IN MEMORIAN. COLÒNIA YMBERN. ORÍS. OSONA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
M’arribava fins a la Colònia Ymbern per a constatar – val a dir que amb desolació – que no hi havia església, ni tampoc escola. Em limitava a retratar l’arc d’entrada, testimoni d’un plantejament molt ambiciós que no va arribar a desenvolupar-se.
Patrimoni Gencat ens diu que es tracta d'una de les colònies tèxtils més unitàries de la conca del riu Ter. Destaca per la seva singularitat arquitectònica i el seu urbanisme enjardinat.

S'accedeix a la colònia per damunt d'un pont de pedra sobre el riu. La disposició dels edificis industrials -construïts amb pedra corejada d'estil modernista- formen una plaça. Els habitatges dels obrers, així com els equipaments -fonda, botiga, safareigs, camps d'esports-, l'explotació agrícola annexa i sobretot els magnífics jardins, dissenyats per Nicolau Maria Rubió i Tudurí (Maó, Menorca 5 de febrer de 1891 - Barcelona 4 de maig de 1981) , fan un exemple únic de colònia industrial a Catalunya.

L'arribada a la colònia de Conangle dels Calvet a inicis del segle XX suposà una reconversió de l'establiment industrial en una gran colònia

La família Calvet construeix una colònia industrial de gran valor patrimonial tot i que finalment quedà inacabada arran de la mort prematura d'Eduard Calvet i Pintó (Barcelona, 6 de febrer de 1875 - 2 d'agost de 1917)

El projecte dels Calvet sembla que era molt més ambiciós del que és va poder dur a terme. Es varen construir les edificacions industrials, un conjunt alineat de 18 habitatges dividits per l'edifici de la fonda, que funcionarà com a ocasional botiga de queviures i residència dels muntadors de pas per la colònia, uns darreres amb safareigs, pati i horts, un espai com a sala de ball d'estiu i un entorn enjardinat amb pistes d'esport.

No es va arribar a dur a terme la construcció d'un economat, un cafè-casino, una escola i un altre conjunt d'habitatges, com tampoc segons constatava en la meva visita, l’església quina maqueta expliquen que va fer canviar en varies ocasions l’arquitecte Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, 25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926.

http://www.consorcidelter.cat/el-territori-del-ter/rutes/ruta-del-patrimoni-cultural-fluvial/colonies/colonia-ymbern

Sembla que la major part de les edificacions de la colònia Imbern es van construir sota les ordres de l'arquitecte Riera fortament influït per l'escola de Gaudí. M’agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del nom propi, el cognom matern, i el lloc i data de naixement i traspàs d’aquest Riera, al que en alguna ocasió es designa com Sr.

L'aspecte actual la colònia Ymbern és producte de les construccions realitzades al llarg del primer terç del segle XX, impulsat pels germans Calvet, i finalitzat pels Ymbern

Actualment té un aspecte molt descurat, i fa funcions de parc d’esbarjo pels veïns de Torelló.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6142 Relats

648 Comentaris

3864999 Lectures

Valoració de l'autor: 9.52

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com