ERMITA DE SANTA MARIA, O DE SANT ANTONI DEL COLLET. CALONGE

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Rebia una crònica del Feliu Añaños i Masllovet, en la que ens explica l’apassionant història del que fou Monestir de Santa Maria del Collet, al terme de Calonge, a la comarca del Baix Empordà.

Hi ha constància de l'existència del monestir de monges benedictines des del 1238; al segle XIV prenia el nom de Santa Maria del Mar, que alguna cartografia encara recull; l'església era dedicada a Santa Maria del Mar; més tard es canvià l'advocació inicial per la de Sant Antoni.



L’indret, amb el monestir i les terres contigües, que es van anar adquirint a través de donacions o compres, eren administrats per la comunitat religiosa, sota la direcció de la priora, tot i que, segons s’escriu, no van arribar a ser mai de gran extensió. La seva vida girava a l’entorn del recolliment, la pregària a Déu i al treball i segurament, va ser lloc d’acollida per als pelegrins d’aquelles contrades.

La comunitat de religioses hi va viure durant uns quants segles, exposades a tot tipus de calamitats i maltempsades en les ràtzies que els deparava la pirateria, les pestes i les males anyades al camp. Hi hagué un període en què al monestir, només el sostenia una sola monja. Les edificacions, pel poc manteniment que s’hi feia, van deixondir i es va optar per cedir l’ús i el cultiu de les terres a tercers, conservant-ne la titularitat.

Fou abandonat amb la desamortització, i Acabà essent una casa de pagès, i en la modernitat, va ser habilitat com a masia residencial.

La finca ha estat adquirida recentment per l’Ajuntament i se’n preveu la restauració i el possible ús com a centre d’interpretació de les ruïnes romanes del Collet.

Més enllà d’aquesta l'ermita del Collet de Sant Antoni; son pocs els que coneixen l’important jaciment romà, al peu mateix de l' església.

Recollim el text d’una proposta publicada fa temps ;

Venint de Palafrugell, aquesta podria ésser una excel•lent i immillorable entrada a la població. El jaciment disposa de 15 forns romans, basses de decantació, magatzems... fins un embarcador per a les embarcacions que venien a carregar-hi fa dos mil•lennis. És, amb tota seguretat, un jaciment arqueològic molt destacat. Aquest espai ha de potenciar la cultura i el turisme de la nostra comarca de forma rellevant. A més, cal no oblidar la vil•la romana localitzada dalt el turó del Collet, amb recents troballes d'uns 20 metres d'aqüeducte i encara dos forns romans més.

Se li aixeca feina al nostre cronista.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407098 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com