ES CONSTITUCIONAL EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL?A

Un relat de: Tomàs-Maria Porta i Calsina
Adverteixo que aquest és un article més jurídico-polític que político-literari o sigui que el podeu trobar feixuc. Però tinc ganes d’explicar quatre coses tècniques.
Comencem per no saber si el Tribunal Constitucional és un Tribunal. És un Tribunal o és un òrgan polític? Si és un òrgan judicial s’entén que ha de ser imparcial i independent i, per tant, independent del poder legislatiu o executiu. Si és un òrgan polític, en canvi, ni és imparcial, ni és independent del poder legislatiu i executiu.

Per respondre aquesta pregunta anem a veure com es composa el tribunal constitucional. Això ho respon l’article 159.1 de la constitució espanyola, que diu:

Artículo 159

1. El Tribunal Constitucional se compone de 12 miembros nombrados por el Rey; de ellos, cuatro a propuesta del Congreso por mayoría de tres quintos de sus miembros; cuatro a propuesta del Senado, con idéntica mayoría; dos a propuesta del Gobierno, y dos a propuesta del Consejo General del Poder Judicial.

Veiem, doncs, d’una manera claríssima que el Tribunal Constitucional no és un tribunal, ni imparcial, ni independent, sinó que és un òrgan polític parcial. Per què? Perquè 10 dels seus 12 membres ( i d’aquests dos, en podríem parlar, però no ho compliquem ) no són triats entre juristes independents sinó pel poder executiu i legislatiu.

Això vol dir que el partit que té majoria parlamentària i de govern pràcticament tria sol deu membres del tribunal constitucional, cosa que només s’intenta compensar en els tempos de la seva elecció, perquè no es trien tots a l’hora, sinó per diferents periódes.

Sent el Tribunal Constitucional un òrgan polític i de partit simplement trenca la divisó de poders que està recollida com uns dels pilars bàsics del sistema polític espanyol i, per tant, es pot dir sense por a dir una boutade que el tribunal constitucional és essencialment anticonstitucional perquè no defensa la divisió de poders que és un dels principis fonamentals de l’estat de dret espanyol.

Com que no tos els que em llegiu sou juristes, explicar que no és una contradicció que hi hagi articles constitucionals que siguin anticonstitucionals. De fet n’hi ha uns quants. Intento explicar-ho: no totes les parts de la constitució tenen el mateix rang. Hi ha una jerarquia legal dins mateix de la constitució que ve establerta pel mateix text legal. Si resulta que hi ha una part de la constitució amb menor rang que vulnera el que es diu en una de major rang podem parlar doctrinàriament d’un article de la constitució anticonstitucional.

Doncs bé, en la seva essència, perquè no respecta la divisió de poders que és de rang superior a la regulació del tribunal constitucional, el tribunal constitucional és anticonstitucional.

Perdoneu l’espessor de l’article.

I ho sento però continuarà. Per alguna cosa m’ha d’haver servit haver passat per la facultat de dret.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer