Katiuskas provincianes

Un relat de: Carles Rebassa

Diu Miquel Bauçà a El canvi, a l'entrada «Pancatalanitat, la», que els nostres enemics, a través de la dictadura franquista, aconseguiren guanyar la més fèrtil i duradora batalla: la batalla del provincianisme, «avui tot floreixent i rabiüt». Continua dient que «a la fi del segle XIX, hom era mes pantacalanista que ara. I més líric.» No és estrany que Bauçà l'encerti. És més, és absolutament corrent que l'encerti. Acab de veure un fragment d'un programa de tendències artístiques i musicals del segon canal de TVE que es diu Miradas.2. Una de les seccions del programa estava dedicada al grup de pop Antònia Font. El titular del reportatge que celebrava l'aparició del disc Batiscafo Katiuskas era «Antònia Font: pop en mallorquín». Avui, hom és més provincià que al segle XIX, i extremadament menys líric. Resulta que carregar-se Antònia Font perquè es passen pel forro una tradició ancestral de la llengua catalana d'àmbits d'ús i de registres lingüístics, perquè vénen de no se sap quin cosmos paranoic, és pecat. Pecat. I s'ha demostrat moltes vegades. Antònia Font és sagrat, com s'altar, com sa Mare de Déu, i com es cel plujós de sa setmana passada. La qüestió, però, és que avui, hom és més provincià i extremadament menys líric que a la fi del segle XIX. O que a la fi del segle XX, quan no hi havia hagut un governet d'animals regionalistes (vegeu el que passa aquestes dies amb el sant tripartit principatí) que van col·locar les coses de tal manera que aquest provincianisme prengués el nom de la lluita de tots per fer-ne un corralet regional. En aquest corralet hi cap l'Obra Cultural Balear, que demana l'animalada de reconèixer «el caràcter nacional de les Illes Balears»; el PSM, que demana l'establiment de l'Estat balear; els funcionaris culturals, que aconsegueixen que Barcelona s'acoti davant una exposició que mostra la literatura catalana de «Producte Balear». I entre tots aquests gonelles, Antònia Font, amb es seu desert i ses seves espardenyes i que guai ets extraterrestres, cada dia més provincians, cada dia extremadament menys lírics i de la terra, sí, de sa roqueta amb sa sargantana de ses illes que hi pren el sol: la música de la terra: el pop mallorquín.

Comentaris

  • estimat virtual katiusko[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 11-06-2006

    no vaig venir perquè havia quedat amb el senyoret cambrer del Ritz a l'ateneu perquè em contàs més coses, saps que mai he escoltat a Antónia Font? en Mick Jagger i en Jim Morrisson ect... en tenen venuda, que vols les velles rockeres mai moren.

  • Hola Carles[Ofensiu]
    Jordi Hill Montes | 29-05-2006

    Com no un altre cop no coincidim, a mi m'agrada molt Antònia Font, potser molt tampoc , però pens que sa música de ses illes es prou bona i jo diumenge salat vaig vere aquest reportatge per sa televisió espanyola 2, tot i que accepte, que son una mica pedants, en ses meu parer.

    Aquestes ultimes lineas son per la Conxa aquesta Forteza, per a veure si el proper relat que vulgui llegir d'en Carles hi escrigui un comentari del relat i no pas tot això que diu.

    Salutacions Carles, em sap greu però diumenge no vaig poder venir a la fornal de segur que s'ho valia.

  • tens raó ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 21-05-2006

    avui dematí ho he pensat que ho havies fet en conya, ahir vespre estava una mica entebanada, massa cava a l'Ateneu de Barcelona. Veig que no vivim massa lluny, jo visc al carrer Nàpols al costat del Parc de la Ciutadella.

    Em vaig precipitar, com sempre ...

    Salut

    Conxa

  • i es cel tampoc[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 21-05-2006

    en mallorquí és el cel.

  • i tampoc[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 21-05-2006

    hem salat mai "sa setmana passada" sempre en mallorquí hem dit "la setmana passada". Els joves d'ara ho salen tot, nosaltres que hem mamat el mallorquí dels vells, sabem perfectament quan hem de salar o no.

  • Conxa Forteza | 21-05-2006

    sa mare de déu mai s'ha salat a mallorca, sempre hem dit"la mare de Dèu", hi ha una carta al balears d'avui diumenge dedicada a tu, jo no la he acabada d'entendre.

    una aferrada

    Conxa

l´Autor

Foto de perfil de Carles Rebassa

Carles Rebassa

88 Relats

119 Comentaris

101188 Lectures

Valoració de l'autor: 9.32

Biografia:
Sóc de Mallorca. Visc a Barcelona, al barri del Clot. No estic content de les coses. No vull que em facin creure que somniar en les coses fa de cop canviar-les. No crec en la individualitat si no és col·lectiva, i al revés: és impossible la col·lectivitat si no és individual. La vida pega cops, però és per a això, la vida. Si no, valdria més no créixer, volar per l'univers, no ser-hi. Però som aquí i cal que ens comuniquem. I ja no escric res més.

Salut, independència i socialisme

carlesrebassa@gmail.com