Idolatria commensurable

Un relat de: llamp!

Tots ells i elles són famosos,
commensurables als més poderosos.
Erudits, músics, esportistes
que unint el talent, el treball
amb l'oportunisme i el detall
floreixen en la vida pública
i sublimen ben exitosos
l'ofici d'entendre bé un art.

Devot sóc de qui fa goig
i transmet tanta seguretat,
tant entusiasme amb rúbrica.
Uns pocs escollits trepen
al capdemunt de les llistes
d'èxits, de vendes, de prestigi,
aconseguint premis fastuosos...
que són per parar boig
a qui malviu al carrer.

Com es pot entendre?
Quant hi ha de veritable?
Quan dura el litigi?
Ho veiem en les mans, en les línees.
Ho veiem en els ulls, en les ninetes.
Perquè tot allò que és merescut,
potser costa de concebre.
I només potser és aconsellable
dur la lluita endavant
fins demostrar l'indemostrable.

Heus aquí que tot idolatrant
es perd, a vegades, la mesura
per massa debilitat
o per poc amor propi.
No és per tant,
a la fi, tot individu
en la seva vida
per quelcom ha destacat.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de llamp!

llamp!

334 Relats

628 Comentaris

184422 Lectures

Valoració de l'autor: 9.81

Biografia:
  Un llamp és segons el diccionari de l’Enciclopèdia Catalana (2007):

m 1 ELECT / METEOR 1 Descàrrega elèctrica que es produeix entre dos núvols, entre diferents parts d'un mateix núvol o bé entre el núvol i el sòl. 2 llamp en rosari Alineació de llamps globulars, de tal manera que semblen un rosari igni. 3 llamp globular Llamp que es presenta en la forma d'un globus de foc, i que es desplaça lentament com si flotés en l'aire.

2 fig 1 Allò que fereix o impressiona violentament. Va caure sobre tot el poble el llamp de la còlera divina. 2 És usat en expressions exclamatives que enclouen una maledicció, una imprecació. Llamp de Déu! Mal llamp el mati! Mal llamp! 3 com un llamp Amb una gran rapidesa. Corre com un llamp. 4 ésser un llamp Moure's, actuar, amb una gran rapidesa. Aquest home és un llamp: li manen una cosa i ja la té feta. 5 llamp de col•loq Qualificació intensiva per a designar una cosa extraordinària. Quin llamp de gos! On vas amb aquest llamp de cotxe? Quin llamp de pluja que cau!
”El mot llamp és signe del llamp,
i el llamp és signe del tro,
el tro motiva el mot tro,
i el mot llamp es converteix
en causa del mot tro [...]”


JoaN BrossA


(         ///         )
((         \\         ))
(((         /         )))

=====


Ens cal cavar i ultrapassar la runa
Per a heure roca i conduir tempestes.
Jo elevo el tro amb la llengua de la terra,
La meva llengua.”


JoaN BrossAQuè fa llamp! a la WEB?


* Esclau de les meves paraules - Blogspot de llamp!

* WEB de l’ARC (associació de relataires en català).

* llamp! a Joescric.com.  Sobre mi:

Neixo a Vic a la primavera de l'any 1973. Visc a Centelles (Osona) des de la meva infància.

ATENCIÓ! PARAULA CLAU: Centella-es: f 1 Traç lluminós en zig-zag o ramificat, d'una durada molt curta, que acompanya una descàrrega elèctrica instantània entre dos conductors separats per l'aire, guspira. 2 ésser viu com una centella fig Tenir molta vivor.
Heus aquí el motiu del meu pseudònim: llamp!, de Centella (el meu poble en singular)... s'en deriva llamp! (el meu singular pseudònim).

Sóc fill d’industrial tèxtil català, ara jubilat i mestressa de casa d’origen andalús. Tinc una germana més gran que jo, ajuntada, i, tinc una neboda, la Martina. La meva mare havia treballat en el tèxtil de jove també, però quan ens va tenir a nosaltres va deixar la feina per estar amb nosaltres.

A Centelles, Aiguafreda i els Hostalets es donava bé l’empresa tèxtil. Hi havia petita i mitjana empresa dedicada al tèxtil. Fins que a finals dels 90 i durant la primera dècada del 2000 al 2010, una a una han anat tancant, degut a la crisis global. El fet que les matèries primes fossin tant cares d’obtenir ha dut al tèxtil als països on hi tenen la matèria prima: parlem de cotó bàsicament, però també altres materials. El Magreb, els països de l’Est, la Xina, L’Índia i tots els països orientals s’han fet forts en el tèxtil, on també la mà d’obra barata i la conjunció econòmica fan que el tèxtil hagi pres embranzida en aquelles zones. Aquí a Europa ha davallat considerablement.

