IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT ANTONI DE PÀDUA AL NUCLI URBÀ DE PINEDA DE MAR. EL MARESME.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Volíem el Josep Olivé Escarré, als seus 90 anys d’edat, i l’Antonio Mora Vergés, als seus 65, visitar les capelles i ermites del terme de Pineda de Mar, a la comarca del Maresme.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/10/que-en-sabeu-de-la-iconografia-de-sant.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/10/sant-andreu-de-larboceda-in-memoriam.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2014/04/ermita-de-larcangel-sant-rafael-de.html

De la capella dedicada a Sant Antoni de Pàdua, s’explica que en els dies foscos que seguien a la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, fou molt malmesa.

En la data de la nostra visita 05.10.2016, en el primer ANY DEL GOBIERNO PROVISIONAL del ‘camarada’ Mariano Rajoy Brey ( Santiago de Compostel•la, 27 de març de 1955 + ) es trobava en bon estat de conservació.

Llegia que manté l’estructura original ja que no ha estat modificada ni ampliada, aquestes dades fan pensar en que potser, potser, no va resultar tant ‘malmesa’, en els dies foscos que seguien a la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República,oi?.



Quan a la descripció tècnica ens diu Patrimoni Gencat, edifici de planta rectangular. A la façana, de gran senzillesa, hi ha una porta d'arc de mig punt rebaixat i una finestra oval, amb reixa, que il•lumina l'interior. L'edifici culmina amb una espadanya amb campana. La teulada, a dues vessants, dóna forma ondulada a la façana. Al seu interior conserva la pila de pedra per a l'aigua beneïda i un altar tallat d'estil barroc.



Visitava també, malgrat trobar-se en terme de Tordera la que fou església parroquial de Sant Pere de Riu : http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/05/sant-pere-de-riu-tordera-pineda-de-mar.html , saludava al Guillermo Mateu Coll, ' el Mateu de Campdevànol ', i retratava el rellotge ‘nou’ de la torre, i el panteó del Manuel Pertegaz Ibáñez (Olba, Terol , 18 de maig de 1917 o 1918 - Barcelona, 30 d'agost de 2014 ), que escollia el petit fossar de Sant Pere de Riu, per descansar en la Pau del Senyor.

M’acomiadava del mantenidor, agraint la seva bona feina, i explicitant-li que a Catalunya li falten molts ‘ Mateu’.

Tinc la sensació de que capelles, ermites, i esglésies , han esdevingut – en el millor dels casos – fites per als esportistes i/o turistes, a peu, en bicicleta o en cotxe. Tothom té TANTA FEINA, que el culte, als sants, a les verges, al sant Crist ,..., ha quedat arraconat. Voldria equivocar-ne en aquesta sensació i/o percepció.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407098 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com