Insignificant i lacònica història de la filosofia. Kant

Un relat de: homenot

La història del pensament occidental contemporani no es podria entendre sense el treball i l'obra d'Immanuel Kant. El seu famós criticisme atorga a la raó el darrer impuls que li mancava per a esdevenir l'eix central del pensament i la ciència de la nova Europa que ha sorgit amb la Il·lustració del segle XVIII. Per a Kant, l'home només pot conèixer les aparences de les coses (fenòmens), i no pas la realitat (noumen). Igualment, aquest filòsof estableix l'anomenat imperatiu categòric per a desenvolupar una moral fonamentada en la llibertat humana.
D'altra banda, Kant portà una vida força avorrida. Nasqué el 1724 a Königsberg, una ciutat que en aquella època era alemanya, però que actualment pertany a Rússia i que coneixem amb el nom de Kaliningrad. Va morir en aquesta mateixa ciutat el 1804. De fet, Kant es passà tota vida en la seva ciutat natal; hi estudià en la universitat i, un cop finalitzats els estudis, en va ser professor de lògica i metafísica durant 49 anys. Sembla ser que només una vegada sortí de Königsberg, però fou per poc temps i sense sortir de la província.
Tanmateix, hi ha un fet significatiu i que molt poca gent. Immanuel Kant és deia, realment, Immanuel Steinbeck. D'on ve, doncs, que sigui conegut amb el cognom Kant? Tot començà quan, l'any 1763, el filòsof escocès David Hume, màxim representant de l'empirisme anglès, fou convidat pel rector de la Universitat de Königsberg per a impartir una sèrie de conferències filosòfiques. És així com Kant coneix Hume i comencen una amistat que els durarà tota la vida. I mentre Hume estava en aquesta ciutat alemanya, moltes vegades intentà el filòsof escocès que Kant el visités de tant a Edimburg, però el pensador alemany, poc afeccionat a viatjar, sempre li responia: "I can't, I can't" (no puc, no puc). Per això, els ciutadans de Königsberg que no sabien com es deia el nostre personatge, quan els hi preguntaven: "Has vist l'Immanuel, avui?", contestaven: "Quin Immanuel? En can't? No avui no l'he vist". I és així com Immanuel Steinbeck va començar a ser conegut internacionalment com Immanuel Kant.
Sí, ja sé que és una explicació força lamentable i llastimosa, però no només de grans fets i sumptuoses accions s'escriu la història de la filosofia.

Comentaris

  • si non e vero... hahaha...[Ofensiu]
    DoctorWho | 25-07-2005

    La veritat és que tinc seriosos dubtes sobre això que comentes sobre el nom d'en Kant.. però m'ha resultat molt graciós... can't !!!
    Pots donar-me, si us plau, algun lloc o alguna cita que mostri que això és així. Jo com pots veure pertanyo al club dels escèptics!

  • Molt interessant...[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 22-07-2005 | Valoració: 9

    PEl que sé de Kant, em penso que l'anècdota és certa, o almenys és el que ha passat a la història.

    La història és com l'empirisme: veiem els fenomens-història però no els noumens-fetsreals. A vegades les mentires històriques es fan reals.

    En quan a que Kant tingués una vida tant avorrida no sé què dir-te... bé a ell li devia agradar apartar-se dels plaers carnals no? T'ho dic jo, que he dit que no a ties bones en moments en que aleshores no tenia núvia... i afegeixo, de fet no n'he tingut mai, de núvia! (Bé, ja està dit...).

  • Cert...?[Ofensiu]
    Psique* | 21-06-2005

    Realment curiós, la veritat!! :D