A la vall de l’Alt Congost, empreses com: Monesal (l’empresa on va treballar durant 35 anys meu pare), Can Llaudet, Ritecsa (Aiguafreda); Hosdebal, Filbo (els Hostalets de Balenyà); el Vapor, Can Mataró (COMSA), Nicoletta (l’Estabanell) (de Centelles) han tancat per sempre.

Altres com Cetriko, Praia, Biés Osona, Bastos, Brodats Centelles, Teixits Colomette, etc. (de Centelles) continuen obertes, donat que s’han especialitzat molt en maquinària o teixits determinats (p.ex, Cetriko: texits de polyester, poliamida i cotó).

Vaig estudiar Batxillerat i FP2 Administratiu. No he sortit mai d’Europa. He estudiat dos estius consecutius a Eastbourne i a Londres (Anglaterra), he visitat el BeNeLuX (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg). De França conec Estrasburg, Lyon, Carcassona i Perpinyà. A Alemanya, a la capital Berlin hi anat 2 vegades (hi tinc família que hi viu). De la península Ibèrica he estat a Madrid, Galícia, Cantabria, Astúries, Granada, Almería, Toledo, Teruel, Castelló, etc. Crec que viatjar és una bona escola.

Entre els 18 i els 35 anys (17 anys, la meitat de la meva vida) he treballat per unes 23 ?!?! empreses distintes, sense trobar mai l'estabilitat desitjada. Bo i sabent que, entre feines i feines, he malgastat moltes temporades a l’atur i he arribat a fer 4 cursos de formació ocupacional subvencionats per la Generalitat. De què serveixen?

Durant el 'servei militar' vaig rebre fort. Ho recordo com l'experiència més negativa mai viscuda per mi i indesitjable per tothom. No és estrany doncs, que la meva Salut Mental hagi quedat tocada. Als 21 anys vaig ser diagnosticat amb esquizofrènia paranoide crònica, una malaltia mental molt complexa i sense curació. La meva família em recolza molt. Cristopher D. Frith diu: "L’esquizofrènia és una alteració devastadora que pot ocórrer de sobte; trunca carreres prometedores; destrueix relacions personals i arruïna vides". Aleshores em pregunto jo: Quines esperances tinc? Em medico regularment i segueixo un règim de visites a psiquiatres, psicòlegs, assistents socials... crec que ho hauré de fer tota la meva vida. L'esquizofrènia té això... que t'agafa en una edat tendre i no et deixa anar mai més. Malgrat tot, tinc les capacitats intel•lectuals intactes, cosa que em permet d'estudiar i tenir una activitat intel•lectual diguem que moderades.

Col•laboro des del 1998 amb l'AFMMO (Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona), el secretari de la qual va ser-ho el meu pare durant molt temps. Ara ja no. Per a l’AFMMO he creat: bases de dades, formularis d'etiquetes, circulars, cartes i una pàgina web, etc. Tot sigui per a una causa comuna: Millorar la qualitat de vida dels malalts i les seves famílies, ja de per sí, molt desafavorides. La Salut Mental sempre ha estat la germana pobre de la Sanitat.

Em vaig casar l'any 2004, quan vaig marxar a viure al Penedès amb la meva dona, que vaig conèixer en un xat l'any 2001, quan tot això d’Internet estava molt verd.

Des de del 2007 torno a viure a Centelles, el poble que estimo i torno a vincular-me a l'AFMMO.

Als 35 anys se'm va concedir la 'Incapacitat absoluta per a tot treball', ara sóc pensionista, ja tocava!

Vaig descobrir la música amb U2 i “With or without you” (“Amb o sense tu”), pels volts del 1986 quan un amor platònic em va fer apartar de la realitat. Escolto música comercial, crec que és un gran invent: música pop (p.ex: Michael Jackson), rock (p.ex: REM) i disco (p.ex: Madonna). Sóc fan declarat de “Sau”, “els Pets”, “Gossos”,” Lax’n’busto”, “Brams”, “Manel”, “Els amics de les Arts”, “Els Catarres”, “Brou”, etc. A més, sóc seguidor de la corrent minimalista (Wim Mertens, quin pianista!) i quan era un adolescent vaig descobrir la New Age!

He fet ràdio: programes musicals (a l’ extingida Ràdio Centelles) i el programa de tertúlies i entrevistes Radio Nicòsia, fet per malalts mentals, a l'emissora Canal Blau de Vilanova i la Geltrú.

El dibuix, sobretot amb tinta xina, llapis i carbonet a banda d'altres tècniques, m'apassionava de nen. Vaig tenir una infància feliç, en la que m’apassionava el dibuix i la pintura, jugava amb els amics i estimava a tothom i tothom m’estimava.

