Juguen negres

Un relat de: Ginger

Encara no ha començat la partida i ja hi manquen peces. Però no és que s'hàgin perdut, no, és que no existeixen; mai han existit, ni hi ha hagut la voluntat. Sembla que als contrincants ja els va bé d'aquesta manera.

Jugen negres. Hi ha rei, però no reina, doncs el poder no es comparteix i ha de brillar com en Lluís XIV. Els dos alfils, sí, tancant files amb rostre de gos de presa. Tenim els cavalls ben diferents ambdós, no sembla pas que pertanyin al mateix equip: un càrrega les andròmines i l'altre, igual que el cavaller Lancelot, va per lliure amb la seva armadura lluent, no se sap per on pot sortir; si que se sap, no obstant, que va acabar traïnt el rei. Pot ser en aques cas no li prendrà la reina, qui sap si la cadira… Les dues torres també hi són tortes i esquerdades, per tant força vulnerables i ben poc útils per a la defensa si es produís un atac enemic. Servirien, si més no, per dificultar -que no obstruir- el pas als invasors que haurien de remuntar una muntanya de runa més que unes fermes muralles fortificades. La resta, peons, servents més o menys sutmisos, més o menys prepotents, llepaculs de totes menes, però peons al capdevall, prescindibles o substituibles; no compten en el repartiment.

I al bàndol de les blanques? Bé, de fet no totes les peces d'aquesta part són ben bé blanques: Cinc són més aviat esgroeïdes, d'un color ranci com les dents dels vells a causa de la deixadesa i del mal ús. Dues són translúcides, intangibles com el fum, esmunyadisses com anguiles, hi són o no hi són? Tan aviat juguen com s'escapoleixen… Ni 'hi ha un parell de grises, gris rata de claveguera per ser més exactes; en teoria estan al bàndol de les blanques però, com els mercenaris més temibles, no tenen manies en passar-se a l'enemic si això els ha de ser personalment profitós: eus aquí el per què del su color.

No obstant, tot i pertànyer teoròricament al bàndol de les blanques, cap de les tres faccions són amigues ni aliades per col.laborar en batre l'enemic provadament comú. Entre elles es traurien les entranyes si poguessin i aquí és on rau de veritat la força de l'equip negre. Les blanques no ténen rei, ni reina, ni alfils, ni torres, ni cavalls… tots són reis o reines, alfils o torres o cavalls. Tampoc no tenen peons i tots són peons.

Any rere any, em pregunto còm es pot jugar una partida en aquestes condicions. I és que la política municipal és així a la meva ciutat: un tauler d'escacs mutilat.


Comentaris

  • "mediocres"[Ofensiu]
    ricard53 | 01-09-2008

    No calia la darrera frase per entendre de qué va el joc, no calia escriure: "I és que la política municipal és així a la meva ciutat: un tauler d'escacs mutilat", de fet és un reflex més o menys fidel de la nostra societat i prenent la frase d'en Robert Lee Frost: "els que tenen quelcom a dir, no poden o no volen; i els que no tenen res a dir no callen".
    Malgrat tot segueixo jugant a escacs com a "freelance"... cada cop amb menys "força" però potser amb més "mala llet".
    s@lut

  • el poder[Ofensiu]
    romanidemata | 22-02-2008 | Valoració: 10

    El poder és el botxí de les voluntats.
    és un post meu a : Té la mà Maria - Reus http://telamamaria.blogspot.com/
    i em referia als polítics concretament als del PP...
    "aquests fills de la gran puta, amb perdó de les professionals",( referència a les putes que fan la seva feina, pel motiu que sigui, manca de diners, diner fàcil, o perquè els agrada la feina...)

    Però als militars professionals o als polítics, doncs tot el meu menyspreu.

    Els militars decideixen, són els botxins de la voluntat del poble, coaccionen la llibertat, la dels altres , i les víctimes que han de resistir i fan servir els seus mateixos mètodes militars, la lluita armada, clandestina, d'amagatotis, es converteixen en criminals, malgrat la seva humanitat. I el món va com va.

    Pels polítics que fan servir el poder que els ha atorgat el poble, mitjançant els mecanismes parlamentaris, pels seus propis interessos, amb demagògia i utilitzant les majories, criminalitzant els que que decideixen no pertànyer a un estat que no és el seu, o oposar-se al poder que permet les desigualtats socials en en benefici del creixement.

    salut

  • Guardó[Ofensiu]
    romanidemata | 16-02-2008

    si passes pel meu bloc Generació... pots recollir el guardó que al seu torn m'ha atorgat un bloc amic, pels teus relats i tan especials i plens de vida.

l´Autor

Foto de perfil de Ginger

Ginger

45 Relats

78 Comentaris

61127 Lectures

Valoració de l'autor: 9.64

Biografia:
Quan era petita m’agradava dibuixar, tenia molta imaginació i es veu que ho feia força bé. Però per cicumstàncies a l'escola de monges ho vaig avorrir i no hi he tornat. També se’m donava bé l’escriptura, però algunes de les meves mestres també a l'escola de monges no ho entenien així, i fins i tot una vegada en una redacció en que vaig fer servir un personatge que no els va agradar em van posar un ‘zero patatero’ sense aturar-se a observar el contingut ni el perquè de tot plegat. També hi vaig perdre l’interès en l’escriptura i en la lectura durant força anys.

M’he hagut de fer gran i donar-me més d'una trompada per a tornar-hi. Ara escric per per deixar anar els meus fantasmes, però sobre tot per posar en ordre les meves idees i establir-me una opinió que no em resulti massa contradictòria mirant de fer-ho amb sentit de l'humor i ironia (de vegades amb un punt d'acidesa) sense el quals crec que les persones estem perdudes.

El meu bloc d'escriptura és:
http://rosadecyan.blogspot.com.es/ (Ironies, paradoxes i altres subtileses)

També m'interessa la fotografia a la qual dedico diversos blocs: http://imatgesiemocions.blogspot.com/
http://fragmentsde-i-realitat.blogspot.com.es/
http://fragmentsde-i-realitat.blogspot.com.es/



Qui estigui interessat/da en contactar amb mi ho pot fer amb tota tranquil.litat a:

rosadecyan@yahoo.es
rosa.decyan@gmail.com

Gràcies per llegir-me.