ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT SALVADOR DE VERGÓS. CERVERA. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava la façana de l’església de Sant Salvador de Vergós, terme de Cervera, comarca de la Segarra, la descripció tècnica de patrimoni Gencat ens diu ; edifici realitzat a base de carreus de pedra que ha sofert algunes modificacions.



A la façana hi ha una portalada amb dues columnetes esculpides que semblen suportar un frontispici rematat per boles. Pel damunt un ull de bou i a la part superior una espadanya doble d'obra. A l'interior, una nau coberta amb volta d'aresta, els nervis de la qual es recolzen a les parets amb cartel•les. Claus a les voltes. Té quatre trams, quatre capelles laterals i cor als peus.

Al costat hi ha l’antiga rectoria que acollia també l’edifici de l’escola parroquial.



Un dels primers documents en què apareix Vergós és de l'any 1131, quan Ramon Berenguer III deixa el poble en testament al priorat de Sant Pere Gros.

Alfons I, el 1186, li concedeix una carta de poblament.

Al segle XIV s'alça el monestir de Santa Caterina, de clarisses, ara desaparegut, les pedres del qual s'aprofiten posteriorment per a la construcció de la Universitat de Cervera.

Miguel de los Santos de San Pedro (Quintanadíez de la Vega, ? - Madrid, 4 de març de 1633), bisbe Solsona, en la seva visita pastoral feta l’any 1626, ordena portar el retaule de l’Antiga església de Sant Salvador, a l’actual que s'acabava l’any 1607.

No trobava cap imatge l’antiga església, sou pregats de fer-nos-en arribar alguna a l’email coneixercatatalunya@gmail.com

M’explicaven que hi ha menys de 5 veïns que visquin permanentment a Vergós.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424200 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com