Intercanvi de parella (i II)

Un relat de: peres

relatsencatala.com adverteix que aquest relat contè llenguatge que pot ferir algunes sensibilitats. No recomanat per menors de 18 anys.

Ella. 8:06: Torno a la cuina ja vestida del tot, prenc una galeta del pot, veig que ningú s'ha fet seu el bol de pasteta tebiona de crispis i llet, remugo una mica, l'agafo i me'l menjo amb quatre cullerades, fent cara de fàstic i de sacrificada, encabat dic adéu i que els vagi bé el dia, dic adéu quan passo davant la porta del quarto de bany, on suposo que hi ha la nena, i me'n vaig. Just quan tanco la porta sento que ell crida, però no l'entenc i em fa mandra treure el clauer del bosso i tornar a obrir. Baixo l'escala. A meitat d'escala, s'obre la porta del pis i sento que ell em diu: "Ja portes paraigua?" I jo contesto: "No. Que plou?" I ell: "Sí. El vols?" Jo: "No, deixa'l, no em fa res, si és aquí al costat." Només de sortir al carrer, veig que deunidó com plou, penso que el dia que fa és horrorós i que no hi ha dret l'escalfament de la terra, que sempre el paguem els mateixos, els proletaris. He de fitxar a les vuit, i tot i que hi ha un marge establert fins a un quart i mig de nou, agafo un taxi fins al despatx, que és a deu minuts a peu i aquí s'acaba...

Ell. Espera, espera. 8:09: Els dos nois han acabat d'esmorzar, el gran diu adéu i se'n va. El petit se'n va al líving a llegir o a estudiar una estona. Fins a tres quarts i cinc de nou no ha de marxar. Arriba a la cuina la nena, encara escabellada. Vaig un moment a l'habitació a acabar d'arreglar-me, faig un cop d'ull a l'habitació dels nois, el noi gran s'ha fet el llit a la francesa i no ha canviat els llençols. Ho haurà de fer al vespre, perquè jo no ho penso fer. Els tanco la finestra i de seguida torno a la cuina i faig veure que feinejo per allà. La nena, quan jo no hi era, ha untat la llesca de pa blanc amb mig alvocat que va comprar ella i que tenia amagat en un racó de la nevera, i ja s'ho ha menjat. Ara rosega una magdalena i beu un got de llet a glopets de cadell. La noia estudia uns cicles formatius d'administrativa en una escola de l'Hospitalet. Ha de ser-hi a les 9 però molts dies hi arriba tard o, pel que ens diuen amigues seves, no hi arriba. Però avui em sembla que té un dia bo. Quan la nena acaba d'esmorzar i se'n va a l'habitació a recollir les seves coses i posar-se una goma als cabells, jo també vaig a l'habitació a recollir la cartera i la jaqueta. Tot seguit entro un moment a la cuina, agafo la crema de damunt del congelador, ja s'ha refredat una mica, i la fico dins la nevera. Dic adéu al fill petit, li faig un petó i surto just darrere la nena, com si fos per casualitat. Això no ho puc fer cada dia, perquè llavors se n'adonaria i s'enfadaria dient que la persegueixo. Baixem l'escala sense dir res. Sortim al carrer, i tinc la idea d'acompanyar-la fins al metro encara que sigui sense enraonar, però ens hem oblidat el paraigua i dic que torno a buscar-los. La nena diu que el seu no cal i que ja procurarà no mullar-se i se'n va. Torno a pujar a casa, dic hola, que m'he deixat el paraigua, i adéu, al fill petit i torno a baixar. Vaig a la feina amb metro, però només són quatre parades i després caminar encara no cinc minuts. A l'altra andana de la parada del metro hi ha la nena, però la nena fa veure que no em veu. Haig de fitxar a dos quarts en punt...

Ella. Ja n'hi ha prou, no?, em sembla...

Doctor. I cada dia és igual, el mateix somni?

Ella. Sí, però el meu se sol acabar de seguida, normalment quan apareixo a la cuina mig despullada per esmorzar una mica. Ell sembla que somia més ràpid perquè li dura més.

Ell. Sí, jo suposo que no estic del tot còmode durant el somni, però si ella no es desperta amb un xiscle, que és el normal, perquè per a ella és un malson, jo puc aguantar ben bé el somni fins que arribo al migdia. Vull dir al migdia del somni, eh?, que a casa sempre matinem molt, i més quan somiem aquestes coses, perquè ella s'ho passa més aviat malament.

