IN MEMORIAM. SANTA MARIA DE CASTELLAR DE LA MUNTANYA. VALL DE BIANYA. LA GARROTXA. GIRONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Volia fer la primera sortida ‘llarga’ desprès de la pielonefritis a l’antic poble rural de Castellar de la Muntanya, a l’extrem oriental del municipi de la Vall de Bianya.

L’església es troba al mig d’un pendent muntanyenc. Per arribar-hi cal agafar la pista que travessa, a Sant Joan les Fonts, la riera de Bianya, s’enfila per la serra de Vivers i acaba a l’església de Santa María. Tot i referències anteriors, el temple és una mostra del romànic garrotxí del segle XII.




La descripció ens diu que és un edifici d'una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular a la façana de llevant.

L’accés al temple es troba a migdia, on hi ha una porta senzilla, ja que la originaria fou treta l’any 1977 per col•locar-la a l'església parroquial d'Oix, en aquesta ocasió es desvestia a la Mare de Déu, per vestir a Sant Llorenç.
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/search?q=Oix




M’expliquen que l'interior del temple és enguixat, i el seu estat de conservació és molt lamentable. En demanaré imatges al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

El petit fossar ensorrat en la seva major part conserva algunes làpides de marbre.




El campanar és en forma de torre, amb teulat a dues vessants. És d'època més tardana a la construcció del temple.

Va ser l’església parroquial del poble rural de Castellar de la Muntanya, situat a l'aiguavés nord de la serra que separa la riera de Bianya i la de Colldecarrera, coneguda també com de Castellar.

Apareix esmentada a un document de l'any 1001 segons el qual Arnau Gaufred, Arnau Isarn i altres executors testamentaris d'un difunt anomenat Guillem, fan donació al monestir de Sant Pere de Camprodon d'un mas situat a Castellar, prop de l'església. L'any 1079 apareix esmentada com "Sancte Mari de Castellario" en el document pel qual Udalard, vescomte de Bas, i la seva muller Ermesendis cedien al monestir de Sant Víctor de Marsella el cenobi de Sant Joan les Fonts i les esglésies que li estaven subjectes.

Ens oferien un got d’aigua a la Rectoria de Santa de Maria de Castellar, convertida avui en un allotjament rural.
http://www.rectoriacastellar.com/cat/valle.html

Ens recomanaven arribar-nos fins al Restaurant Ca la Nàsia de Llocalou,
http://www.calanasia.cat/

Seguíem el consell i degustàvem un remenat d'espàrrecs i bolets i un bacallà amb samfaina excel•lents en un menú de menys de 12 €

Ens encantarà rebre imatges de la Mare de Déu de a Muntanya que es venerava en aquesta església, i dels seus goigs, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407155 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com