IN MEMORIAM DE SANT PERE D’EROLES. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Arribar-se fins al Pallars demana temps, capacitat, diners,..., i molt a contracor, aquestes comarques, la veïna Ribagorça, l’Urgell sobirà i la Cerdanya jussana, son sens dubte les ‘menys’ documentades al coneixercatalunya@gmail.com , per aquesta raó quan el Josep Vives i Domingo, s’oferia a retratar el patrimoni immoble, en una ‘joint venture’ com la que tenim amb el Josep Auge Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955) en relació a Blanes em semblava perfecte.

L'Ermita de Sant Pere Màrtir es troba situada a les afores del nucli d'Eroles, avui terme de Tremp.

Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de planta rectangular amb porxada d'accés. La porxada compta amb dos bancals en els laterals interiors, tots dos de factura moderna. En la façana interior es diferencien la porta d'accés, estreta i amb arc rebaixat, emmarcada per dues finestres, així com per un òcul en la part superior.
Construïda amb volta de canó i coberta a dues vessants amb lloses de pedra. Destaquen, exteriorment, els contraforts de les façanes laterals.
Tota la construcció és de pedra vista, amb els carreus reblats, excepte la façana i la volta de la porxada, que es troben arrebossades i emblanquinades. Interior igualment arrebossat.

Es manté – si més no – la memòria de les esglésies, dissortadament però, s’ha perdut en molts casos la memòria dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, que en les poblacions petites, solien coincidir amb la rectoria on s’ensenyaven les primeres lletres a la mainada.
Qui per la memòria, per identitat.

Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com en la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6162 Relats

666 Comentaris

3987028 Lectures

Valoració de l'autor: 9.51

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com