Històries del Carrer

Un relat de: Ibn Ali al Kitabu

Aquest recull d'Històries del Carrer és un mirall, un mirall de històries quotidianes, però també de realitats del dia a dia que tros a tros han fet la nostra història. Forteza parla de la seva Mallorca infantil, però molts podem reconèixer la tenda de betes i fils del nostre barri a Ca na Marieta des Fil, o la casa de barrets de la cantonada a Can Xemelí.

Amb fina ironia repassa una època històrica dura, i tendre al hora, sense violència televisiva, però amb la violència de la força de la vida. La Conxa no té por de fer veure la cara més lletja dels nostres conciutadans amb El Crim del Carrer Bastaixos, o a Sa Moneia de sa Murada.

I tampoc oblida la intransigència que els homes ens tenim entre nosaltres, com per exemple El Rabí i el jesuïta, al hora que ens fa riure amb un racisme paternalista i trastocat, quan ens fa veure a través dels ulls d'un nen aquells americans que arribaven als nostres ports i que ens permetien per primer cop veure un negre als nostres carrers o com tot allò que coneixíem d'Àfrica era el que ens explicaven les mongetes, quan recollien diners per les missions.

Amb llenguatge dolç, ple de modismes, recorda llegendes i mites de les dones d'aigo i intercala de dites populars que fan la seva lectura amena i enriquidora.

Cada uns de nosaltres ens podem identificar amb les tendes del barri que han tancat, o els cursos de corte i confección martí, els somriures tendres amb que tastàvem l'amor per primer cop. També són records d'infantesa que la Conxa comparteix i reviu amb nosaltres, la casa de pagès on molts de nosaltres em robat fruites als veïns o la platgeta que hem compartit amb un got de gasosa, i un cubell i una pala.

Ens fa riure, amb el llançament de líquids d'orinal, o amb la carn de toro, i ens fa somriure amb enyorança amb les descripcions tendres i poètiques, de vells barris, acompanyats de velles fotos, que ens transportant més enllà del temps i l'espai.

Fortesa té el do de la paraula per recrear temps, i llocs, i a tots ens fa reviure aquell temps, amb un somriure melancòlic i irònic al hora.


Comentaris

  • volia afegir[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 03-09-2007

    primer de tot gràcies Alicia per la propaganda del meu llibre. Deia que volia afegir que el títol és Històries del Carrer. No de Carrer, un carrer en concret. La majoria de històries són des carrer on viviem es xuetes, descendents dels jueus conversos mallorquins i ens anomenaven " des carrer", jo parl d'aquest concepte de "getto" que teniem per viure tots al mateix barri i l'endogamia que comportava.

  • Interessant introducció-relat.[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 01-09-2007 | Valoració: 9

    Està bastant bé aquest relat, crec que és amè i entretingut. No pinta malament aquest llibre, qui sap si me'l compraré, encara que els relats i la novela no són un gènere que m'agrada molt.

    Fins al proper relat. Salut!

    PD: Veig amb agrat que sóc el primer en posar-te una nota sobre 10, i el comentari núm. 25. És un honor. Salut!!

l´Autor

Foto de perfil de Ibn Ali  al Kitabu

Ibn Ali al Kitabu

26 Relats

71 Comentaris

68887 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora.
Proverbi Hindú.

Quan un comença un llibre obre una porta a un món d'imaginació que ens pot dur des de l'aventura a la reflexió. Però hi ha quelcom més important amb els llibres: poder-los compartir.

Els àrabs defineixen el llibre com un jardí que es porta a la butxaca. Nosaltres pretenem treure de la nostra butxaca tots aquells llibres que ens han agradat i compartir-los amb vosaltres, penjant sota aquest pseudònim les ressenyes d'aquells que ens han impactat per un motiu o un altre.

Si algú està segur de conèixer la fi de les coses quan sols ha començat a iniciar-les o és un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà una persona desgraciada, doncs ha posat el ganivet en el cor de l'enigma.


Els llibres són el millor enigma que podem tenir a les nostres mans. Comença amb el seu títol i acaba amb l'última pàgina. Esperem que les nostres ressenyes us convidin a voler descobrir aquests enigmes per vosaltres mateixos.

I si voleu compartir els vostres enigmes amb nosaltres només heu d'enviar les vostres ressenyes a alicia141516@hotmail.com i les penjarem.



*Ali/Kitabu=Alícia Gataxica/Llibre