LA CASA I BOTIGA ‘MESTRES’ DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Anàvem la Rosa, la Maria Jesús, i l’Antonio pel carrer Major de l’Hospitalet de Llobregat, ens cridava l’atenció un edifici al costat de l’Ajuntament - manifestament fora d’ordenació – que conserva traces modernistes.

Quan cercava informació del seu promotor , en uns anys, 1912, en que el poble superava escassament els 7.000 habitants , trobava que se’l identifica com ‘Sr. Mestres’, sense nom propi, ni cognom matern; no així a l’arquitecte Ramon Puig i Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 1886 - Barcelona, 1937). Sou pregats de fer-nos saber les dades relatives al promotor, i fins l’activitat que es desenvolupava a la botiga, a l’email coneixercatalunya@gmail.com



La descripció tècnica ens diu : edifici entre mitgeres amb planta baixa, on es troba la botiga, i un pis, on hi ha la vivenda. Els dos pisos estan separats per un balcó corregut amb una gran volada i una barana de ferro. L'immoble sobresurt una mica de l'edifici de un dels costats així que fa una cantonada. El pis superior està decorat amb ceràmica de colors verd, groc i vermell, com unes motllures horitzontals, una a mitja alçada i altre a la part superior, o els guardapols de les tres obertures. En el gir de la cantonada, que està arrodonida, hi ha un gran plafó ceràmic que sobresurt per la part superior de la façana, a sota té esgrafiada la data "1912" i altre plafó de ceràmica.

El bon amics , Aleix de Ferrater, em deixava un comentari a l’article sobre el Casino del Centre :

Dono fe que el restaurant és molt interessant. Fan petites delicatessen que són molt d'agrair.

El centre de l'Hospitalet és un gran desconegut, preciós i amb molta història.

Coneixes el carrer Xipreret? No te'l pots perdre!.

Una abraçada.

Li deia en la meva contestació :

Tens molta raó.

Hi ha una ‘visió pejorativa’ del Llobregat jussà – del tot injustificada – que serà difícil d’esborrar.

Doncs això, que CATALUNYA , NOMÉS ens té a nosaltres, i que no HEM D’ESPERAR cap acció POSITIVA, ni des de l’àmbit local, ni provincial, ni nacional, i menys encara DEL REINO DE ESPAÑA.

Comentaris

  • Fer país.[Ofensiu]
    Angelina Vilella Ros | 30-05-2013 | Valoració: 9

    Hola, Antonio, no és la primera vegada que em dirigeixo a tu, però avui et vull donar alguna dada de la Botiga Nova, que durant molts anys va fer el seu servei als hospitalencs, dic servei perquè encara que fos un establiment que sembla que el servei fos al revés sabràs que en aquesta botiga es podia comprar per exemple una camisa blanca d'etiqueta, o una corbata bonica, era l'establiment amb més carisme social. Els propietaris eren del poble coneguts per tothom, no puc recordar el nom però si t'interessa el puc saber. Gràcies per fer sortir una mica l'Hospitalet, jo ho he intentat, podràs comprovar-ho a la meva pàgina Web, en el grup de relats policíacs.
    Una salutació.
    Angelina Vilella Ros www.angelinavilellaros.net

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407498 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com