KALILU

Un relat de: AssociacioRelataires
KALILU

Kalilu treballa la terra. Està feliç perquè té feina. Al camp, se sent a casa. Sent seva aquesta nova terra, la llaura, neteja, rega i cuida. La sap molt agraïda. Pensa que els pagesos catalans no estan lluny dels del cor d’Àfrica. Quan els veu treballar, pensa en els que li ensenyaren a conrear-la.
Primer els veia llunyans però, parlant amb els vells del poble, va saber que abans era diferent. Tot era fet a mà o amb trastos mecanitzats i animals de tir. Fa uns cinquanta anys, les màquines aparegueren. Mirant cap enrere, el noi compren que les distàncies eren petites, tot i els kilòmetres que els separava.
A Kalilu li agrada parlar amb la gent gran. Seguts a la plaça del poble, s’expliquen històries que es van superposant. Que si la mula portava el carro, que si es prestaven la vaca per poder llaurar la terra i, a la vegada tenir llet, que si anaven a collir espart per fer sogalls, vencills o soles per espardenyes, etc.
A més del futbol, Kalilu té una afecció, fer treballs amb les seves hàbils mans. Amb cordes fa una nina, un cotxe amb llaunes de cervesa, un cavall amb filferro, etc.
Fa temps el vaig veure. Estava preocupat ja que, quan l’estiu s’acaba, la feina escasseja. Ha tornat a l’Africa, de moment per dos mesos. Ara m’ha enviat un missatge dient que ha tornat. Ens hem trobat i m’ha explicat un projecte: “He portat terra de la meva terra i l’ajuntaré amb terra d’aquí. Més encara, convidaré totes les persones que, provinents d’altres països o bé d’aquí, vulguin participar en el projecte. Amb totes les terres farem, entre tots, una escultura que representi la Terra. Serà una escultura de tots i per a totes les persones que s’hi sentin representades. Si la Terra ens acull, tots hem d’acollir i cuidar la Terra. I l’escultura que farem ens representarà i també tots els espais que conformen els nostres orígens”. Kaliku segueix parlant, entusiasmat pel seu projecte i per l’amor a la terra que el va veure néixer i que l’ha acollit.


Carme Romia i Agustí.

Comentaris

  • Quimeres [Ofensiu]
    Loira Durban | 22-12-2018

    La teva escultura encara no ha arribat al relat i les meves "Quimeres" n'acaben fugint. Són dues històries ben llunyanes que somien juntes, com les meves Quimeres... Molta sort al concurs i bon Nadal!

    Marta Finazzi

l´Autor

Foto de perfil de AssociacioRelataires

AssociacioRelataires

28 Relats

34 Comentaris

18637 Lectures

Valoració de l'autor: 9.88

Biografia:
La colla 2022

La meva vida la tens aquí



XARXES

BLOC ASSOCIACIÓ DE RELATAIRES

INSTAGRAM RELATAIRES

TWITTER X

FACEBOOK



XIV CONCURS ARC DE MICRORELATS
«ORÍGENS/ARRELS»



Associació de Relataires en Català


Convocatòria


Data Inici: 01/11/2023
Data Final: 20/05/2024 (A les 21 hores)


Bases

1. EL CATORZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «ORÍGENS-ARRELS» tindrà la durada d'un curs literari: des del mes de novembre de 2023 al mes de maig de 2024.
2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria. Es prega seriositat.
3. El concurs és obert a qualsevol persona major de tretze anys (complerts abans de tancar el curs literari).
4. Modalitats de participació:
a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l'opció de participar en el concurs que s'habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.
b) Mitjançant l'enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l'obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l'organització del concurs.
4.1 Recepció originals i jurat
Els membres del jurat no rebran en cap moment les dades dels participants. Els jurats sols rebran relats per valorar l’obra i en desconeixeran l’autoria.
5. La temàtica general del concurs duu per títol ORÍGENS / ARRELS. I en certa manera volem celebrar el vintè aniversari de Relats en Català. Cada mes hi haurà un subtema binari diferent, per ampliar les possibilitats narratives, on es poden combinar el temes o triar-ne un de sol, dins de la mateixa convocatòria mensual.
5.1 - El títol del relat és una part del microrelat, és per això que el títol del microrelat enviat no ha de coincidir amb la proposta del mes en curs, ni amb el de la convocatòria genèrica.
Aquest és el quadre resum:

Convocatòria: Subtema
Novembre 2023: L’ou o la gallina / El Big-bang
Desembre 2023: El Paradís / La Terra
Gener 2024: Divinitats / Mitologies
Febrer 2024: Els Malnoms / La Família
Març 2024: Humans i Robots / Int. Artificial
Abril 2024: Crims / Càstigs
Maig 2024: Escriure / Llegir


6. Un/a mateix autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S'entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d'un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d'un, es desqualificaran totes les seves obres d'aquell mes. També, si es detectés que un autor/a s'ha presentat amb diversos nicks o pseudònims durant el curs (preferim que no es faci), i no ens ho comunica amb antelació, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran d'enviar-se dins els primers 20 dies de cada mes i el dia 20 fins a les nou del vespre (21 hores del dia 20 de cada mes), per tal que l'equip d’editors tingui temps d'aprovar i validar cada publicació a concurs. La Comissió de Concursos ARC no acceptarà en cap cas relats enviats després de les vint-i-una hores del dia 20, inclòs el 20 de maig.
7.1. Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d'alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.
7.2. Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l'extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos) en document Word. Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió del jurat de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.
8.1 El títol no es tindrà en compte en el límit de caràcters del microrelat, sempre que en conjunt amb el text no superi un mínim de caràcters que el jurat/organització consideri excessiu, si és dona el cas.
9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.
10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d'aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.
11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l'ARC, i diferent al mensual, realitzarà la valoració dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l'acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament s'informarà del dia, lloc i hora.
11.1 Els guanyadors es comprometen a assistir a l'acte de lliurament de premis. Si per un motiu de causa major fos impossible la seva presència, haurà d'enviar un representant que es pugui fer càrrec de recollir el premi.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «ORÍGENS/ARRELS» s'estableix en:
— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.
— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.
— Premi d'Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l'ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d'honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).
— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l'associat/da de l'ARC amb més relats finalistes. (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).
— Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.
13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d'un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.
14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l'ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l'ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria als autors per correu electrònic d’aquest fet i en general a través del lloc web. Els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Els drets sempre són dels autors que, en cas de publicació privada, es demana que s’esmenti la condició de finalista o premiat del Concurs. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).
15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.
16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.



Premià de Dalt, octubre de 2023

Per a qualsevol dubte o aclariment ens podeu escriure un correu electrònic a l'adreça:
concursos.arc@gmail.com