"Firmin", de Sam Savage

Un relat de: Ibn Ali al Kitabu

Firmin, de Sam Savage (Columna)


L'autor

Sam Savage va néixer a Carolina del Sud i avui viu a Madison, Wisconsin. És doctor en Filosofia per la Universitat de Yale, on va ser professor. També ha treballat de mecànic de bicicletes, fuster, pescador i tipògraf.

Firmin, la seva primera novel·la, va ser publicada per una petita editorial de Minneapolis, fora dels grans circuits editorials. Tanmateix, s'ha convertit en tot un èxit gràcies a les recomanacions dels lectors i dels llibreters, i ha obtingut diferents premis, entre els quals el Book Sense Annual Highlight i el Premi Descobriment Barnes & Noble. També ha estat la novel·la Top Debut del Library Journal i és el llibre destacat de l'Associació Americana de Llibreters.

Cridat a convertir-se en un símbol de l'amor per la lectura, Firmin es publicarà pròximament en diversos països europeus i asiàtics.


La contraportada

Nascut en un petita llibreria d'un decadent barri de Boston durant els anys seixanta, en Firmin aprèn a llegir devorant les pàgines dels llibres. Ràpidament comprèn, però, que una rata culta és una rata solitària i, marginat per la seva família, busca l'amistat del seu heroi, el llibreter, i d'un escriptor de ciència ficció fracassat. A mesura que en Firmin navega pels carrers tèrbols de la ciutat buscant amor i comprensió, la seva soledat i la seva por es tornen humanes i irremeiablement commovedores.

Original, brillant i plena d'al·legories, Firmin desprèn humor i enyorança per un món que entén el poder redemptor de la literatura, un món que s'esvaeix tot deixant enrere una rata amb una ànima creativa, una amistat excepcional i una llibreria desordenada.

"Firmin ha representat tot un esdeveniment en la meva vida lectora, una d'aquelles estranyes trobades amb un personatge inoblidable. Original, brillant i profundament commovedora, aquesta aguda faula sobre la condició humana és un tret al cor." Rosa Montero.

"Un llibre escrit per a lectors, és a dir, per a gent que sent passió pels llibres i per qui els llibres són tan reals com qualsevol altra cosa de la vida. Més reals, potser." Donna Leon.


La meva lectura

És cert que la reacció davant de cada lectura no respon únicament al llibre que hom llegeix, sinó també a aquells factors subjectius que conformen allò que Ortega y Gasset anomenava les "circumstàncies" (jo sóc jo més les meves circumstàncies). Ara bé: crec sincerament que Firmin, independentment del moment personal en què un lector s'endinsi en les seves pàgines, gaudirà sempre d'una valoració positiva.

Havia vist diverses vegades, tot tafanejant en una o altra llibreria, la caràtula de l'edició en català d'aquesta novel·la, però val a dir que no em resultava atraient. Va ser, però, una ressenya llegida en un setmanari, el que em va fer apropar a la història de Firmin, una rata que ben aviat ens confessa que no m'agraden gens, generalment, el relats d'animals.

De Firmin m'agradaria assenyalar dos aspectes. Per una banda Firmin: la història, i per altra banda Firmin: el personatge.

Pel que fa a la història és un cant a l'amor i la passió per la literatura, però sobretot pels llibres i el plaer de la lectura. Firmin neix al soterrani d'una llibreria i és el més petit de tretze germans. Però el que descobreix tot devorant pàgines de llibres (magnífic paral·lelisme creat en comparar-lo amb el devorament d'alguns lectors vers els llibres), ja que no aconsegueix mai arribar als mugrons de la mare perquè els germans el fan fora, no és només la història de la literatura, sinó tota la vida que hi ha més enllà de les pàgines impreses. A causa d'això s'adonarà, en un procés d'humanització que es va produint al llarg de la lectura de la novel·la, que el món és un lloc inhòspit: el món exterior a la llibreria s'anava convertint en un lloc en què cada cop em venia menys de gust participar.

