fantotxe: zangbetó

Un relat de: Atlantis
Zangbetó són uns esses espirituals, que al centre-oest d'Africa apareixen per la nit i ballen sense parar. Deriven del Voudu i son els fantasmes de la nit.

Aquí unes quantes paraules,extretes d'un document trobat a internet.

ZAnGETÓ, el gran "bruixot de la nit", a ell se li prega per la protecció per a les comunitats contra els atacs d'altres "grans bruixots o bruixots", per això l'hi venera a tota Comunitat Vodoun; qui no té ZANGBETÓ no té màgia contra els seus enemics, ja que és ell que espanta els esperits més negatius i mutants de la foscor, ja que posseeix aquest secret de la seva Creació, i així com és amic de l'home, també és bel·licós i perillós envers altres homes; res escapa del seu domini i poder de gran savi de la bruixeria, que és el seu art, és l'energia que pren possessió humana a la nit transmutada en el més ferotge guerrer que un ésser humà pugui imaginar mai.

Guarda així un paral·lel entre el món visible i l'invisible on la foscor porta el poder i la fascinació a l'ésser humà, per això el secret de les seves màscares vestidures de palla o fibra vegetal que el recobreixen.
La seva energia ens transporta a el món de l'ocult i dels éssers de la Nit, els seus dominis són la unió de la nit i el inconscient humans, els seus ancestrals són els custodis de tot poder relacionat amb la foscor i dels éssers o ens que en la nit deambulen en un altre pla, es creu que aquest Vodoun té la custòdia d'aquests misteris i és el portador de l'alegria per despertar a el dia quan els esperits tornen al seu descans a la floresta sagrada és l'encarregat d'aquest procés antic i mític de la transmutació del negatiu al positiu, i és una altra de les raons del seu culte amb responsabilitat quan comença el capvespre i cau el Sol.(Volia posar unes fotos però no n'he sabut.) Podeu buscar al google, posant el nom de zangbetó. Amb sort us sortirà alguna explicació i fins i tot algun vídeo a youtube

També a CAPITULO DE LA COSMOGONÍA VODOUN-FA .
LIBRO "NOIRE", VODOUN-FÁ WE MA NUKÓN TON ON
PRIMER LIBRO DE VODOUN-FÁ
Autor Daniel Bokonon Dafòdjí.

Comentaris

 • La nit i l'inconscient[Ofensiu]
  SrGarcia | 03-12-2019

  T’he fet cas i ho he buscat al Google. Em sembla molt interessant, no n’havia sentit parlar mai.
  Suposo que la paraula “fantotxe” és l’adaptació al català del seu nom.

 • Bruixot de la nit.[Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 02-12-2019 | Valoració: 10

  Molt interessant tot aquesta explicació sobre el Zangbetó, on ho exposes amb molt d'interés aquest contingut històric. M'ha impressionat moltíssim com és aquest bruixot de la nit.
  Gràcies per compartir-lo, Atlantis.
  Una abraçada.
  Perla de vellut

  Jo tampoc sé posar una foto en la pàgina i després un relat o poema. M'ho van explicar, però ho he intentat molt i no em surt.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: