ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ SESGUEIOLES. L’ANOIA SOBIRANA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava l’església parroquial de Sant Martí de Sesgueioles, la descripció ens diu ; edifici de planta rectangular, fer tot ell de pedra. L'interior està dividit en tres naus, separades per columnes, de les quals la nau central és sobrealçada. A la façana de ponent hi ha el portal d'entrada, d'estil barroc, franquejat per dues columnes de capitell compost, coronades per un frontó trencat amb volutes i una fornícula central damunt la porta. Campanar d'espadanya a la façana posterior.



El relleu ubicat a la façana exterior de l'edifici formava part de l'antiga església de Sant Martí – de la que nomes es conserva el campanar - construïda l’any 1550.



L'edifici fou començat pel rector Antoni Maimir l'any 1779 i fou fet a joves (és a dir, hi participa tot el poble, sense cobrar jornals). L'obra s'acabà l'any 1783 i fou beneïda el 23 de novembre d'aquell mateix any, essent bisbe de Solsona, Rafael Lasala i Losela ( Vinaròs, Baix Maestrat, 1716 — Solsona, Solsonès, 1792 )

Sant Martí Sesgueioles té gràcies a l’Apel•les Mestres i Oñós (Barcelona, 29 de octubre de 1854- 19 de juliol de 1936), el seu ‘espai propí . a la literatura de casa nostra :

http://www.altaanoia.info/cat/Histories-del-Territori/Margarido

http://www.todocoleccion.net/libros-antiguos-poesia/margarido-apel%C2%B7les-mestres-poema-6-edicio~x29861228

Aquestes terres de l’Anoia sobirana, necessiten per damunt de tot, que la ciutadania – els catalans de peu – tombin els seus ulls, i s’adonin que fora de Barcelona també hi ha vida.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5425697 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com