ESCOLA RUBIÓ I ORS. REUS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Llegia en relació a aquesta escola al carrer Rafael de Casanova, 6 de Reus; edifici d'una sola planta, rectangular, i un petit pati en un solar en cantonada. La planta baixa presenta un cos central i dues ales en la mateixa direcció, de més petita superfície i amb perfecta simetria tant en façanes com en planta. Les façanes són planes amb estructuració dels buits en dos grups de cinc finestres dibuixant un arc rebaixat a la façana principal, i obertures també rebaixades corresponents a les ales laterals. Hi ha cornisa i espadanya en el centre de la façana principal, amb ornamentació de terra cuita. El tancament del pati es realitza amb un mur de pedra, amb remat de maó, pilastres amb ornamentació floral a la part alta, reixes i portes de ferro forjat. A l'interior hi ha quatre aules en la part central i serveis, una aula a cada costat de les ales. El sòcol i el mur del pati són de pedra, les parets arrebossades i pintades d'ocre, amb trencaaigües de ceràmica.




No trobava cap imatge – antiga - d’aquest centre escolar.

En aquesta dèria nostra de recuperar aquesta part de la ‘memòria històrica’, demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Sou pregats de fer-nos-en arribar una fotografia , així com les dades de l’arquitecte autor del projecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Jobo Neon Blues, autor del bloc http://trucadors.blogspot.com.es/ i col•laborador – com jo mateix – de http://campanars.blogspot.com/ em feia arribar un missatge en el que m’explica l'Antiga Escola Rubió i Ors és un edifici al carrer de Rafael de Casanova, 6, que havia estat un grup escolar del municipi de Reus (Baix Camp), inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, probablement construït per Pere Caselles i Tarrats (Reus, 1 de novembre de 1864 - 28 de juliol de 1936) , arquitecte municipal.



És un edifici d'una sola planta, rectangular, i un petit pati en un solar que fa cantonada. La planta baixa presenta un cos central i dues ales en la mateixa direcció, de més petita superfície i amb perfecta simetria tant en façanes com en planta. Les façanes són planes amb estructuració dels buits en dos grups de cinc finestres dibuixant un arc rebaixat a la façana principal, i obertures també rebaixades corresponents a les ales laterals. Hi ha una cornisa amb una espadanya en el centre de la façana principal, amb ornamentació de terra cuita. El tancament del pati es realitza amb un mur de pedra, amb remat de maó, pilastres amb ornamentació floral, la rosa de Reus, a la part alta, reixes i portes de ferro forjat. L'interior es distribuïa en quatre aules en la part central i serveis, i una aula a cada costat de les ales. El sòcol i el mur del pati són de pedra, les parets arrebossades i pintades d'ocre, amb trencaaigües de ceràmica.



L'escola es va edificar el 1909, quan el Ministeri va concedir una subvenció.

A principis dels anys noranta va deixar de ser escola i des del 1994 fins al 2010 va acollir l'Arxiu Municipal de Reus. Actualment és un dels edificis on es guarda material de l'Arxiu Comarcal del Baix Camp.

El tema dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista suscita molt d’interès, ens agradaria però, que no fos únicament passiu, i que ens arribessin imatges de TOTS els pobles, viles i ciutats de Catalunya.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407098 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com