CAPELLA DE SANT JOAN ‘ DESCONEGUT’ DE FIGAROLAS/ FIGUEROLES. SEVA.OSONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
A la pagina del Consistori de Seva trobava ; http://www.seva.cat/index.php/turisme/llocs-d-interes

Es troba a poca distància del mas Figarolas, enfilada en un serradet al nord –est de la masia.

Va ser edificada pel rector de Seva, Mn. Joan Figarolas – ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercataunya@gmail.com del cognom matern i lloc i data de naixement i traspàs d’aquest prevere - per aquest motiu està dedicada al seu patró. Ens agradarà concretar l’advocació de Sant Joan, el Baptista ?, l’Evangelista ?,... .També s’hi venera sant Marc i per aquest motiu la parròquia del poble hi va en processó per les lledànies, el 25 de març. També s’hi ha venerat recentment la Mare de Déu del Roser.





La capella està construïda teòricament entre el 1570 i el 1586 tot i que en el seu interior hi ha una inscripció del 1611.

Patrimoni Gencat NO EN PARLA d’aquesta capella, i fa referència a la torre de defensa del segle XVI , que té una capella a la seva base. La capella de sota la torre té un angelot a la porta d´ entrada, i la torre de defensa és de tres pisos.

Josep de Cabanyes – dels que ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern i lloc i data de naixement traspàs - retratava la casa per l’Estudi de la Masia Catalana l’any 1930, i no feia esment de la capella -, tampoc jo mateix dissortadament, quan repetia aquella imatge advertia cap senyal d’aquesta capella.





Malgrat la canícula, i donada l’absència de dades ‘publiques’, l’ajuntament de Seva no disposa d’un Catàleg de Patrimoni en línia, i tampoc – i així quasi és de Jutjat de Guàrdia – d’un Cataleg de Masies, no hi ha altra opció que demanar dades al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín).

Per als catalans, el patrimoni i la seva CORRECTA documentació son un imperatiu ètic

Fent via fins a Figueroles/Figaroles, trobava la capella de Sant Antoni de Pàdua, de la que també, també, hi ha força dades a completar.

Seva té feina a fer, oi?.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5425409 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com