Ella. Sí, jo xisclo molts dies, sobretot quan arribo a això d'aparèixer a la cuina amb sostenidors. I si no, em desperto invariablement quan agafo el taxi. És que sóc incapaç d'agafar un taxi. Em fa patir tant...! No ho puc sofrir, veure com van passant els cèntims. És com una màquina de tortura que dius: si la pogués aturar... I com que la puc aturar, li dic al taxista: Pari, pari, que aquí ja em va bé. L'última vegada que vaig agafar un taxi, fa dos anys i mig, vaig dir-li al taxista que em deixés baixar quan havíem recorregut només dues mansanes. No ho puc sofrir. Els taxistes haurien de dir-te, quan hi puges: vol anar a tal lloc?, doncs li costarà tant. I ja està. I res de taxímetres. Llavors jo hi podria pujar... Perdoni, doctor.

Doctor. I des de quan els passa això?

Ell. Des d'uns anys després de casar-nos, no? Cinc o sis anys després, potser.

Ella. Sí, deu fer ben bé deu anys, o dotze.

Doctor. I es reconeixen en el somni de l'altre? Vull dir, ell és tal com vostè somia que és vostè i vostè és tal com ell somia que és ell?

Ell. Com diu?

Ella. Diu si cadascú som en realitat com l'altre somia que som. Doncs, abans sí, abans era clavat. Ara...

Ell. Ara no hi té res a veure. Ni ella és tan perfecta ni jo tan graponer, no?

Ella. Sí. I, és clar, van canviant les circumstàncies, anem integrant al somni les novetats, els problemes que tenim, els nanos que creixen... i els nanos són exactes, eh?, són clavats els dels somnis amb els de la realitat, no hi ha canvis.

Ell. Si jo he après a fer crema i tot, gràcies al somni...! I, per descomptat, ara ja no vaig mai a la cuina mig despullat, que abans ho feia i d'aquí que ella encara ho somiï. Ara, jo en la vida real tampoc m'he posat a fer moltes coses que faig en el somni, perquè no em surt, em trobaria molt artificial, em fa angúnia.

Ella. No, no, fas ben fet. Només faltaria, que fessis les coses tal com les somies. Seria una casa de bojos. Que podem fer, doctor?

Doctor. La veritat és que feia temps que no ho veia, tan..., ehem, exagerat. Suposo que de moment una conclusió provisional seria que deuen ser una parella molt ben avinguda, que els passi això durant deu o dotze anys i que continuïn... no ho sé, tan satisfets, en el fons, i junts. Vull dir, és evident que estan molt compenetrats, de manera que no hi veig problemes de parella. Deixin-me que consulti el cas amb uns col·legues i ja els diré alguna cosa.

Ell. No, si no estem amoïnats per la gravetat de l'assumpte, sinó que ens agradaria canviar el disc. No hi ha manera de somiar coses diferents?

Doctor. Que ho somien cada dia, això?

Ella. Nooo, només faltaria. Un cop al mes o cada dos mesos, no?

Ell. Sí.

Doctor. Escoltin, jo no m'hi amoïnaria gens, i menys encara si d'alguna manera els serveix per anar afinant aspectes que..., ehem, que podem millorar. A més, diguin la veritat: vostè, no se sent una mica alliberada, quan somia que passa una mica de tot... i que no li preocupa que quedi un rajolí de llet al microones?

Ella. No ho sé, en principi li diria que no. Si em desperto al taxi estic suada de cap a peus i, si és a la cuina ensenyant mitxelins, moltes vegades em desperto xisclant.

Doctor. Però sí que li va bé que el seu marit somiï...?

Ella. Tampoc ho sé. És veritat que ell ha canviat molt, ja li ho he dit. I jo també. Ara no sóc tan primfilada. Encara no he superat allò dels taxis, per això. I és que no tenim diners per a gaires alegries, sap? Que fa gairebé vint anys que tenim la casa i encara no l'hem acabada de pagar.

Ell. Jo ja li ho he dit. No estic còmode, em fa angúnia, però aguanto bé el somni. Per mi no hauria vingut, la veritat...

Ella. Però ho hem decidit tots dos, de venir.

Ell. Si sí, tens raó. Volíem saber si això es podria arreglar d'alguna manera, sempre que no sigui gaire complicat.

Doctor. Bé, suposo que això s'arreglaria si un bon dia tots dos fossin com dues gotes d'aigua i fessin exactament el mateix, si fossin intercanviables. Però no sé si això els interessa. Els intents d'identificació absoluta no solen ser bons per a les parelles... Doncs, escoltin, què més volen. La natura els ha regalat el que en diem un SAGIR, un sistema autogenerat d'implementació relacional, i això no té preu... Bé, el preu és el que ja paguen, sobretot vostè: aquesta sensació de déjà vu, de cansament, que pot resultar-li una mica embafadora, amb el temps. I l'angúnia. Però tot és per a una bona fi, no creuen?

