Instruccions per parlar

Un relat de: ADINBAZ

INSTRUCCIONS PER PARLAR

1er. Cal que vulguis dir alguna cosa. No importa que ningú t'escolti o estiguis sol.
2on. Ho has de fer en un mitjà apropiat. No ho intentis a sota l'aigua. Ni quan, ajagut, el dentista et remeni les dents.
3è. Has d'obrir la boca i, posar la llengua en diferents posicions del paladar per pronunciar els sons de les paraules i deixar anar l'aire dels pulmons que surti, n'has d'aspirar de nou. No deixis la boca oberta, s'han de moure els llavis.
4rt. Amb la boca plena és difícil. No es parla, es gargamella. Molts cops això no es té en compte. Alguns es poden sentir esquitxats, altres divertits.
5è. Pots parlar cridant o xiuxiuejant. Tant en un cas com l'altre, sovint, la distància no importa. Si crides creus que tens raó, si xiuxiueges et penses que fas còmplices.
6è. No és necessari mirar algú quan hi parles, encara que la majoria de la gent té el costum de fer-ho. Hi ha qui quan parla amb algú, mira la gent del seu voltant perquè explicitin el seu acord. Uns també miren el cel i altres el terra
7è. Pots parlar en qualsevol moment, encara que un altre tingui la paraula. És del tot sovint.
8è. Pots parlar en qualsevol lloc, malgrat t'indiquin el contrari. Alguns creuen que la llibertat d'expressió és el primer dret humà.
9è. Cal gesticular, moure el braços, les mans, obrir els ulls, sobretot quan ho fas en un telèfon mòbil anant pel carrer.
10è. No cal que diguis el que pensis. Ni tan sols pensis.
11è. No cal que triïs paraules. Molta gent repeteix la mateixa una i una altra vegada.
12è. No cal que et surti la paraula adequada. Cauràs graciós, erudit o pedant.
13è. Parlar no vol dir expressar idees. Pots fer-ho grunyint, donant cops, arronsant les espatlles, indicant amb mans i dits posicions de tots conegudes. Algú parla per diferenciar-se d'un animal.
14è. També pots parlar perquè un o altres agafin son i perquè la gent se'n vagi.
15è. Parlar no sempre és necessari, a vegades contraproduent. La gent calla però les seves idees són clares, criminals o còmplices.
16è. A vegades cal parlar quan no vols, sobretot quan perilla el teu físic.
17è. Quan no saps què dir també es parla. El temps és molt recorrent.
18è. Pots parlar de coses que ignores. La gent s'estén molt sobre aquest assumpte.
19è. No cal parlar sobre coses certes. El percentatge més gran del que es diu no ho són.
20è. Si parles sobre sentiments, les paraules no s'escolten, són els ulls que duen la conversa i si parles d'amor i de passió amb la teva parella les paraules no les acabis de dir, les substitueixes per carícies.

Comentaris