LA CAFETERA DEL ‘MUCHA PLATA’. HISTÒRIA TRÀGICA. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS OCCIDENTAL.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava la cafetera, que algunes persones d’edat de Sant Llorenç Savall, recordaran que passaven per les cases venen cafè, quan els tancaven el ‘ Bar de Camareres’ que havien obert al carrer Vapor.




La història es anterior al període - negre – 1936-1939, uns llorençans , marxen a fer fortuna a les Amèriques, en el seu cas s’instal·laven a Mèxic.

Quan tornen a Sant Savall, aixequen la casa, i demanem permís per obrir un cafè, permís que els atorgava el Consistori de l’època.




El cafè, atès per cambreres moria ràpidament d’èxit, totes les forces ‘vives’ de Sant Llorenç Savall, van demanar el tancament que va ser acordat de manera fulminant.

El propietari, al que tothom coneixia com el ‘ mucha plata’ perquè sempre feia servir aquesta expressió quan explicava la seva estada a Mèxic, moria possiblement com a conseqüència de la constatació de la seva absoluta ruïna.

La dona i una de les filles sobrevivien venen cafès a domicili, fins que marxaven, sembla que a Andalusia on vivia una filla i germana casada.

La casa va ser llogada per l’Antoni Arseda que gestionava una fàbrica tèxtil a la carretera.

El Josep Olivé Escarré, (Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 ), que havia conegut al ‘mucha plata’, i vist a la seva dona i filla venen cafè per les cases, va reconèixer la cafetera, que li va ser regalada, i que conserva encara avui.




Al Josep Olivé Escarré no i calen els ‘màsters tramposos’, com diu sempre, podria escriure un llibre – sense fer servir el copiar/pegar -, als seus anys però, això no li sembla ‘important’, crec que li podem atorgat el qualificatiu de ‘magister’, oi?.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407249 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com