ERMITA DE LA MAREDEDÉU DEL PILAR DE CATÍ. MAESTRAT ALT O SOBIRÀ. CASTELLÓ. PAÍS VALÈNCIA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Josep Serra Saún m’enviava unes bucòliques fotogràfiques de l’ermita de la Marededéu del Pilar, al terme de Catí, Vila de 824 habitants, a 31.12.2013, situada al Nord d'Albocàsser (Maestrat), al fons d'una clotada.

El topònim segons el diccionari Català València Balear, etimològicament deriva del llatí catinu, ‘plat’, ‘clot, cova’, amb la t conservada sorda en el llenguatge dels mossàrabs.

Històricament, Catí formava part de la comarca dels Ports de Morella, tot i que els mapes actuals l'inclouen a la comarca del Maestrat Alt o sobirà.

El 27 maig de 1642 el municipi de Saragossa va proclamar a la Verge del Pilar patrona de la Ciutat.

Les Corts aragoneses de 1678, ho van estendre a tot el Regne d'Aragó.

El 20 maig de 1905 es produïa la coronació canònica de la Verge del Pilar.

La crònica explica que el dia 6 de gener de 1625, festa dels Sants Reis, es van reunir els amos de les dotze masies dels voltants, i van acordar edificar aquesta ermita per a posar sota la protecció de la Verge del Pilar les seves vides i hisendes. El 3 de juny de 1626 es va beneir l'església i es va celebrar la primera missa. El 27 de gener de 1722 es va construir la sagristia.



Llegia que l'ermita de la Marededéu del Pilar de Catí, va ser construïda al segle XVII, en el mateix lloc on des de temps immemorial es repartia el pa i es beneïen els camps cada 3 de març, festa de la Santa Creu; la tradició ens explica que aquesta advocació té arrels franques, i com Sant Martí, Sant Marçal, Sant Sadurní,... ens arribava amb les tropes que feien costat als comtes catalans a l’època de la reconquesta. És possible que amb anterioritat a la devoció a la Marededéu del Pilar existís aquí una esglesiola advocada a la Santa Creu ?.

La descripció ens explica que l’edifici fa 13 metres de llarg, 6'60 d'ample i 5 d'altura. Té una sagristia de 3,7 metres. El sostre de l'església, a dues aigües, està sustentat per dues arquejades de pedra. Consta el temple d'una sola nau amb volta de canó, i el presbiteri té la volta nervada amb arcs motllurats que surten directament de la paret, començant en mènsules, i en la clau està representat un sol.



La façana, centrada en una portada de mig punt amb dovelles de carreus, està rematada per una espadanya en la qual l'any 1989 es va col•locar la campana actual. Adossada a l'església hi ha la casa de l'ermità. A continuació de la casa hi ha una gran sala, tot el complex fa 22,20 metres de llarg per 10,30 metres d'ample.

Us deixo un enllaç a l’excel•lent treball de Mirella Pérez Medina :
http://mayores.uji.es/datos/2011/apuntes/fin_ciclo_2012/cati.pdf

La figura de la Marededéu del Pilar, potser més que qualsevol altra advocació mariana ha patit ‘l’apropiació’ per part d’interessos que ultrapassen l’àmbit de la fe.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5423928 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com