Ella. Sí, suposo que sí. O sigui, que tenim un SAGIR. Bé, doncs, ja ho sabem. Fins a la pròxima, no?

Doctor. Sí, deixin-me, si volen, que ho consulti amb uns companys, i d'aquí a quinze dies els dic alguna cosa. Podríem mirar també unes pastilles que apaivagarien els símptomes més accentuats. Ara, quan surtin, li demanen hora a la infermera.

Ell. Molt, bé, doncs, bon dia.

Ella. Adéu, bon dia.

Doctor. Déu, déu.

Ell. Ho veus, dona? No n'hi ha per tant...

Ella. No, és clar, per tu no n'hi ha per tant.

Infermera. Són 200 euros.

Ella. 200?

Ell. Sí, dona, és normal.

Infermera. Han de venir un altre dia?

Ell. S...

Ella. NO! No, no, ja està. Si de cas ja trucaríem.

Ell. Però, dona...

Ella. Un SAGIR, home, és només un SAGIR. Ja ens ho anirem fent.

Comentaris

  • magistral[Ofensiu]
    estrangera | 07-08-2005 | Valoració: 10

    en primer lloc molt agraïda per la teva generositat en, malgrat l'animadversió, entrar en el poema. A mi m'agrada MOLT , la psicoanàlisi, la filosofia tot i que hi entenc molt poc. És per això que la imatge del temps "segant sota els meus peus és la proximitat de la mort. I el camí, tot camí, commdiuen filòsofs i psicòlegs és un camí iniciàtic, un camí interior. per exemple, ara jo m'emmirallo en les teves paraules. Tu ets el meu mirall en aquest moment i jo sóc una mica el teu. En fi! no t'hi capfiquis.
    M'ha agradat molt el teu enginy en fer transparent la realita d'una relació matrimonial d'ix anys. Molt bo!
    Admiro la teva destresa en decriure. A mi el que m plau desesperadament no és ANALITZAR, és SINTETITZAR, d'aquí el meu fervor desmesurat per la poeisa. Una abraçada estimat relataire peres. Per a molt anys!!!

  • Vaja, vaja...[Ofensiu]
    ROSASP | 04-08-2005

    Si que m'has ben ensarronat, ja em semblava a mi que tanta coordinació i poca crispació eren massa admirables.
    En aquesta segona part, canvies ben bé la triuta poc a poc. Ens vas apropant a la barreja d'un somni compartit per la parella.
    Encara que en cap moment s'ha deixat de veure que cadascun d'ells té una manera diferent de veure les coses, sigui dins del somni o en la realitat.
    Neures compartides en un punt abstracte de la ment. Molt agut!
    Has donat un gir inesperat al relat i has convertit la repetició adaptada dels esdeveniments quotidians en un somni i vicecersa.

    PS.- Moltes gràcies pel teu comentari a "Fase terminal". M'he le llegit molt atentament i l'he trobat molt enriquidor, però sobretot m'ha fet veure molts més matisos a un tema que ja de per si és molt complexe.
    Una companya en llegir el meu relat, em va deixar un llibre que es diu "La mort: una aurora", però encara no he trobat el moment de començar-lo.
    La meva lluita i recerca per comprendre el sofriment que acaba amb la mort, és el meu gran cavall de batalla.
    Espero llegir el llibre que em recomanes, és un tema que m'interessa especialment i estic oberta a totes les idees que m'aportin sentiments, vivències i emocions que m'ajudin a comprendre sense sentir tant dolor i impotència.
    De tota manera, cada cop n'estic més convençuda que trobaré la resposta en el moment més inesperat, de fet crec que sempre l'he tingut a dins però no la sé acabar de veure.

    Una abraçada i fins la propera!

l´Autor

peres

72 Relats

285 Comentaris

154945 Lectures

Valoració de l'autor: 9.29

Biografia:
[Durant més d'un any, he tingut com a "foto" aquí dalt una crida al boicot contra Supermercados Dia, per haver acusat de terrorista un noi de 14 anys de Lloret de Mar (la Selva) que el mes de setembre del 2004 els havia demanat que etiquetessin els seus productes en català. Malauradament, la Guardia Civil i la seva Brigada Antiterrorista, el Ministerio del Interior i l'Audiencia Nacional van creure la versió de Dia i van tractar el noi efectivament com a terrorista, com a delinqüent perillós, com a desequilibrat, i la trista actuació que van tenir totes aquestes institucions espanyoles -encara no rectificada formalment- ha marcat per sempre més la família d'aquest noi, que van estar en perill de perdre la tutela del seu fill. Són fets que no podran oblidar mai. Fets que retraten el veritable "tarannà" del govern del senyor Rodríguez Zapatero, disposat a qualsevol cosa per evitar que proliferin a Catalunya exemples de sensatesa com el d'aquest noi, que només pretenia que es complís la llei al seu país.]

Em presento. El pare de Peres era Judà, un dels dotze fills de Jacob, també anomenat Israel. Jacob era fill d'Isaac, i aquest, fill d'Abraham. Peres, etimològicament, vol dir escletxa o bretxa en hebreu antic. Encara que no sóc jueu, sempre m'ha interessat molt la història multisecular d'aquest poble. Ara la veritat és que em fan vergonya, és com quan descobreixes que el teu millor amic en realitat es comporta com una mala persona en determinats àmbits. Potser continua sent amic teu, i l'estimes, però alguna cosa s'ha trencat entre tots dos. Des de fa cinquanta anys, volent rescabalar-se de tot el que havien patit, els jueus que manen a l'estat d'Israel han començat a fer a altres el que els havien fet a ells durant tants segles. Els palestins actuals, la immensa majoria, són innocents de tots els mals que ha sofert el poble jueu. No tenen per què pagar els plats trencats de la història. No em fa por dir això, no temo que ningú m'acusi de genocida, d'antisemita ni d'antijueu, perquè sé que hi ha molta gent a Israel que comparteix aquesta meva opinió, gent a la qual els cappares del país titllen de "traïdors".

"Peres" és, en qualsevol cas, el nom de batalla de Pere Neri. Vaig néixer fa moooolts anys. Provinc d'una ciutat que podrà ser imitada per altres, però mai Igualada. Em dedico a treballar i a la família, amb aplicació similar d'hores a cadascuna de les dues coses. Crec que crec en Déu, en els àngels de la guarda, en els Reis d'Orient, en el patge Faruk i en el més enllà, per bé que cal reconèixer que tot plegat és un misteri. Però és que m'entusiasmen els misteris més fondos de l'existència humana, m'agrada molt preguntar-me coses... i potser no m'agrada tant haver de respondre-les, sobretot quan són preguntes punyents, com ara les que demanen els motius de les desgràcies del món, dels sofriments i de la mort violenta d'innocents.

Crec igualment, però, en la possibilitat que un dia els infants riguin a cor què vols i els adults siguin realment feliços. La felicitat és diferent de la satisfacció: la satisfacció sovint té a veure amb els diners -com més diners, més satisfets. Crec, doncs, que posar l'objectiu de la vida en els diners, com si ens poguessin donar la felicitat, és un error. La felicitat requereix un mínim de benestar, això sí, un mínim, perquè si no menges o no tens llit per dormir llavors és gairebé impossible ser feliç, si no ets un sant d'aquells dels (antics) llibres de religió o un asceta tipus Gandhi, perquè si no tens res la prioritat és sobreviure. Però un cop que tens el mínim, la felicitat consisteix a viure la vida de manera més o menys lluïda segons la sort i la disposició de cadascú, a realitzar-te cada dia, a acomplir el teu destí... sense preocupar-te exclusivament per tu mateix, perquè si només penses en tu potser podràs estar satisfet, però no seràs feliç. Feliços, doncs, tot i que tinguem problemes familiars o laborals, tot i que la hipoteca o el lloguer i altres pagaments ineludibles ens collin, i encara que de tant en tant tot plegat ens faci perdre una mica el son.

També crec que Catalunya ha de ser independent, però si abans parlàvem de misteris, això és molt més que un misteri, és una utopia.

I quan tinc temps llegeixo i escric, i també m'agrada molt el cine, encara que sigui per la tele.

Fi de les confidències, de les reflexions i dels rotllos.

Les meves autores i autors preferits de RC són gent que escriu relats, no poemes. Em sap greu, doncs, pels poetes i les poetesses, però no entenc ni m'agrada la poesia, tret de casos molt excepcionals; no m'agrada ni tan sols la meva, quan em deixo anar i n'escric una de temps en temps.

I ara com ara, no se m'acut res més per dir ací.

Una abraçada,

Pere S. Neri
gener 2007
pereneri@yahoo.com