Haglut, glut i ut

Un relat de: Mena Guiga

A còpia de glut haglut potser desapareix.

I només l'ut pot aconseguir-ho. Qui s'ho cregui és imbècil i dels grossos.





L'haglut havia començat a ser un dia de primavera haglutosa, com per conjuntar-s'hi. Pels camins dels camps les flors silvestres quasi ni tenien ut de badar-se i morir, de depressa com l'astre rei les feia viure un present efímer, però present. Els cargols del fonoll dormien en un glut total: feia força ut que no plovia...

La Senda estava collint faves tendres. Ajudava el seu oncle, que tenia més terres que anys i feia ut que estava jubilat. Ranquejava i, encorbat, amb el rostre farcit de xaragalls, somreia taral·lejant ni sabia què. La noia s'hi afegia. El conreu semblava somriure en aquell conviure de planta, creix i extreu. Cicle vital entès si hi havia respecte. I n'hi havia.

En Tau anava comptant passes, les que hi havia de casa seva fins a l'ermita que separava el trajecte cap a dos pobles mitjançant una bifurcació mig mal entesa per a qui no sabés bifurcar. Ell n'era un. Per això havia de fer primer un tram, arribar a port, recular i fer l'altre. Tenia ut sobrat, li venia de gust. No tenia massa res més a fer. Havia acabat el curset de com fer cursets i no treballaria fins al cap de quinze dies. L'havien trucat per a confirmar-li-ho, els de la franquícia d'embotits finibèrics. Aviat hi hauria més feina. com cada any. Allà esmorzaria gràtis i també podia prendre un cafè de càpsula no massa especial, però passable.

-Va com va, ve com ve, ve com va, va com ve, és el que hi ha!

Anava dient aquells monosíl·labs amb ritme rap, el noi panotxa escanyolit i d'expressió somiadora.

De cop, els sons d'oncle i neboda i noi van trobar-se i es va esdevenir un esclat si no cosmogònic poc n'hi faltava. Una mena d'energia va fulminar-ho tot un instant. La Senda i en Tau van 'entendre' alguna cosa inefable que ultrapassava la comprensió usual.

-Em donaríeu les faves amb línea negra, les velles?

La resposta va ser afimartiva. L'oncle, a més, havia de marxar i va demanar a Tau si podia acabar la feina i li regalaria, també, un parell de cols de paperina.

D'aquesta manera, treballant, parlant i rient -molt- aquells dos sers van intimar. Com que no estaven cansats, en acabar la tarda van treure les males herbes per tal que a la nit els mals esperits en fessin infusions entremig de fusions macabres que acabaven ofegades al pou dde l'ut i tapades pel julivert de la humitat que hi regnava.

Cada dia es van veure i van ser feliços. Els núvols esfilagarsats malpensaven i els agrumollats acollien aquell estat. Tots sabien que quan Tau comencés a treballar començaria un ut de la Senda: ella marxaria a ni sabia on. El cel sí que ho sabia. I va ser de cop.





Tau, quan fa cursets de com fer cursets, no és gens curtet explicant res massa ni massa poc. Per això sempre té feina. Menja faves amb freqüència...intenta descosir el fil negre amb què aquell sastre les va cosir d'urgència quan es petaven de riure. Un conte. Com tot. No existeix res. Endrapa el fruit de les papilionàcies sense pensar. Es posa barrets de paper en forma de col al cap. Té més anys que l' ut, més que el dolorós, absurd, obligat glut que no funciona, ni ho vol.

Comentaris

  • Favologia[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 04-05-2016 | Valoració: 10

    Ara ho entenc, menja faves! Els efectes d'aquest llegum són increïbles i, fins i ut, són increïbles. D'on treus aquesta creativitat? Que potser també menges faves? Una abraçada.

    Aleix

  • precios[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 04-05-2016 | Valoració: 10

    No se de on treus tanta imaginació. Es molt maco i divertit
    Montse

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

435787 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com