ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE. PERATALLADA. FORALLAC. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Repetia la fotografia de la façana de l’església parroquial de Peratallada, advocada a Sant Esteve, que feia l’any 1913 el Josep Salvany Blanch, hi ha – més enllà de color – poques diferencies, des del meu punt de vista la més important, és la presència del Josep Salvany Blanch, assentat en un esglaó – avui inexistent – departint possiblement amb el mossèn d’aquella època.





La creació el 10 de març del 1977 del nou terme de Forallac, fruit de la unió dels anteriors termes municipals de Fonteta, Peratallada i Vulpellac, farà encara més difícil, conservar las memòria de cadascuna d’aquestes poblacions. La mesura – del tot absurda – es prenia amb el pretext de reduir ‘la despesa administrativa’, i al mateix temps, és posava en funcionament el sistema de ‘reines de taifes’ que son els governs Autonòmics, els seus parlaments, el Senat, el Congres dels diputats, i una munió d’administracions i empreses públiques, que juntament amb l’estultícia i la corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA, estan a la base de la critica situació econòmica i de desatenció social en que es troba una majoria de ciutadans.

La descripció tècnica ens diu , església romànica de dues naus amb sengles absis semicirculars, de dimensions poc més grans la de migdia. Al costat S hi ha capelles laterals i la sagristia bastides tardanament. Les voltes són apuntades. Al frontis, al sector meridional, hi ha la portada de gran dovellatge amb motllurats, un rosetó i tres mènsules. Els absis conserven llurs finestres romàniques; el meridional fou sobrealçat amb una torre, tardanament. L'edifici és construït amb grans carreus ben escairats. L'ossera de Gilabert de Cruïlles, senyor de Peratallada, mort l'11 de juliol del 1348. L'ossera es troba a la nau septentrional de l'església parroquial, damunt un sòcol de pedra tallada. A la cara frontal de la caixa i emmacats per una sanefa amb motius vegetals hi ha la llegenda funerària on hi diu: " HIC IACET NOBILIS VIR : DN9 GILABERT9 DE CRU : DILIIS DN9 DE PETRACIS : SA QI OBIIT XI DIE IULII : ANO DNI M CCC XL VIII : CVI9 AIA REQIESCAT IN : PACE AMEN". Al costats sengles escuts en relleu inscrits en cercles lobulats. El de la dreta, el dels Cruïlles, representat per un camp amb petites creus. Mentre que en el de l'esquerra hi ha un lleó rampant. Als laterals es repeteix el mateix tema. Conserva bona part de la policromia.



Al costat del temple – tancat amb pany i forrellat, com ara toca – hi ha el fossar parroquial.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6906 Relats

1200 Comentaris

5394143 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com