ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE ROCA-SANÇA. GUARDIOLA DE BERGUEDÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Xavier Burcet Darde retratava l’interior de l’esglesiola d'una sola nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada que arrenca d'un mur molt baix, fet que fa que l'edifici sigui força robust, advocada a Santa Maria que adossada a la casa de Roca-Sança, l'exterior és tapat per les construccions de la masia.




La descripció tècnica ens explica que la nau hi l'absis estan units per l'arc triomfal adovellat; l'absis és semicircular obert a llevant de l'església i amb una finestra a la zona central. La porta d'entrada és a migjorn, molt reformada en diverses campanyes de restauració.

L'església de santa Maria de Roca-Sança que es localitza a la carretera de Bagà a la Molina, passat el trencall de Gréixer, a l'esquerra, és l'església de l'antic hospital i casa d'hostatge d'aquest nom, situada al peu de l'antic camí de Gréixer i Coll de Jou que anava a Bagà.

L'hospital és documentat des del 1279 i l'església, des del segle XIII, quan era regida per un rector amb alguns servents que captaven per l'església i s'encarregaven dels malalts i dels vianants. Ja al segle XIV en tingueren cura els donants i ermitans del lloc.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5430217 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com