ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE SALLAVINERA. L’ANOIA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Llegia que l’església parroquial de Sant Pere Sallavinera, apareix documentada ja a l'any 1089, l'edifici actual però , - com per arreu - és el resultat de diverses reformes i afegitons.



Al segle XIX , l’any 1870 – amb els diners d’Americà- mossèn Salat, rector de la parròquia, va emprendre obres d’arranjament a l’església parroquial i va fer construir el nou cementiri.

La inscripció de la porta del fossar ens indica que l’any 1876, molt possiblement, fou l’any de la benedicció del recinte funerari.



Des del segle XIV,en depenien com a sufragànies les esglésies de Sant Jaume de Puigdemàger , i la de Sant Gil de Solanelles.

En depenen actualment les de Sant Jordi de la Llavinera, Santa Margarida del Mas de la Cogullera i la de la Sagrada Família del Molí de Boixadors.

La casa del migdia és del segle XII.

La descripció ‘raquítica’ de patrimoni Gencat ens diu ; edifici de planta rectangular i un sol absis a la capçalera.

La torre del campanar construïda posteriorment, de planta quadrada, es troba al costat de migdia, així com també la porta d'ingrés a l'església.

Originàriament era un edifici romànic, que ha estat molt reformat. Costa d’entendre – més enllà de la vanitat humana – la necessitat de fer o refer l’església de Sant Pere, atenen al fet que el sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 394 ànimes. L’any 2014 es tancava amb 162 habitants, la pèrdua d’un 58,88% s’explica en absència de catàstrofes naturals i/o atòmiques, per l’estultícia i la corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA. Si Catalunya assoleix la seva llibertat nacional , caldrà desplegar politiques que evitin la desertització humana de la Catalunya interior.



Sempre hi ha qui s'estima, malgrat tot, el lloc on veure les primeres llums.

Comentaris

  • molt interessant[Ofensiu]
    arua87 | 18-09-2016 | Valoració: 10

    Bona idea apropar una mica d'història, i valorar el patromoni, per aquestes terres boixadors, llavinera, solanelles... circula el meuarbre genealògic.
    Que tranquils están sent tan pocs habitants! també es deu agraïr

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6906 Relats

1200 Comentaris

5394055 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com