L´Ermita de la Mare de Déu de la Devesa a la Garrotxa

Un relat de: Juan R Lejarza
L´Ermita de la Mare de Déu de la Devesa és un petit santuari situat als estreps nord orientals de la serra de Sant Julià del Mont, a la dreta del riu Fluvià, al veïnat dels Angles, pertanyent al municipi de Montagut i Oix (Garrotxa).

El temple té una estructura primitiva, d´època romànica, que fou notablement modificada durant el segle XVI. Té una única nau amb un absis semicircular (amb finestra inclosa); a la façana de ponent hi ha una porta d´entrada adovellada, amb dos arcs en gradació, així com el campanar de cadireta que havia estat de doble obertura però, actualment, només en resta una.

L´Ermita de la Mare de Déu de la Devesa és un petit santuari que es troba situat a uns dos quilòmetres al sud-oest de la població de Castellfollit de la Roca, en una zona actualment boscosa i solitària, just al damunt de la muntanya per on passen els túnels de la autovía A26, al terme municipal de Montagut i Oix.

La primera notícia documental del santuari data de l´any 1261, quan Berenguer de Requesens va fundar-hi un benefici.

No tornem a tenir notícies de l´ermita fins a l´any 1344, quan es produí un conflicte entre les autoritats eclesiàstiques gironines i un laic (en Santaló de Mont, amb tota probabilitat propietari del proper mas Santaló), pel control de l´esmentada capella i els seus béns.

Aquest conflicte comportà que s´encomanés al prevere Pere Pasqual el govern de la capella, atès que els laics tenien prohibit governar esglésies.

Tanmateix, alguns anys després (1369), davant la manca d´un responsable que es fes càrrec del manteniment de l´edifici, se li confià a Ramon Santaló (segurament fill de l´anterior), fet que ens mostra l´aïllament i solitud de la zona.

A època moderna, a l´any 1540, es realitzà una ampliació de la nau de l´església, fet clarament constatable en l´aparell de l´edifici. Posteriorment, en una data indeterminada, a aquesta ampliació, se li afegí un casalot adossat a la façana de l´entrada, que servia d´habitatge a l´ermità, i es sobrealçà el campanar d´espadanya.

Aquest afegit, però, ja es trobava deshabitat a finals segle XIX i fou aterrat poc després. Finalment, la Guerra Civil (1936-39) afectà l´ermita, a l´igual que tants altres edificis religiosos, i comportà la pèrdua d´una interessant talla romànica que representava la verge Maria amb el nen Jesús, la qual fou substituïda als anys quaranta per una rèplica.

Coordenades UTM X: 464430.79 Y: 4672975.15

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer