La carta dels somnis

Un relat de: ninona
En una vella caixa de ferro i fusta, en Joan guarda una antiga carta familiar que el temps gairebé ha esborrat i que algú havia transcrit per fer-la llegible.
Com cada any des de que l’avi li havia lliurat, la llegeix corprès i sap que el somni encara continua viu.


Estimat fill,

Jo no en sé de lletres, però no voldria callar el que vull dir, i per això li he demanat a en Feliu, un dels Estudiants de Lleis que ha combatut amb nosaltres a la muralla, que t’escrigui aquesta carta.

Primer va caure la mare, en els bombardeigs de la ciutat, i ara sóc jo que no sé si sobreviuré a les ferides d’avui. Barcelona no resistirà gaire més. Després, la història l’escriuran els guanyadors i el temps esborrarà de la memòria la nostra lluita; no la guerra, però sí les raons; no les d’Estat, la traïció del rei, la nostra, l’engany d’uns aliats que han resultat botxins, però sí el perquè d’aquesta obstinació nostra de resistir, de no deixar-nos doblegar, d’esperar diàriament un miracle. I ho esborrarà perquè no hi ha un motiu sol, perquè cada barceloní té la seva raó: els uns la ràbia, altres la pàtria; alguns volien encalçar el futur i altres recuperar el passat; molts ens hi vam veure abocats per amor: a la ciutat, a la família, als avantpassats o als successors; d’altres ho van fer per necessitat: per defensar el que tenien, que era ben poc i no ho podien perdre.

No m’enganyo. Em queden poques esperances de resistir, i encara menys de guanyar la guerra. Si és la voluntat de Nostre Senyor, ens refarem d’aquesta desfeta. Aixecarem el cap i amagarem el dol, perquè som orgullosos i no voldrem veure’ns vençuts; i tirarem endavant i tornarem a riure i a viure.

Fill meu, si mai t’arriba aquesta carta, voldrà dir que no t’he vist fer-te gran i això em dol. Per això és urgent que t’expliqui els meus motius, que he lluitat sobretot per la llibertat, i ho tornaria a fer. No patia per Catalunya, perquè la pàtria és una cosa molt gran que es porta al cor i no necessita defenses a ultrança; la pàtria no és un lloc sinó un sentiment i això no m’ho podien pas arrabassar. No; jo he lluitat per ser lliure i per no perdre els drets que teníem; perquè cada dret perdut és un pas enrere; perquè la llibertat no és pas cosa de cadenes sinó d’ànima.

Recorda-ho i no deixis que res t’esquinci l’ànima i et faci esclau. Et somio lliure, lliure per escollir i equivocar-te, lliure per somiar, lliure per viure en llibertat (creu-me, és difícil).

T’estima sempre,

El teu pare

Comentaris

  • Hoooooo !!![Ofensiu]
    Annalls | 23-09-2014 | Valoració: 10

    Sembla que t'has inspirat per les musses del onze de septembre o el tricentenari, tan se val !! QUina carta, "la patria és un sentiment"... m'has traslladat a la Barcelona que mai es va entregar, mai va ser vençuda, potser derrotada molt més enllà del que mai s'haguessin pensat que resistix ... Valenta i llavors... anys de migdiada, entre moltes represions.

    M'encanta aquesta carta, ja no se que m'agrada més si el poema o la carta...
    Enhorabona per les dues !!!

    Anna

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / Benvolguda Relataire:

    La teva obra, presentada a la convocatòria “Somnis Tricentenaris”, ha estat seleccionada per formar part del volum recopilatori que recollirà totes les obres finalistes. Els beneficis d’aquesta publicació seran destinats a la Marató de TV3 2014, dedicada a les malalties del cor.

    És per això que et demanem que ens facis arribar, al més aviat possible, l'autorització perquè sigui inclosa al recull (Data màxima: 30 de setembre).

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic, a l'adreça concursos.arc@gmail.com, el text que adjuntem al final d'aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ SOMNIS TRICENTENARIS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,
    Comissió de Concursos

    - - - - - - - - - -

    AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ SOMNIS TRICENTENARIS

    En/na .........................................................................................................
    amb DNI. número ......................................................................................
    data de naixement ........................................................
    i nick relataire ............................................................................................
    AUTORITZO a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure l’obra ...................................................................................................
    de la qual en sóc autor/a, en el recull "Somnis Tricentenaris".

    En el llibre vull constar amb el nom d'autor/a: .............................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l'ARC.

    Data .......................................

  • Bufff![Ofensiu]
    AVERROIS | 12-09-2014 | Valoració: 10

    ...m'has fet emocionar. Semblava escoltar al meu pare explicant el que realment sentia i que em va traspassar. Catalunya és un sentiment. Fabulós! Tens tota la raó del món. Ens deu venir dels grecs que la seva Hellade era a on ells estaven, no era un territori sino com bé has dit un sentiment de patria. Tot i així hem de lluitar per aquesta terra, xopa de sang dels herois.
    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de ninona

ninona

58 Relats

229 Comentaris

131892 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona el 1964. Volia investigar i fer grans descobriments, i vaig estudiar Bioquímica, però després de moltes voltes he acabat fent projectes informàtics, una feina que m'agrada.

De sempre m'ha apassionat llegir i escriure. Un dia vaig descobrir aquesta web a través d'un bon amic que hi escrivia, i des d'aleshores m'hi passo quan puc.

Va haver un temps que participava en els reptes (aleshores nomès hi havia el clàssic) i era gairebé addictiu, però ara m'és gairebé impossible.
Darrerament m'he aficionat al niporepte, però només hi participo de tant en tant.

També em trobareu al bloc Univers madur.

Passeu-vos, comenteu i no dubteu a criticar: és la millor manera de millorar.

Per qualsevol cosa que vulgueu, m'agradarà tenir notícies vostres ...

ninona1206[arrova]gmail[punt]com


Per si us fan servei, algunes eines i enllaços útils