IN MEMORIAM DE L’ESCOLA MONSERRAT DE LA CONGREGACIÓ DE FILLES DE LA SAGRADA FAMILIA DE NAZARET, ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA. BARCELONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
La recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, abasta tant als públics, com als privats, i als confessionals – de qualsevol religió - ; topava però, amb un fet incontrovertible:

a) l’església catòlica anterior al conflicte bèl•lic havia estat un dels màxims agents, o fins el que més havia treballat en benefici de l’educació de les classes populars.

b) L’església catòlica coetània de la dictadura franquista, esdevé contràriament, el màxim divulgador de les doctrines feixistes, fins al punt d’atorgar al sàtrapa el tractament de semidéu i passejar-lo sota pal•li.

Altres confessions religioses havien treballat també en benefici de l’educació abans de la dictadura, la dictadura però, farà una política obstruccionista en ‘benefici’ dels prelats catòlics afins, i en clar perjudici del desenvolupament futur del catolicisme com avui és dissortadament constatable.

http://revistas.um.es/analeshc/article/view/56371/54331

Segons les dades de la Congregació el Col•legi Montserrat es posava en marxa l ’any1926 a Vallvidrera, ens agradarà rebre imatges del lloc i/o almenys tenir-ne constància

La Vanguardia del dimarts 14.05.1929 recull :

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1929/05/14/pagina-12/33229197/pdf.html?search=Santiago%20Julia%20y%20su%20bella%20esposa%20do%C3%B1a%20Dolores%20Sansalvador,

En la tarde del domingo 12 de Mayo de 1929 se verificó la inauguración del nuevo colegio que la comunidad de religiosas de la Sagrada Familia ha instalado en el edificio del «Ideal Pavillón», sito en la montaña de Vallvidrera.
Asistió al acto nuestro prelado, doctor Miralles, quién bendijo el colegio y entronizó en el mismo con toda solemnidad el Sagrado Corazón de Jesús.




Entre las "distinguidas personas, que concurrieron a la inauguración figuraban don Santiago Julia y su bella esposa doña Dolores Sansalvador, el alcalde, cabo de somatenes y personalidades de la colonia de Vallvidrera, y numerosas niñas con su» respectivas familias de los colegios a cargo de la misma comunidad religiosa.

L’arquitecte Antoni Coll i Fort (Barcelona, 1878 - 1958), va ser l’autor de l’edifici, el promotor don Pablo SanSalvador, del que ens agradarà aclarir el cognom matern i el lloc i data de naixement i traspàs.

Colegio Montserrat, situado junto a la estación del pie del funicular de Vallividrera, en el mismo edificio que ocupaba el Colegio Internacional Protestante.




Teniu dades d'aquest COLEGIO INTERNACIONAL PROTESTANTE ?.

QUAN ES VA FER ?

QUI EN VA SER L'AUTOR ?

QUAN I PERQUE EN MARXAVEN ELS PROMOTORS?.

http://www.cmontserrat.org/el-colegio/

Llegia que abans de la dictadura franquista la Congregació de Filles de la Santa Casa de Nazaret habia fet lees següents fundacions :

L’any 1896 s’obre l’escola de Sant Joan de Vilatorrada

L’any1898 l’escola Nostra Senyora dels Àngels a Barcelona

L’any 1909 la de Sant Llorenç de la Muga

L’any1926 l’escola Montserrat a Vallvidrera

L’any 1929 l’escola Núria a Sant Gervasi.

L’any 1932 l’escola Sant Josep a Esplugues de Llobregat

Ens agradarà rebre imatges i/o dades d’aquests edificis a l’email coneixercatalunya@gmail.com , per als catalans la divulgació de patrimoni històric i/o artístic de Catalunya és un imperatiu ètic.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5429610 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com