ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE FALSET. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava la façana de l’església arxiprestal del Priorat, i parroquial de Falset, advocada a Santa Maria, la descripció tècnica en diu que és un edifici de planta rectangular, bastit amb maçoneria arrebossada i pintada i cobert amb teulada a dues vessants. Interiorment presenta una disposició de tres naus i creuer sobresortit, absis poligonal i sengles capelles laterals. La nau central de quatre tramades amb cor a la primera és separada per les laterals per pilastres. La volta de mig punt amb llunetes arrenca d'un fris continu. El creuer és cobert per una cúpula i les naus laterals per volta d'aresta. A un costat hi ha la capella del Santíssim construïda al segle XIX. El campanar, de planta octogonal, sis pisos i coberta piramidal, és situat als peus. A la façana hi trobem tres portes, dues finestres i un ull de bou i un rellotge de sol. La porta principal -formada per un arc escarser és emmarcada per sengles columnes un entaulament i una fornícula al damunt de la mare de déu- destaca en relació amb les altres.



En substitució de l'església romànica, el 29 de maig de 1763, s'atorgà escriptura per a la construcció del nou temple parroquial per part de Pere Olivés per un import de 27.000 lliures. La construcció anà a càrrec del mestre d'obres de Cornudella i s'utilitzaren materials nobles de l'antiga església i del castell, tal com es documentà en l'any 1774. Fou beneïda el 1780.

El 6 de març de 1787 s'esfondrà la cúpula provocant 5 morts.

L’any 1887 fou beneïda la nova capella del Santíssim al temps que es feien algunes obres de restauració.

En la fotografia de la façana que feia eñ Josep Salvany Blanch, l’any 1922, no s’aprecia cap diferència amb l’actual. http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/7045/rec/4

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el govern de la II República Espanyola, foren cremats els retaules i part de la façana fou malmesa per una bomba.

El text parla ‘ d’una església romànica’, sense aclarir si fa referència a la mal dita ‘capella del Castell’ – de la que ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’advocació - , o d’un edifici romànic situat dins del clos de Falset, que tindria ja l’advocació de Santa Maria , molt corrent en els indrets recuperats al sarrains.

Falset assolia el seu sostre demogràfic 3.952 veïns en el cens de 1887, i tancava l’any 2013 amb 2.883 habitants.

De tot plegat ens agradarà tenir–ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5430287 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com