fantotxe: zangbetó

Un relat de: Atlantis
Zangbetó són uns esses espirituals, que al centre-oest d'Africa apareixen per la nit i ballen sense parar. Deriven del Voudu i son els fantasmes de la nit.

Aquí unes quantes paraules,extretes d'un document trobat a internet.

ZAnGETÓ, el gran "bruixot de la nit", a ell se li prega per la protecció per a les comunitats contra els atacs d'altres "grans bruixots o bruixots", per això l'hi venera a tota Comunitat Vodoun; qui no té ZANGBETÓ no té màgia contra els seus enemics, ja que és ell que espanta els esperits més negatius i mutants de la foscor, ja que posseeix aquest secret de la seva Creació, i així com és amic de l'home, també és bel·licós i perillós envers altres homes; res escapa del seu domini i poder de gran savi de la bruixeria, que és el seu art, és l'energia que pren possessió humana a la nit transmutada en el més ferotge guerrer que un ésser humà pugui imaginar mai.

Guarda així un paral·lel entre el món visible i l'invisible on la foscor porta el poder i la fascinació a l'ésser humà, per això el secret de les seves màscares vestidures de palla o fibra vegetal que el recobreixen.
La seva energia ens transporta a el món de l'ocult i dels éssers de la Nit, els seus dominis són la unió de la nit i el inconscient humans, els seus ancestrals són els custodis de tot poder relacionat amb la foscor i dels éssers o ens que en la nit deambulen en un altre pla, es creu que aquest Vodoun té la custòdia d'aquests misteris i és el portador de l'alegria per despertar a el dia quan els esperits tornen al seu descans a la floresta sagrada és l'encarregat d'aquest procés antic i mític de la transmutació del negatiu al positiu, i és una altra de les raons del seu culte amb responsabilitat quan comença el capvespre i cau el Sol.



(Volia posar unes fotos però no n'he sabut.) Podeu buscar al google, posant el nom de zangbetó. Amb sort us sortirà alguna explicació i fins i tot algun vídeo a youtube

També a CAPITULO DE LA COSMOGONÍA VODOUN-FA .
LIBRO "NOIRE", VODOUN-FÁ WE MA NUKÓN TON ON
PRIMER LIBRO DE VODOUN-FÁ
Autor Daniel Bokonon Dafòdjí.

Comentaris

  • Afegeixo[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 08-12-2019 | Valoració: 10

    Cada cultura o raça, millor dit, té i troba llur manera de relacionar-se amb el món dels esperits...com més primitiva és aquesta societat, més grotesca és la seva forma de fer-ho. Per sort en la nostra cultura occidental s'han eliminat tots aquells rituals que estaven relacionats amb els sacrificis humans i també animals. En els fons tots anem a la mateixa font, però a través de diferents camins.... Mercès per compartir aquests coneixements...

  • Et contesto aqui[Ofensiu]
    Atlantis | 08-12-2019

    Et contesto aquí perquè volia aclarir que el text és tret d'una informació de Goglee, però que jo he conegut aquests zangbetons a Benín, país d'Àfrica quan vaig anar-hi diverses vegades i hi vaig fer amics, Ells ens explicaven i ens van donar a conèixer aquestes històries i aquests personatges, que malgrat ser persones amb estudis i de religions diverses, les creien com a certes i formaven part del seu imaginari i creences,En contra de la colonització cultural i religiosa del "món civilitzat" és a dir...el blancs.

    Una experiència molt interessant i enriquidora.

    Vaig explicar el relat arrel del personatge "fantotxe" que sortia en el poema meu "papallones", quan vaig adonar-me'n que sense l'explicació no s'entenia.

    Gràcies per explicar la teva experiència.
    salutacions

  • Vudú[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 06-12-2019 | Valoració: 10

    A mi tots aquest tema relacionat amb l'ocult sempre m'ha atret, la prova és que tinc força llibres que parlen de tot això. Encara que a mida que vaig fent anys hi defujo i em decanto més pels temes quàntics i espirituals que no pas els temes de vudú propi de les cultures negroides. Vaig conèixer durant la meva estada a Anglaterra un xicot brasiler que me'n parlava molt de tot això que esmentes al teu relat. Per això, llegir-te no només ho he trobat interessant, ans també m'ha fet reviure vells temps. Gràcie, Nil.

  • La nit i l'inconscient[Ofensiu]
    SrGarcia | 03-12-2019

    T’he fet cas i ho he buscat al Google. Em sembla molt interessant, no n’havia sentit parlar mai.
    Suposo que la paraula “fantotxe” és l’adaptació al català del seu nom.

  • Bruixot de la nit.[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 02-12-2019 | Valoració: 10

    Molt interessant tot aquesta explicació sobre el Zangbetó, on ho exposes amb molt d'interés aquest contingut històric. M'ha impressionat moltíssim com és aquest bruixot de la nit.
    Gràcies per compartir-lo, Atlantis.
    Una abraçada.
    Perla de vellut

    Jo tampoc sé posar una foto en la pàgina i després un relat o poema. M'ho van explicar, però ho he intentat molt i no em surt.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Atlantis

Atlantis

160 Relats

1373 Comentaris

99253 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
From


M'agrada escriure, sobretot poesia , i compartir amb vosaltres els meus poemes.

El meu correu és fogirave@gmail.com