És sempre la falta anterior a la culpa?

Un relat de: Toni Arencón Arias

Expiació (Toni Arencón i Arias)


«Així la consciència ens fa a tots covards»
Hamlet
W. Shakespeare



J.M.F. se suïcidà pel rudimentari mètode de la soga al coll i la puntada de peu a la cadira. A títol justificatiu, i en qualitat responsable, deixà escrites quatre notes datades cronològicament:

[1] «La son em venç; però, cada vegada que procuro dormir, s'inicia el mateix malson: ferida de mort, te n'apropes a mi, murmurant que em desitges, amb el cabell enganxat a la cara a causa de la sang resseca. Les mans, que avances en senyal de súplica, també estan ensagnades. Rius. És una rialla sinistra. El terror em desperta. El cor desbordat. Transpirant la meva pròpia por».

[2] «N'estic destrossat... Física i moralment destrossat. Desitjaria poder dormir, almenys, un parell d’hores seguides! No suporto aquesta tortura. Sense indici de pietat, sense besllum de misericòrdia, cada nit em visites en somnis. És l'angúnia de l'expiació, transmutada en consciència!».

[3] «Els anxiolítics prescrits pel psiquiatra no han servit de res. El problema no és dormir. El problema és el remordiment: somiar-te i veure créixer aquest sentiment dolós que neix de la meva pròpia covardia».


Les notes es trobaren disperses a l'interior del tractat Das Unbehagen in der Kultur d'en Sigmund Freud, edició rústica de 1934. La quarta nota estava subjecta amb un clip a la pàgina 78:

[4] «Amor meu... Dorms, aliena, a centímetres del meu patiment. Sé que només és un malson, però ja no puc més! Sóc conscient que cap culpa no pot ser esborrada mitjançant el propi càstic anticipat, però tinc que actuar en conseqüència... o acabaré assassinant-te... igual que a l'inici del maleït somni: copejant el teu crani amb la figura de ceràmica de la tauleta de nit. Perdona'm, estimada... per somiar repetidament la teva mort».

Al llibre, la frase “també podrà sentir-se culpable aquell que no n’hagi fet mal, sinó tan sols reconegui en si la intenció de fer-ho” estava destacada en groc fosforescent.


oO0Oo

"És sempre la falta anterior a la culpa?"
Il·lustració:
"Expiació"
Toni Arencón i Arias

Comentaris

  • Magnífic![Ofensiu]
    Núria Niubó | 23-02-2013 | Valoració: 10


    Impressionant relat que atrapa al lector des del principi al final.
    Molt ben redactat.

    FELICITATS, TONI !

    Una abraçada
    Núria

  • Ostres![Ofensiu]
    Shaudin Melgar-Foraster | 05-05-2012 | Valoració: 10

    Això és fort. I boníssim. Enhorabona, Toni!
    Una abraçada,
    Shaudin

  • Autorització d'edició[Ofensiu]


    Benvolgut/uda relataire:

    Com ja deus saber, des de l’ARC hem encetat la iniciativa d’editar, mitjançant una plataforma digital de publicació, el recull dels microrelats guanyadors i seleccionats de l’anterior convocatòria del Concurs ARC de Microrelats “Secrets”. Edició que ja és un fet: SECRETS.

    La bona acollida d’aquesta proposta ha fet que ens plantegem la possibilitat de donar-li continuïtat. I aquesta és la nostra intenció.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada aquest mes d’abril, i per tal d’anar avançant feina, t’agrairíem que ens autoritzessis a comptar amb el teu microrelat perquè sigui inclòs en el proper recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic (associacio.relataires@gmail.com), el text que t’indiquem al final d’aquest comentari tot fent un copiar i enganxar i complimentant les teves dades.

    Esperem que aquesta nova iniciativa de l’Associació de Relataires en Català et sembli interessant.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ – Cal fer un copiar i enganxar, emplenar les dades personals, i enviar al correu de l’ARC: associacio.relataires@gmail.com

    En/na ......................................................................................................... amb D.I. número ......................................... i nick relataire ........................................................ AUTORITZA a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat seleccionat del mes de ......................................, del qual és autor/a, en el recull de microrelats “Sentiments” que s’editarà a finals de 2012 mitjançant una plataforma digital de publicació. Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a.

  • Que bo[Ofensiu]
    Lavínia | 14-04-2012

    el relat, Toni. colpidor i ben escrit. Felicitats.

  • molt bon relat toni i...[Ofensiu]
    joandemataro | 05-04-2012 | Valoració: 10

    com sempre ric en contingut, expressions, forma i estil

    ric i enriquidor

    gràcies per tot amic toni !
    una abraçada de pluja
    joan

Valoració mitja: 10

l´Autor

Toni Arencón Arias

34 Relats

216 Comentaris

202905 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:
Toni Arencón i Arias
Nôcnera
El Prat de Llobregat - MCMLXIII

El meu bloc: "La ploma rovellada, el llapis i el pinzell..."

Col·laboro a:

Lo Càntich
Lo Càntich
www.locantich.cat

Revista digital de literatura, art i cultura

On esteu convidats a participar-hi

* * * * *


De la infantesa estant,
recordo les taques de tinta sobre el paper,
provocades per una ploma rovellada.
I el mestre que guiava els impulsos maldestres:
"Deixa-la surar: és una ploma, és el teu cor!".

Una ploma que, encara avui, pinta paraules, omplint els buits,
acompanyada d'un llapis que inventa caligrames rondinaires
i d'un pinzell que dibuixa poemes de colors mediterranis.
Aquest sóc jo. Encara avui.

* * * * *


"Però hem viscut per salvar-vos els mots,
per retornar-vos el nom de cada cosa"

Inici de càntic en el temple
Salvador Espriu


* * * * *


LLISTA DELS POEMES FAVORITS DELS SEUS AUTORS

* * * * *