ESPERANÇA A LES TRINXERES

Un relat de: Eva Caselles
Ja fa més d’onze mesos que en Joan va marxar del poble. A ell però, li sembla una eternitat. Cada cop li costa més trobar forces per seguir endavant i sentir-se viu en aquest malson.

Als vespres, quan tanca els ulls i el cansament s’apropia del seu cos, la darrera imatge que li passa pel cap, el darrer en què pensa, és en la seva estimada Maria. Se la imagina pels carrers del poble, caminant les tardes de primavera pels marges del riu o asseguda a la porta de casa seva mentre l’espera. En els seus somnis la Maria sempre somriu. Sempre té una rialla dibuixada als llavis i això li fa recordar el dia en què va donar-li el primer petó. I és quan li dóna, que per fi es queda dormit. Però dorm ben poc. La culpa és dels sorolls eixordadors de les ràfegues de les metralletes, de la fressa dels avions creuant el cel a poca altura i del brogit de les bombes quan esclaten a pocs metres. Aquests sorolls penetrants, que s’intercalen amb silencis agònics que només fan preveure nous atacs, li impedeixen cada cop més trobar un fil de llum entre tanta foscor.

Només se sent alleujat quan la recorda i diu fluixet el seu nom. Perquè el què més desitja amb totes les seves forces és tornar al seu costat, sentir de nou la seva escalfor i apaivagar aquest fred que poc a poc li està glaçant el cor.

Avui, 15 de novembre de 1938, mentre en Joan descansa amb el seu batalló al marge del riu Ebre, sent explicar als seus superiors com els nacionals han aconseguit reconstruir la línia defensiva que ells mateixos, els republicans, havien trencat a primers de juliol i com han anat caient també els darrers terrenys estratègics que encara els quedaven. Per primera vegada pensa que això pot ser el final de la guerra, el final de la II República.

És també el primer cop que té un bri d’esperança de poder tornar a veure a la Maria.



Comentaris

  • Hola Eva i benvinguda.[Ofensiu]
    Jordi Abellán Deu | 26-03-2014 | Valoració: 10

    Sí ja veig que fa uns mesos que estàs per RC. Però jo feia molt que no hi entrava i la veritat fins ara no havia vist cap relat teu. Així que et puc donar la benvinguda.

    Bé... Anem per feina.

    La batalla de l'Ebre. L'ultima esperança de la república va enfonsar-se en aquesta batalla. Un amic meu l'ha estudiat força ja que finalment va acabar publicant un llibre de ficció basat en aquest fet històric. El llibre es diu "Viatge a la batalla de l'Ebre. I l'autor és Gabriel Martínez Surinyach.

    El teu és un relat humà, perquè en aquells moments, l'únic que devia ser important era poder tornar a casa, a veure les persones estimades i ja el que menys comptava devia ser qui, per què i com guanyava i qui perdia.

    M'ha agradat molt.

    Felicitats Eva

    Jordi

  • Estúpides guerres![Ofensiu]
    Eva Caselles | 21-03-2014

    Hola Aleix!

    Sí, l'episodi de la guerra civil sempre m'ha copsat. I especialment la batalla de l'Ebre, caracteritzada per l'alt nombre de baixes (moltes de la lleva del biberó) dels dos bàndols.
    De fet, qualsevol guerra per mi hauria de ser evitable. Diga'm romàntica.

    Gràcies pel teu comentari.

    Eva


  • Guerra i pau i amor[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 20-03-2014 | Valoració: 10

    Veus? Un relat de guerra on l'amor pren protagonisme, dramàticament. Magnífic Eva, dur i real, fa por només de pensar-hi. Però la teva prosa acurada humanitza un episodi així de bèstia de la nostra història. M'ha agradat molt. Una forta abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Eva Caselles

Eva Caselles

36 Relats

53 Comentaris

28986 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
Sóc una lectora de relats que s'ha embarcat en el difícil art d'escriure'ls.
Però com que també sóc perseverant, vull pensar que poc a poc me'n sortiré.

Frueixo molt llegint, descobrint i imaginant. I m'agradaria gaudir també, escrivint, creant i inventant.

El que més m'agrada però, és donar la mà.