He guanyat un premi literari, el concurs "Drogues, joves i salut mental" amb dos poemes, tot celebrant el dia mundial de la Salut Mental del 2007, celebrat a Vic. I he guanyat el 3r premi de Sant Jordi a l’EOI del Vallès Oriental (el 2010).

Tinc moltes coses a dir i a poetitzar. M'encanta la poesia, per sobre de les demés disciplines literàries. No només escriure'n si no també llegir-ne. A R.C. tenim excel•lents autors.

Tinc apunts autobiogràfics guardats a través dels anys, que algun dia m'agradaria publicar com a Memòries. Actualment em distrec navegant per Internet, potser massa.

Em vaig treure el First Certificate de Cambridge el passat Març del 2010. El 2011 vaig acabar de cursar el 5è Curs d’Anglès a l'EOI (Escola Oficial d'Idiomes). Aquest curs i el vinent m’estaré preparant per superar el Certificate in Advanced English de Cambridge, que no serà gens fàcil em temo. Estic a un pas d’estudiar pel Proficiency, que es considera el nivell més avançat per a un estranger que no hagi nascut a països de parla anglesa. Tot un repte!

Em considero ecologista i d'esquerres. Crec en la sostenibilitat. GREENPEACE diu: "Pensa globalment, actua localment" i ”Thank God someone's making waves!”,que significa literalment: "Gràcies a Déu que algú fa onades!".

Si em voleu afegir al messenger o em teniu que dir alguna cosa us deixo el meu correu-e: ferreteru@hotmail.com.

No dubteu a escriure'm o a plantejar nous reptes en poesia, qui sap? Potser fem amistat i un cercle d'amics. No ens aniria gens malament.  De moment, faig cas d'algunes frases il•lustres, citacions o màximes com aquestes:

- “... la poesia visual ens serveix per definir el signe, és a dir, la meravellosa unió de significat i significant que de vegades complica la interpretació real del significat.” (Joan Brossa, artista i poeta , 1919-1998)
- “Qui calla és amo del seu silenci, qui parla és esclau de les seves paraules”. (Doctor Soler, llicenciat en Filosofia, 1963-)
- “M'encanten els meus errors, no vull rebutjar el plaer d'equivocar-me”. (Grouxo Marx, actor nord-americà, 1890-1977)
- “Només sé que no sé res”. (Sòcrates, filòsof grec, 470-399 aC.)
- “T'estimo sense saber com, ni quan, ni on, t'estimo directament sense problemes ni orgull. Així t'estimo perquè no sé estimar d'una altra manera”. (Pablo Neruda, poeta xilè, 1904-1973)
- “Poesia? Què és poesia? Ai, amor! Poesia ets tu...”. (Gustavo Adolfo Bécquer, poeta del Romanticisme, 1836-1870)
- "Lluitar per la pau és com follar per la virginitat". (Estela, amiga d’un amic)
- "Moltes paraules mai indiquen molta saviesa". (Tales de Milet, filòsof grec, 640-543 aC.)
- "Que qui sóc jo? Ah, si vostè m'ho pogués dir, li estaria molt agraït." (Schopenhauer, filòsof alemany, 1788-1860)
- "Busqueu la bellesa... és l'única cosa que mereix la pena en aquest fastigós món". (Ramón Trecet, Diálogos 3 - Radio 3 - RNE)
- "Totes les persones grans van ser nens (encara que poques d'elles ho recorden)". (Antoine de Saint Exupéry, 1900-1944, extret de: "El petit príncep")  Oscar Wilde (poeta i dramaturg irlandès, 1854-1900) opinava sobre:

* Vida: "Allò que és menys freqüent en aquest món és viure. La majoria de la gent existeix, això és tot".
* Treball: "El treball és el refugi dels que no tenen res per fer".
* Literatura: "No existeixen més que dues regles per escriure: tenir quelcom a dir i dir-ho".
* Art: "Cap gran artista veu les coses com són en realitat; si ho fes, deixaria de ser artista".  Mahatma Gandhi (1869-1948) pensador i polític indi va dir:

