Evitant l'inevitable (I)

Un relat de: Àfrika Winslet

FRAGMENT Nº1:

Quan la Marta es llevà, eren tres quarts i cinc de vuit. Havia d'estar a la seva taula de l'oficina, a l'altre banda de Barcelona, a dos quarts de nou en punt. S'havia adormit i ja no hi arribaria a temps, agafaria la moto a veure si guanyava una mica de temps. Es dutxà en cinc minuts, es vestí, esmorzà un got de llet i una magdalena i s'emporta una altre a la boca mentre es posava l'abric, agafava les claus i el maletí i sortia de casa. Passaven vuit minuts de les nou i es deixava les claus de la moto i el rellotge a la tauleta de nit. En arribar al carrer, s'adonà que es deixava les claus i pujà a buscar-les. Baixà, caminà fins la cantonada i engegà la moto sense posar-se el casc. A un quart i cinc de nou passava per la cruïlla del carrer Balmes amb la Gran Via i decidí saltar-se el semàfor en ambre. El conductor del cotxe que baixava per Balmes, que també feia tard, va decidir saltar-se el semàfor perquè estava a punt de canviar a verd i no hi passava ningú. A un quart i sis de nou la Marta saltà pels aires i xocà brutalment contra el dur asfalt. Va morir en l'acte.



FRAGMENT Nº2:

Va sonar el despertador a un quart de vuit. La Marta obrí els ulls, aturà el despertador i es quedà deu minuts arraulida sota el nòrdic, perquè s'hi estava tan bé... Després es va dutxar i es va vestir, i va anar a la cuina a fer-se l'esmorzar. A tres quarts de vuit estava asseguda a la taula de la cuina, amb unes torrades amb mantega, una magdalena i un got de cafè amb llet, llegint un article d'una revista. Es descuidà i li caigué una torrada a sobre els pantalons i va haver de canviar-se, però a les nou en punt sortia per la porta amb el maletí i les claus de casa i de la moto, mirant el rellotge i pensant que, com que s'havia entretingut una mica, aniria amb moto. Caminà fins la cantonada i arribà a la seva moto, es posà el casc i l'engegà. Passaven deu minuts de les nou quan arribava a la cruïlla del carrer Balmes amb la Gran Via, i va decidir aturar-se perquè el semàfor ja era en ambre. Mentre passaven els cotxes que baixaven de Balmes, observava la gent que passava per la vorera. Un minut més tard, quan el semàfor ja canviava a verd, veié al seu xicot, en Mario, com s'acomiadava d'una noia morena fent-li un petó a la boca. Una botzinada la despertà del seu particular malson i tornà a arrencar, encara amb la visió del Mario i la noia al cap. No se n'adonà que a l'altre banda del carrer Balmes un nen creuava el carrer sense mirar perquè arribava tard a l'escola. Passaven dotze minuts de les nou quan la Marta se l'emportà per davant. La motxilla volà pels aires i quedà tres metres més enllà.



FRAGMENT Nº3:

La Marta es llevà a dos quarts i cinc de vuit, esverada. Havia d'estar a l'altre banda de Barcelona, a l'oficina on treballava, a dos quarts de nou en punt. S'havia adormit i ara arribaria tard. Es dutxà en cinc minuts, es vestí i anà cap a la cuina a esmorzar. A tres quarts de vuit, mentre s'escalfava un got de llet i untava una torrada amb mantega, aguantava el mòbil amb l'espatlla i trucava al Mario, el seu xicot. Sabia que no li faria res portar-li a la feina amb el cotxe, doncs passava per allà cap a aquesta hora i a ella ja no li donaria temps d'agafar el metro i fer el transbord... De sobte, una veu femenina contestà. Quan ella ho sentí se sorprengué i li va caure la torrada amb mantega al pantaló. La noia de l'altre línia penjà sobtadament, i la Marta mirà si s'havia equivocat de número... però no. Així que tornà a trucar i aquest cop contestà la veu d'en Mario.
- Hola Marta, bon dia!
- On ets?
- Doncs a casa...
- T'acabo de trucar i m'ha contestat una noia.
- No pot ser, hauràs trucat a un altre número... aquí no ha trucat ningú...
- No, no m'he equivocat, ho acabo de comprovar. Qui era aquesta noia i què feia a casa teva?
En Mario va sentir com si li clavessin una forta bufetada, i restà en silenci.
La Marta aguantava la respiració. El silenci en que quedà la línia després de la seva pregunta es clavà com una estaca al seu cor.


Comentaris

  • Justa!![Ofensiu]
    Xitus | 02-06-2006

    Algú ho ha comentat més avall i és el que anava pensant a mesura que llegia el relat. "Run Lola Run", la pel·lícula alemanya amb la Franka Potente.
    El relat està força ben narrat i la situació del final sí que és ben bé una mort...!

    Xitus.

  • crec...[Ofensiu]
    Capdelin | 28-02-2006 | Valoració: 10

    que "inevitable" només existeix a posteriori, perquè a priori res hi ha inevitable, tot és evitable, però l'ésser humà és limitat i malgrat els avenços per evitar allò inevitable progressa lentament en la recerca...
    però diem INEVITABLE a la mort, a les ruptures amoroses, als accidents, a la vellesa... i això suavitza el dolor i la frustració fins a considerar-lo NORMAL.
    Fa uns anys era impensable viure 100 anys, per exemple...
    És terrorífic pensar que podríem evitar molts mals i desastres només fent les coses d'una altra manera o cins minuts abans o després...
    El teu relat m'ha captivat per la seva originalitat i per la brutal conclusió que la vida penja d'un petit detall... BESTIAL!!!
    PD. m'ha fet molta gràcia allò que em dius que aquell poema no sembla meu, més aviat teu... et dónes compte del teu poder sobre mi, em tens abduït i acabaré escrivint com Afrika Winslet ( un somni per a mi)
    ptons i una abraçada... INEVITABLE!!! je je...

  • lola corre lola[Ofensiu]
    neret | 04-02-2006

    m'ha recordat una peli que es diu "lola corre lola" i que té un plantejament similar: una història que acaba malament el primer cop i que es repeteix tres pocs amb poques variacions però que canvient considerablement el desenllaç. Igual hi ha alguna estructura musical que té aquesta forma, jo la veritat és que no en tinc ni idea :-)

    la idea m'agrada molt, la terrible importància que té l'atzar en les nostres vides (allò del "i si...?) contraposa't al destí, l'inevitable, que dius tu.

    M'ha agradat també la forma d'escriure la història, ràpida i concisa, molt apropiada. Una cosa només: diria que es mor a l'acte no en l'acte, com a mínim em sona millor.

    m'ha agradat força.

  • Buff...[Ofensiu]
    angie | 02-02-2006

    quin mal rotllo m'ha agafat, noia!

    Sí, l'innevitable ens persegueix com la nostra ombra... i si et clapes sembla que més...

    Aquests fragments de la vida de la Marta estan ben pensats i estructurats a l'hora d'escriure'ls, has vist les imatges i les has desenvolupat..(o desenrotllat, com diu ja saps qui, jaja).

    En resum, en Mario és un destí evitable, no?

    petonets

    angie

  • Si fos la Marta...[Ofensiu]
    pseudo | 02-02-2006

    Crec que em quedava amb el fragment nº1!

    A vegades atribuim les culpes a fets que no són desencadenadors. En el teu relat en veiem uns exemples...
    I si s'hagués llevat abans? i si... hagués trucat al xicot?

    Molt bó, tant el relat, com la reflexió que porta!

    Espero que hagin anat/vagin molt bé els examens.

  • Destí?[Ofensiu]
    Biel Martí | 02-02-2006

    La teva història semba ser un camí cap a un destí que no s'escapa, sigui quin sigui el procés de la Marta cap a la feina. EN una ocasió mor ella, en l'altre atropella a un nen i en dues veu la parella amb una altra noia. Tot està abocat a la tragèdia. D'això se'n diu determinisme.

    La idea de la història m'encanta, certament, i en general l'he trobat ben formulada i ben posada al seu lloc, en el seu plantejament. Respecte a la forma d'escriure, diré que m'han sobrat repeticions de paraules (al primer fragment dius la paraula claus dos o tres cops quasi consecutius i en el segon fas el mateix amb moto).