Però el que voldria ressaltar de la història és precisament aquest caràcter metafòric, aquests trets comparatius i referencials, aquestes al·legories que l'autor, Sam Savage, col·loca amb magistral habilitat perquè en ocasions ens oblidem que el protagonista és una rata. De la mateixa manera que ell mateix, el Firmin, de vegades aconsegueix oblidar-ho, tot i que quan toca de nou de peus a terra el deprimeix adonar-se de la realitat.

I ja que n'he parlat, passem al Firmin personatge, perquè crec que en ell rau l'èxit i l'encís de la novel·la, més que no pas en la història. Perquè la història, fins a cert punt, és previsible i no sorprèn si entrem en el joc d'humanització del qual parlàvem abans. Té moments d'intensitat, d'altres que avancen amb més lentitud, i un final coherent que ens deixa amb la idea d'un cert regust amarg de decrepitud i pèrdua d'un món millor: el de la lectura i el dels llibreters (figura emblemàtica que en tot moment també és defensada per Firmin).

Però, repeteixo, el protagonista, aquesta rata que aprèn a llegir tot devorant pàgines de llibres, que és capaç de considerar si un llibre és bo o no ho és aplicant la seva màxima el que es deixa menjar bé, es deixa llegir bé, aquest personatge és la clau de la novel·la de Sam Savage i on recau el reeiximent i la bona acceptació del públic lector.

Firmin, com a protagonista, no ens sembla irreal malgrat tractar-se d'una rata que llegeix, en primer lloc perquè, com he indicat abans, l'autor de la novel·la l'humanitza a mesura que avancem en la història. Però no content amb això, dota al personatge de la complexitat suficient perquè ens puguem identificar amb ell. Sí: identificar. Insisteixo: malgrat ser una rata.

Firmin és propens a la depressió. Firmin és un entès en cinematografia (i espectador habitual de pel·lícules porno). Firmin se sent sol. Firmin necessita, com tots els humans, comunicar-se. I aquest aspecte és el que marca, en molts sentits, el seu comportament. Perquè ell necessita la companyia d'una persona estimada per poder conversar, reflexionar, madurar... I Firmin, quan ho intenta, quan prova de comunicar-se, només aconsegueix espantar amb els seus xiscles de rata i els seus gestos apresos en un diccionari d'imatges.

En definitiva, podríem dir que Sam Savage aconsegueix amb la seva novel·la, Firmin, presentar-nos un personatge de rica caracterologia i penetrar en la complexitat de la seva psicologia. I amb tot, i això és el que considero que té més valor, estem parlant d'una rata. D'una rata solitària.

Cal que afegeixi que he gaudit amb la lectura d'aquesta novel·la i que us la recomano?

Llibre


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Ibn Ali  al Kitabu

Ibn Ali al Kitabu

26 Relats

71 Comentaris

68791 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora.
Proverbi Hindú.

Quan un comença un llibre obre una porta a un món d'imaginació que ens pot dur des de l'aventura a la reflexió. Però hi ha quelcom més important amb els llibres: poder-los compartir.

Els àrabs defineixen el llibre com un jardí que es porta a la butxaca. Nosaltres pretenem treure de la nostra butxaca tots aquells llibres que ens han agradat i compartir-los amb vosaltres, penjant sota aquest pseudònim les ressenyes d'aquells que ens han impactat per un motiu o un altre.

Si algú està segur de conèixer la fi de les coses quan sols ha començat a iniciar-les o és un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà una persona desgraciada, doncs ha posat el ganivet en el cor de l'enigma.


Els llibres són el millor enigma que podem tenir a les nostres mans. Comença amb el seu títol i acaba amb l'última pàgina. Esperem que les nostres ressenyes us convidin a voler descobrir aquests enigmes per vosaltres mateixos.

I si voleu compartir els vostres enigmes amb nosaltres només heu d'enviar les vostres ressenyes a alicia141516@hotmail.com i les penjarem.



*Ali/Kitabu=Alícia Gataxica/Llibre