Feliç bitllet

Un relat de: panxample


Bandidatge

Actuació de qui, apartant-se d'una vida social normal, es dedica al robatori, al furt, a atemptats a les persones i a altres actes de caràcter delictiu, sovint formant colla armada amb un propòsit d'actuació comuna sota la direcció d'un cap. Els actes de bandidatge constitueixen individualment delictes castigats penal-ment, i també hi ha legislacions penals que castiguen específicament el bandidatge com a actuació de conjunt. Alguns ordenaments jurídics s'adrecen a tipificar com a tal certes actuacions amb motivacions polítiques o socials.

Doncs sí Feliç bitllet , podria ser un dels últims bandolers,saltejador del Palau de la Música Catalana, que amb una vida social , aparentment normal a dedicat part de la seva vida al robatori , al furt , segurament amb còmplices, amb una colla de malfactors, que de ben segur es feien els sorts muts i cecs, això si ben untats.De fet els bandolers els tenim presents i d'una manera interrompuda des de els segles XVI- XVIIfins ara ,sempre els hem tingut. L'historia ha posat dins al mateix sac als guerrilles i als lladres de camins,saltejadors . Els guerrillers tenien un motiu polític,i els saltejadors moltes vegades es posaven al costat que més els convenia .Per fer les seves malifetes anaven pro-vistos del trabuc.

El temps passa però el bandoler no s'atura,canvia el trabuc per el barret i el bastó, els camins ja no son al bosc, ara son a les immobiliàries , els bancs , a les subvencions , a les factures,als percentatges dels amics, als ajuntaments, a l'informació privilegiada , ara ja porta la banda, la banda de regidor, fins i tot la creu de Sant Jordi.
On anirem a parar

Comentaris

  • Feliç relat[Ofensiu]
    nuriagau | 17-07-2010 | Valoració: 10

    Un bon relat en què has descrit, breument, el paral·lelisme dels bandolers tradicionals i els actuals. S'han de denunciar aquestes persones que, com molt bé defineix el narrador del relat, "amb una vida social , aparentment normal ha dedicat part de la seva vida al robatori"

    Enhorabona, panxample!

    Núria

  • El pitjor de tot[Ofensiu]
    joanalvol | 04-06-2010 | Valoració: 10

    no és que et robin, això, malauradament, ja hi estem acostumats. El pitjor per a mi, és l'abús de confiança, no sospitar, ni tan sols veure-ho venir.
    No ha fet u n furt qualsevol, no ha estafat només diners, sinó que a robat bocins de cor de cadascun de nosaltres, confiats en els símbols que creiem sagrats.
    Ben redactat
    Joanalvol

  • Un bon text[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 30-05-2010

    de denúncia. Com bé dius de bandolers n'hi ha hagut tota la vida però aquest del s. XXI se'n porta la palma. Tot plegat, tan vergonyós que les paraules que diria es quedarien curtes.
    Un títol molt encertat que passarà a la història dels catalans xoriços, malauradament.
    Salutacions, panxample.

    Mercè

  • Bitllets i bitllets[Ofensiu]
    Unaquimera | 26-05-2010

    Bon article d'opinió, si senyor!

    Aquest personatge a que fas referència s'ha guanyat l'apel·latiu de bandoler, de saltejador, i altres de molt diversa índole... que dependran en part del que arribarem a saber de les seves malifetes: segur que no està tot dit encara!

    Ah! Jo també tinc la costum d'anar a tocar ferro quan vaig fins a Tarragona!

    T'envio una abraçada molt honrada,
    Unaquimera

  • Guerrillers i saltejadors...[Ofensiu]
    brins | 24-05-2010 | Valoració: 10

    ens n'ha donat molts, la història, però per més que en coneixem, mai no deixaran de doldre'ns les seves ignomínies, aquests furts que a més de prendre'ns els diners, ens roben la credulitat.

    Tens tota la raó, benvolgut company, jo tampoc no sé on anirem a parar...

    Una forta abraçada,

    Pilar

  • montserrat tafalla rigol | 20-05-2010 | Valoració: 10

    i aquest no robava pas per repartir-ho entre els pobres . ..

  • gràcies pel teu contacte i.....[Ofensiu]
    joandemataro | 16-05-2010 | Valoració: 10

    i pels teus consells contra l'imsomni...els posaré en pràctica, mai se sap...
    quant al teu relat tens raó, bandolers sempre n'hi ha hagut i sempre n'hi haurà...el que passa és que ha canviat una cosa molt important, crec, molts bandolers antics eren persones que lluitaven contra les injustícies i els abusos dels privilegiats...i repartien el que robaven als rics entre la gent del poble...en canvi ara són els més rics els que no tenen prou i roben els diners dels més pobres...doncs roben diners públics que han sortit de les butxaques de tots nosaltres...
    en fi...la condició humana a vegades .....

    fins aviat
    una abraçada valenta
    joan

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de panxample

panxample

45 Relats

292 Comentaris

66157 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
No sé qui sóc, ni que no sóc, però la vida és una meravella, cal aprofitar-la, compartir-la i gaudir-la. Encara que de vegades amarguegi.

Panxample no per que tingui la panxa ampla o sigui un panxacontent, que també; sinó que és en honor a Joan Baptista Pujol i Fontanet, (Alfara dels Ports, Baix Ebre, 1857 – Tarragona, 1883). Bandoler anomenat "panxample".

la calaixera