Josep Pla i l'art de la descripció

Un relat de: Eduard Massó Cerdán
No hi ha ningú que no es pensi ésser un gran escriptor abans de posar-se a escriure. Tema literari: dibuixar, en una ratlla i mitja, el vol d’un ocell."

Aquesta frase la vaig llegir fa unes setmanes al Quadern Gris del mestre Josep Pla, com a colofó d'una interessant reflexió sobre el fet d'escriure. No cal dir que coincidisc bàsicamente en les seues apreciacions, però el que hui porte ací és el repte que ens llançava el mestre, i pretenc doncs descriure en ratlla i mitja el vol d'un ocell. Jutgen vostès si ho he aconseguit o ho seguisc intentant. Allà va:

"El gorrió quan passa, ho fa ràpid. Delinea un traç corb i segur en un trajecte eficient: mou les ales només quan cal i s'aturen de sobte, en suspens, volant."

El que donaria per llegir la descripció del propi Pla!

Comentaris

  • M'ha agradat molt[Ofensiu]

    Moltes gràcies per comentar!

    Bé, el llibre m'està agradant, perquè encara l'estic llegint. Com hauràs de saber, és un dietari i com a tal no té cap línia argumental però les anècdotes, les apreciacions, les reflexions, les descripcions i l'ambient social, cultural i polític que reflexa Josep Pla a mi m'han captivat.

  • Pardal[Ofensiu]
    El Nou Rei del Rocanrol | 17-01-2015 | Valoració: 10

    A mi m'ha agradat, a més m'has fet ganes de llegir el quader gris... T'ha agradat?