Generació segle XXI

Un relat de: rnbonet

Sí, mamà! Clar que et done un beset! Com li'ls faig al papà, i a la iaia, i al veí del costat… Ja sé que només sóc un monyicot encara, i que no sé res del món, i que tu has viscut la tira… I que m'has donat la vida. Però no cal gallejar contínuament. No té tanta importància! Això de ser majors i antiquats no us dóna cap mèrit. Ni de badocs. Perquè mireu si en sou, de torpalls! A dojo! Jo, almenys, encara tinc una cinquantena d'anys per endavant, com a mínim, per tal d'aclarir-me la vida… Per què em mires així? No crec haver pensat cap impertinència! Mamà, t'ho pregue: res d'incorrecte, al meu parer…
I seguiré, si em deixes! És que no pots fumar-te una cigarreta sencera? Estàs apagant-ne ara una a la qual només li has donat tres xuclades. Mira com la doblegues. Fa pena. No has pensat en aquells pobrets que no en tenen? Quasi diagnosticaria un signe extern i evident de nervis.
Mira, mamà! Si vols que "et pense" sincerament, no em mires amb l'aire avergonyit que denota la teua cara! O m'expresse lliurement o calle! I si no puc dir el que pense, serà millor que faça mut. Perquè vosaltres, els pares, voleu que parlem, que us confiem els nostres secrets… Sempre, però, d'una manera distinta, seguint determinades regles. I jo, a aqueixa forma de parlar, no li dic parlar. Agrairia que m'escoltareu, els majors; sobretot tu, mamà -i ho dic sense orgull-, de totes totes. No vull tindre sempre raó, ni estar constantment pensant amb seny… Sóc lliure! I no et rigues d'allò que et conte! Com màxim, deixa'm en pau! I si m'equivoque, no plores! És a mi a qui pertoca plorar, si erre…
Bo. Saps què et dic? Que vingues aviat per canviar-me! El pis em fa nosa. No sabràs mai com ni quant, malgrat els dodotis! Confieu massa, els antics, a la propaganda de la tele! Perquè no ho experimenteu abans?







Comentaris

  • Lilith | 18-01-2007

    Tècnicament el trobo impecable, tot i les meves mancances i les petites diferencies de vocabulari entre els dos. Em sembla un relat sincer, m’ha recordat una mica a la Mafalda -la nena que moltes hauríem volgut ser-, també un relat rebel: sovint es tracta als nens i als avis com si fossin imbècils, i no és això, no és això. Felicitats pels relat.

  • Vaja amb els del nou segle XXI[Ofensiu]
    Lavínia | 17-03-2005

    Estic d'acord amb tot el que diu el nadó de qui tu parles. No ens els escoltem i en les idees de llibertat, sense estar pendent del seny, té tota la raó. Apa!! A més procura pel fumadors d'arreu que no poden donar-se el gust, mentre que la mare llença les cigarretes a les "tres xuclades".

    Res no els sabem entendre, per això mentre ploren, ens parlen per dir-nos totes aquestes coses i, sobretot, que els canviem.

    De tota aquest relat destaco:
    a) l'humor, no exempt de "carinyo" que transmet vers al nadó, en particular.
    b) el lèxic . Ranbonet: el lèxic de la teua terra que domines a la perfecció. Ets un mestre. Amb el teu permís, he ensenyat aquesta redacció, perquè és una de les menys estandaritzada, als meus companys de feina.

    Petons, rnbonet i fins una altra.

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1588 Comentaris

356850 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!