    Sembla que allò inevitable de la història, que és la tragèdia en sí per diferents vertents, continuarà en una segona entrega, així ho espero...

    Biel.

  • Holaaaa !!![Ofensiu]
    Màndalf | 01-02-2006

    Si, és veritat, el destí moltes vegades pot canviar per petites circumstàncies que conformen la nostra vida.

    Molt bo el plantejament de la història.

    Encara que el més copsant siguin els accidents, el qüid de la qüestió en els teus fragments sembla que sigui la manera en que la Marta s'assabenta de que el Mario l'enganya (inclús en el primer que inevitablement no pot saber-ho). Per això el tercer fragment sembla desencaixat dels altres dos... no li fa falta sortir de casa per adonar-se'n de la mentida. Sens dubte aquesta darrera és la millor opció, millor sense sang pel mig. O sigui que ni massa tard ni massa d'hora, una cosa intermitja, no?

    (Una cosa, el femení d'"altre" és "altra")

    Petonarru.

  • Hola Laia![Ofensiu]
    ROSASP | 31-01-2006

    Deixes penjat d'una teranyina cada segon que pot acabar resultant decisiu.
    Cada ínfima decisió pot fer girar totalment el destí. Sempre ens queda el dubte de si en realitat podem evitar l'inevitable...

    M'agrada el plantejament d'aquest tema que sembla amagar tants enigmes.
    Ens fa pensar en la vulnerabilitat de tot plegat, en la incertesa que forma part del moviment continu de la vida...

    Espero una segona part.
    Molts petons!

  • Aquest el trobo molt bo[Ofensiu]
    Bruixot | 31-01-2006

    L'he vist acabat de penjar i m'he quedat captivat. Bé, no et vull seguir tirant floretes, que al final t'ho creuràs!

    M'agrada per que ens vas presentant un mateix moment, el com podria ser. Sí, dius, es per veure que pot passar depenen de petits detalls, però.... també és, permetem que ho digui, el poder del narrrador fent jugar als seus protagonistes.

    Els dos primers fragments per a mi són els millors. El tercer, està bé...però.... falta ella sortint al carrer amb moto....

    Bruixot

Valoració mitja: 9.33

l´Autor

Foto de perfil de Àfrika Winslet

Àfrika Winslet

107 Relats

829 Comentaris

159537 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Bones!! El meu nom és Laia, vaig néixer a Tarragona però des de ben petita visc a L'Hospitalet de Llobregat (visca L'H!). Tinc vint-i-quatre anys i estudio Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes a la UPC (Campus Nord, Barcelona).
Agraeixo el temps que dediqueu a llegir-me, els vostres comentaris, consells i crítiques...

Per qualsevol cosa, la meva adreça és:
Laia_fiber [arroba] hotmail.com

I, ara, també podeu visitar els meus blogs:
Àfrika Winslet
La otra Àfrika Winslet ...



eeeiiiii, ja és aquí!! Disponible, si el demaneu, a les llibreries!!

ELS ATZURS - CAMINS PARAL·LELS

Ed. Emboscall


Aquest llibre, del que formo part amb un relat, sorgeix d'un projecte engegat fa un any i compartit per cinc escriptors/es d'arreu de Catalunya que mostren, cadascú en el seu estil i des de la seva visió, una història que té com a protagonista alguna persona propera. El llibre, doncs, és dividit en cinc parts ben diferenciades que reflecteixen alhora la visió d'una realitat concreta i palpable i el tarannà literari de cada escriptor/a.


He arribat fins aquí gràcies a set casualitats:

1- Un dia avorrit i gris em va dur a aquesta pàgina.
2- Algunes persones van llegir i comentar els meus primers relats.
3- Després dels primers relats van venir d'altres.
4- Algú em va donar la mà i em va acostar al fòrum.
5- Vaig descobrir EL REPTE.
6- Vaig començar a conèixer en profunditat tot el que és RC.
7- Vaig descobrir quelcom perdut dins meu: l'escriptura.

Ara, no penso perdre-ho mai més.