* Davant les injustícies i adversitats de la vida... Calma!
* Aquelles persones que no estan disposades a petites reformes, no estaran mai en les files dels homes que aposten a canvis transcendentals.
* Quasi tot el que realitzi serà insignificant, però és molt important que ho fagi.
* Com més la practico, amb major claredat adverteixo com de lluny estic de la plena expressió de la no violència en la meva vida.
* Quan algú compren que obeir lleis injustes és contrari a la seva dignitat d'home, cap tirania pot dominar-lo.
* Déu no ha creat fronteres. El meu objectiu és l'amistat amb el món sencer.
* El capital no és un mal en sí mateix, el mal radica en el seu mal ús.
* El coneixement profund de les religions permet aterrar les barreres que les separen.
* L'home no posseeix el poder de crear vida. No posseeix tampoc, consegüentment, el dret a destruir-la.
* El naixement i la mort no són dos estats distints, sinó dos aspectes del mateix estat.
* La humanitat no pot alliberar-se de la violència més que per mitjà de la no violència.
* La veritat és totalment interior. No hi ha que buscar-la fora de nosaltres ni voler realitzar-la lluitant amb violència amb enemics exteriors.
* La veritat mai malmet a una causa que és justa.
* La violència és la por als ideals dels altres.
* El més atroç de les coses dolentes de la gent dolenta és el silenci de la gent bona.
* Igualment que un arbre té una sola arrel i múltiples rames i fulles, també hi ha una sola religió veritable i perfecta, però diversificada en nombroses rames, per intervenció dels homes.
* Allò que es manté amb violència, solament es pot mantenir amb violència.
* No hem de perdre la fe en la humanitat, que és com l'oceà: no s'embruta perquè algunes de les seves gotes estiguin brutes.
* No deixis que es mori el sol sense que hagin mort les teves rancúnies.
* No m'agrada la paraula tolerància, però no en trobo cap de millor. L'amor empeny a tenir, cap a la fe dels altres, el mateix respecte que es té per la pròpia.
* La nostra recompensa es troba en l'esforç i no en el resultat. Un esforç total és una victòria completa.
* Per a una persona no violenta, tot el món és la seva família.
* Donat que jo sóc imperfecte i necessito la tolerància i la bondat dels altres, també he de tolerar els defectes del món fins que pugui trobar el secret que em permeti posar-l'hi remei.
* Voldria patir totes les humiliacions, totes les tortures, l'ostracisme absolut i fins i tot la mort, per impedir la violència.
* Realment sóc un somiador pràctic; els meus somnis no són bagatel•les en l'aire. El que jo vull és convertir els meus somnis en realitat.
* Si no tenim por als homes i busquem només la veritat de Déu, estic segur que tots podrem ser els seus missatgers. Pel que a mi respecta, crec sincerament que responc a aquestes dues condicions.
* Si vols canviar el món, canvia't a tu mateix.
* Tot el que s menja sense necessitat es roba a l'estómac dels pobres.
* Un error no es converteix en veritat pel fet que tot el món cregui en ell.
* Un país, una civilització es pot jutjar per la manera com tracta als seus animals.
* Un ha de ser tan humil com la pols per a poder descobrir la veritat.
* En l'actualitat la gent només pensa pels seus drets. Recordeu-li que també té deures i responsabilitats és un acte de valor que no correspon exclusivament als polítics.
* Facilitar una bona acció és el mateix que fer-la.
* Faríem moltes coses si creguéssim que són moltes menys les impossibles.
* No hi ha camí per a la pau. La pau és el camí.
* Ull per ull i el món acabarà cec.
* No m'espanta la dolenteria dels dolents, m’aterreix la indiferència dels bons.
* El servei sense humilitat és egoisme.
* L'amor és tot allò que dura el temps exacte perquè sigui inoblidable.
* Hi ha suficient en el món per a cobrir les necessitats de tots els homes, però no per a satisfer la seva cobejança.
  Altres cites interessants:

* Si no vius com penses acabaràs pensant com vius.
* Estima’m quan menys ho mereixi... perquè serà quan més ho necessiti!!!
* L'única persona que no s'equivoca és la que mai fa res.
* La vida només s'entén mirant enrere... però s'ha de viure mirant endavant!
* Aquell que utilitzi la violència com a resposta és que no ha entès la pregunta!
* Proverbi Xinès: Digues quelcom i oblidaré, ensenya’m quelcom i ho recordaré, fes que ho faci i llavors aprendré.
  Un palíndrom:

- "Poc a poc i cop a cop".
  Embarbussaments:

* A mi si que re m'hi fa que faci sol
* Salvador Dalí: Una gallina xica, pica, camatorta i ballarica va tenir sis polls xics, pics, camatorts i ballarics. Si la gallina no hagués sigut xica, pica, camatorta i ballarica, els sis polls no haguessin sigut xics, pics, i ballarics
* Tinc tanta sang que a les cinc tinc son
* La collita:
Quan m'ajupia codonys collia
Quan m'aixecava, codonys agafava
De genollons, collia, collia
De genollons, collia, codonys.

* Barcelona és bona si la bossa sona. Però tant si sona com si no sona, Barcelona és bona.
* Ploure? Prou que plou, però pel que plou, plou poc.
* El Panxo va dir al Pinxo vols que et punxi amb un punxó? El Pinxo va dir al Panxo punxem però a la panxa no.
* En cap cap hi cap que Déu en deu deu.