Facund, l’iracund

Un relat de: Joan Gausachs i Marí
El meu amic Facund, de sempre ha estat una persona molt iracunda, ja de petits s’enfadava per qualsevol cosa, sempre trobava un motiu o altre per escridassar-nos a tota la colla. De totes maneres, hem conservat una amistat que de vegades costa de saber per què s’ha mantingut, almenys fins ara...

De sempre que he sentit a dir que s’ha d’anar amb la veritat per davant. De vegades costa de fer-ho. En moltes ocasions potser és preferible callar i deixar les coses tal com estaven...

Fa un parell de setmanes que en un rampell d’aquells que t’agafen de tant en tant, se’m va ocórrer comentar-li que aquella vegada que al col•legi li va desaparèixer un treball i això li va costar un “zero” i una esbroncada del mestre, jo n’havia estat l’autor; que més endavant el dia que ens vam trobar i em va dir que anava a buscar feina i em va ensenyar l’anunci que portava a la butxaca, en veure l’adreça li vaig dir que la plaça me l’acabaven de donar a mi... no era pas veritat, però després m’hi vaig presentar i la vaig obtenir... que la primera promesa que va tenir i que el va deixar, va ser perquè jo li havia dit que era un home casat i amb tres criatures; que...

Ara reconec que havia d’haver deixat les coses com estaven. Les veritats de vegades fan mal i, a mi em van fer mal les conseqüències... ara mateix estic escrivint encara no sé com, tenint en compte la cama trencada, les costelles enfonsades, el braç esquerre amb escaiola, alimentant-me solament amb líquids per falta de dents...

Ja ho he dit al començament, el meu amic Facund és molt, molt iracund.


Escrit el 09/03/2012
Revisat per PiCaPi el mateix dia

Comentaris

  • Sí que costa, de saber[Ofensiu]
    allan lee | 05-03-2013

    cóm nassos s'ha mantingut una amistat com aquesta...
    Estimat Joan, he gaudit de la lectura, com em sol passar en llegir-te. Divertit, ocurrent, ingenu sobretot- un encant afegit- el protagonista del relat...i si algun dia vols fer una transcripció al castellà, no tindràs problema amb el títol- molt atractiu...perquè també rima;-)) Una abraçada ben forta,

    a

  • Bon relat[Ofensiu]
    Atlantis | 05-03-2013

    que et posa un somriure quan acabes de llegir-lo. Potser el teu amic Facund és una mica iracund, però tu no peques de ser un toca-cu...i a més a més d’ingenuïtat?

    Una història ben explicada i un encert fer que rimi el títol, per un relat com aquest.

    Una abraçada

  • Ai Joan!![Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 04-03-2013

    ets el mestre dels disbarats, i algú t'ho havia de dir, com a mínim no cara a cara, que ja sabem que el tal Facund no és cap altre que el teu mister Hyde personal... Bromes a banda, un relat molt ben narrat i sols m'ha calgut llegir-lo un cop per comprendre'n el missatge, i és que tu ja ho saps, hi ha gent molt enrevessada per aquesta plana i que participa a ulls clucs. :-(

    Mira tema per l'enveja...

    Felicitats per la tria!!


    Ferran

  • Felicitats, Joan![Ofensiu]
    Toni Arencón Arias | 03-03-2013 | Valoració: 10


    Enhorabona per la selecció!

    Bon retorn al port dels microrelats!

  • ira ira ira[Ofensiu]
    ales de foc | 03-03-2013 | Valoració: 10

    enhorabona pel teu relat.
    Has fet ben fet en avisar-nos que el teu "amic" era molt molt iracund.
    Gràcies per robar-me un somriure.

    salutacions literàries

  • Enhorabona!!![Ofensiu]


    Benvolgut/uda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d'autors i autores, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio "Pecats capitals (7+1)" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d'aquest mes, i per tal d'avançar feina, t'agrairíem que ens fessis arribar l'autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic, a l'adreça(associacio.relataires@gmail.com), el text que adjuntem al final d'aquest comentari amb l'assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ PECATS CAPITALS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos

    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................
    amb DNI. número ......................................................................................
    i nick relataire ............................................................................................
    AUTORITZO a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................
    seleccionat del mes de ..............................................................................,
    del qual sóc autor/a, en el recull de microrelats "Pecats capitals (7+1)" que s'editarà a finals de 2013 mitjançant una plataforma digital de publicació. Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l'autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l'ARC.

    En aquest recopilatori vull constar amb el nom d'autor ..........................................

    Data .......................................

  • M'agrada la rima de nom i adjectiu al títol del relat[Ofensiu]
    Mena Guiga | 01-03-2013

    Pot semblar senzill i alhora és efectiu, provoca somriure.

    Un relat impecable sense faltes d'ortografia (un regal per als ulls).
    Un relat que comença ja explicant un què i, per tant, un final.
    I, no obstant, en estar ben escrit com ho està, no importa.

    De debò que potser no fer-ne de tant grosses o no tenir consciència al cap d'un temps perquè el cos no n'hagi d'entomar de tant grosses (ai, els penediments!).


    Mena

  • L'amic del Facund[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 20-02-2013

    era prou innocent. Si sabia com les gastava ...
    Un bon relat amb el teu bon humor de sempre.
    Una abraçada , Joan.

  • Quin amic![Ofensiu]
    chusteriana | 19-02-2013 | Valoració: 7

    Jjajajjajaja.. boníssim!!

  • Santa innocència![Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 06-02-2013 | Valoració: 10

    Home, si sabies que el teu amic Iracund era tan facund... vull dir, al revés, doncs a veure, a qui se li acut explicar-li aquests secrets de joventut! A un innocent com una casa de pagès! Això sí, molt valent. Joan, m'alegra llegir-te de nou, m'alegra constatar el teu sentit de l'humor i a veure si ens veiem! Una abraçada.

    Aleix

Valoració mitja: 9.25

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182552 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.