aprop, i l'aire que et portarà un gust salobre; només aleshores percebràs aquesta ànima del món de la que tots formem part.

Ens agradarà rebre al coneixercatalunya.blogspot.com , els vostres testimonis d'algun dels molts indrets que com els ressenyats, ens connecten amb la Catalunya Eterna.

Agrairem la tramesa a guimera.mora@gmail.com

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424370 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com