HOSTAL PLAJA. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar unes fotografies de la finca del carrer Sant Sebastià, núm. 34 de Palafrugell, que aixecava al segle XIX (1872-1876), el mestre d'obres Josep Ferrer i Bataller ("Bonic") , per encàrrec del Plaja grans propietaris rurals de Fitor (Mas Plaja) que prosperaren amb l’explotació de les sureres; a les a darreries dels anys cinquanta, o principis dels seixanta del segle XX , la família va convertir la residència en un hostal.

Us enllaç a la pàgina de l’Hostal : http://hostal-plaja-es.book.direct/en-gb/

Reprodueixo de :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=PALAFRUGELL&page=3&pos=22

Edifici entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos. Façana de composició simètrica: a la planta baixa, porta d'accés d'arc carpanell i finestres a banda i banda, a l'esquerra d'arc escarser i a la dreta d'arc carpanell. A la motllura de la porta figuren la data de 1876 i les inicials JP. Als pisos superiors hi ha tres obertures a cadascun, totes per arc carpanell. Són balcons amb barana de ferro, sostinguts per mènsules d'inspiració vegetal. Una cornisa sostinguda per petites mènsules i una barana de terrat amb florons i palmeta centrada, coronen el conjunt.A la part posterior hi ha un jardí. La façana que dóna al jardí és de la mateixa tipologia que la principal, encara que més senzilla i modificada al llarg del temps.Es conserven bona part dels interiors originals, principalment a la planta baixa (menjador, vestíbul, escala, ..) i primer pis (habitatge de la família), que presenten interessants pintures i motllures als sostres, parets i marcs de les portes.

Aquest edifici és un dels pocs exemples d'arquitectura vuitcentista de la burgesia industrial suro-tapera conservats a Palafrugell.En el relleu de la porta d'accés on apareixen les incials (del propietari) J.P. i la data de 1876, hi ha unes saques lligades que fan referència al transport del suro.

Reprodueixo de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Autor: Josep Ferrer i Bataller. Mestre d’obres

Gran casa senyorial, entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos, estructurada en tres crugies. Gran portalada d’arc amb emmarcament motllurat, de pedra. A cada pis tres balconades, en degradació, amb llosanes i baranes de forja.
Cornisament motllurat sobre mènsules sota els balcons.

A la portalada hi ha un relleu amb les inicials J.P. i l’any 1876 i un relleu que representa una saca o farcell. La façana ha estat alterada en alguns elements puntuals, com la finestra esquerra de la planta baixa, per a l’ús actual de l’edifici.

L’interior manté en bona part la compartimentació i altres elements originals.

Actualment és un Hostal.

Cal recordar en tot moment que , QUI PERD ELS SEUS ORÍGENS, PERD LA SEVA IDENTITAT.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6070 Relats

621 Comentaris

3361257 Lectures

Valoració de l'autor: 9.63

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com