Fusell ametralladora Olot III

Un relat de: Xavier Valeri

El "Labora" era produit a la Fàbrica número 15 de les Indústries de Guerra de Catalunya. Aquesta fàbrica era formada per la concentració de la maquinària de petits tallers d'Olot en una factoria al carrer Panyó.

Aquests tallers van ser reconvertits, en un principi, sota la direcció de la Comissió d'Indústries de Guerra de Catalunya creada per decret el 7 d'agost del 1936, amb la idea de coordinar els diferents esforços de les indústries siderúrgiques i quimiques per subvenir a les necessitats que exigia el front de guerra.

Aquesta comissió era dirigida per Josep Terradellas i organitzada pel coronel Jimenez de la Beraza, director de la fàbrica d'armes d'Oviedo el 1934). Existeix una fotografia de l'època en què Terradellas té a les mans un "Naranjero" i el general Miaja un "Labora" ; el peu d'aquesta fotografia indica que el primer mostrava al segon un nou model de subfusell. L'agost de 1938 e Govern Central va expropiar les indústries de guerra catalanes, potser per això molts carregadors del "Labora" porten gravat en castellà "Fusil-Ametralladora Olot"

El creador del "Labora" , segons apunten testimonis va ser un armer olotí, ara mort, que es dei Miquel Coromines i que era conegut arran de la seva elevada estatura com en Sant Pau. Francesc Balat de 82 anys el 1993, fou un dels olotins que va treballar durant 3 anys en l'elaboració del subfusell. Balat tecorda que Coromines era un dels millors armers que mai hi hagi hagut a Olot i un dels millors professionals del metall.

La professionalitat i prestigi d'en Coromines era tal, que en ser detingut pels feixistes, inculpat de col.laboració amb el Govern de la República, va ser reclamat pels poderosos empresaris del metall olotins, que el van avalar, i va poder continuar exercint la professió sense problemes.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: