Entre els espais de les paraules

Un relat de: ROSASP

He estat reflexionant una mica sobre l'aportació literària de cadascú de nosaltres a aquesta pàgina de RC, que de mica en mica s'ha convertit en un lloc més de la meva vida quotidiana.
Amb ajut i perseverança ens seria més o menys fàcil corregir les errades ortogràfiques.
No hi ha dubtes sobre aquest tema, hi ha unes normes al respecte que ho deixen bastant clar.
L'estil podria classificar-se en apartats diferents, encara que ja no seria tan evident. Però amb una mica d'imaginació i bona voluntat també es podria trobar un lloc per enquadrar-los.
Amb l'estructura i la forma podríem guiar-nos per uns patrons més o menys preestablerts des de sempre, encara que ja molts cops se'ns escaparia del que coneixem i hauríem de definir-nos segons el nostre propi criteri.

Però els sentiments que s'amaguen entre els espais en blanc de les paraules són com les seves pròpies ombres, que enllacen i arrengleren els mots amb un llaç invisible per poder deixar sentir la seva veu.
Aquí, ja ens és més difícil llegir sense ficar molt més de la nostra part més humana i creativa. No sé fins a quin punt es pot fer una dissecció de les coses invisibles per veure el color i la textura de les seves entranyes.
Com qüestionar-ne objectivament la seva vàlua?
Aquesta transmissió de pensaments, sensacions i emocions encara que sigui a través d'històries fictícies deixen una part etèria i abstracta fluctuant a l'aire, que ens arriba a cadascú de nosaltres d'una manera ben diferent.

Des de sempre m'he preguntat què és la bellesa?
No he trobat una definició que abraci totes les possibilitats i matisos...

Aquella flor que creix sobrevivint a la sequera, una herba esperançada que eix entre les escletxes del ciment de la ciutat, són menys boniques que un jardí on conviuen les espècies més ufanoses i mimades?

I els ulls brillants i profunds d'un nen envoltat de misèria són menys lluminosos que els d'aquell petit afortunat que somriu mentre es menja un gelat al costat dels qui l'estimen?

I les mans deformades pels anys d'una anciana que encara enforca alls, trenant amb art les cues com si es tractés d'una llarga cabellera o la que fa un coixí inacabable de ganxet, són menys màgiques que les que saben treure bells sons d'un piano?

Aquella mirada gastada que pentina suau i atentament el moviment continu del sol des d'un banc de la plaça, resseguit les ombres que va deixant durant el seu passeig al cap del dia, és menys profunda que la que copsa els colors que esdevindran una preciosa pintura plena de llum?

Talment poden emocionar i enriquir cadascuna d'aquestes imatges en un senzill i precís instant de contemplació.
Hi ha coses que no es poden mesurar ni apamar, que depenen enormement de cada moment i de la capacitat de percepció.
Evidentment, sempre hi ha una lluita, un coratge i una bellesa més subtil i amagada que passa més desapercebuda a la mirada.
Moments que molts cops ja no es tornen a repetir i que no figuren en les definicions de cap diccionari.
En segons quines matèries, els conceptes i la part més palpable de les coses no dóna per tants matisos, però en canvi en el món dels sentiments i totes les vessants que neixen de la creativitat humana, seria molt difícil ficar tot el que transmet la seva "lectura", en petites capses catalogades.

Molts cops parlem de poemes i relats carrinclons, però ens oblidem de que no sempre hem vist les coses de la mateixa manera.
Qui no s'ha delit per un instant més acaronant l'ombra d'un amor impossible, qui no hagués volgut donar la vida per un somni, qui no s'ha sentit morir lenta i dolorosament d'impotència o d'incomprensió?
Mai poden estar igual els punts de vista en les diferents èpoques de la vida, però cadascuna d'elles ha format part de nosaltres.
I mira per on, m'agrada l'espurna que crema, la barreja de melangia i somni, de lluita interna, d'inconformisme i revolta dels més joves.
També m'enamoren les passes que obren nous camins, la por, la recerca, el desencís, la calma, la tempesta i les entrades secretes al món dels records, per obrir més els ulls a cada instant del present.
Però sobretot m'asserena i assossega especialment la sàvia serenitat dels que han vist moltes coses i han après al cap dels anys a copsar l'essència de la vida en forma de paraules.

Com es pot saber on podem trobar un somriure encoratjador, una carícia, una pedra petita i ferma on agafar-nos quan estem a punt de caure?

M'agrada transmetre i rebre sense massa pautes marcades. En el meu cas, no puc deslligar l'escriptura de la vessant humana que s'hi amaga.
No vull dir que un escrit amb una excel·lent estructura, ben desenvolupat de principi a fi, encara que només sigui un exercici literari sense massa implicació personal per part de l'autor, no m'agradi. Al contrari, mereix i rep tota la meva admiració.
Però també em corprèn aquell que neix com pot d'un bombardeig de sentiments i s'arrenglera sense massa ordre i concert, sacsejant en un moment determinat una part de nosaltres.
Suposo que no tots tenim els mateixos objectius, però crec de tot cor que hi ha coses difícils de valorar, que no són tan evidents com corregir preguntes que estan escrites en un llibre i tenen una o poques respostes.

Escriure és de les coses que més m'estimo i on sento esvair-se la noció del temps, sensació difícil de trobar i que ja mai més voldria perdre.
Però no m'omple avançar únicament aprenent i estructurant noves idees i mots, jo personalment, necessito més.
Cadascú a la seva manera busca un camí per saber qui és, què vol en realitat, encara que molts cops a palpentes.
Crec en la recerca de la humanitat en qualsevol àmbit, en la part més profunda i creadora de la persona, capaç de fer sorgir la bellesa dels llocs més inversemblants i inhòspits.
Tinc l'esperança i la il·lusió de poder fer paral·lelament les dues coses, créixer i aprendre a escriure millor, en aquest constant intercanvi.
Cada comentari, cada crítica constructiva, cada reflexió que m'ha obert una escletxa en l'enteniment i m'ha permès comprendre una cosa més, han deixat més empremta que tot el que hagi pogut escriure fins ara.
Només és una opinió molt personal, cada punt de vista el trobo força valuós i acceptable.
Tots hauríem de poder gaudir de l'escriptura i la lectura com millor ens plagui...


Deixeu-me oferir i rebre.
Només vull compartir un pessigolleig
de vibracions invisibles,
una il·lusió, un desencís,
una fracció ínfima
d'un tot i d'un nores.

Cada instant es transforma
en un racó perdut ja en l'oblit,
o en una porta més
per obrir amb el cor
i la mirada...

Vull deixar-me sacsejar
per la força dels anys joves i
escoltar la remor de la maduresa
que dóna respostes mudes
a moltes preguntes.

Aquest somriure juganer
de les ànimes inquietes i
els pessics del qui cerca de nou
la llum sense rendir-se.

La rebel·lia de qui es rebota
i la fermesa de qui trenca motlles,
l'obscuritat de qui només navega
entre somnis sense nom ni destí.

Deixeu-me sentir lleument
tot allò que jo també sóc
en essència.
A la fi, tampoc som
tan distints.

Creuar missatges secrets
entre les llum i les ombres,
veure i acceptar les dues cares
que ens fan més complerts
i imperfectes.

Anar fent petites passes
fins al llindar d'una clau màgica
que obre milers de camins
per descobrir.

Escolto les vostres veus,
gairebé imperceptibles a la llunyania.
Però les paraules ens han fet trobar
en un espai que no es pot descriure,
en un punt de l'infinit...












Comentaris

  • Sincerament[Ofensiu]
    vespertina | 17-10-2005

    M'ha emocionat. I jo, que sóc bastant nova en RC trobo que ja forma part de la meva vida, i no tinc cap intenció d'allunyar-me... per tot el que has dit, per tot el que em feu sentir quan comenteu un relat meu, o quan llegeix-ho un relat vostre, omplint-me d'emocions oblidades o recentment tastades.
    No sé dir-te res més, no trobo cap més forma de dir-ho que aquesta: gràcies per aquest relat.

  • la bellesa...[Ofensiu]
    Capdelin | 09-09-2005 | Valoració: 10

    és un efecte òptic i filosòfic molt personal, subjectiu... Hem de fugir dels estereotipus tant emmarcats en la societat i en la mirada dels prepotents i creguts... Hem de respectar tota obra per minsa i senzilla que sigui perquè amaga quelcom d'incipient bellesa...
    El teu relat és una tesi, una oda, un cant perfecte, molt ben aconseguit de la bellesa en general...
    com veus, ja he tornat... de vacances, de la meva operació de cordes vocals i de la incomunicació produïda pel meu ordinador espatllat... i he tornat per llegir-te i gaudir dels teus escrits, sempre defensats amb senzillesa i humilitat que són les arrecades de la bellesa!!!
    felicitats i una abraçada. amiga!!!!

  • Puc combregar[Ofensiu]
    brumari | 02-09-2005 | Valoració: 10

    amb tot el contingut del teu escrit, encara que mai podria expressar-ho com tu ho fas.

    Però el que he trobat més fascinant és l'evolució el teu discurs, que comença com un assaig racional i fred, però que ja en el segon paràgraf -no hi pots fer més- pren el vol de la teva poesia, sempre alada amb les més belles imatges.

    I quan el lector pensa que ja li has donat tot, com l'apoteosi d'un gran castell de focs, esclates en uns versos magnífics per confessar-nos els teus anhels de poetessa.

    Genial!

    Molts petons

  • Quin és el valor de la bellesa?[Ofensiu]
    blaumar | 02-09-2005

    A banda de subscriure el teu plantejament -i per tant afegir-me a l'exercit de "suporters"- crec que plantejes quelcom molt important no pel Català o per la web, ni tan sols per la comunitat de relataires.

    Qué és la bellesa?, de qué ens serveix.....

    Una vegada vaig intentar "definir" la poesia devant d'una altre colla d'amants de les lletres. A banda de fracassar , quasi em trinxen!.

    Sé per qué necessito escriure, però alhora no ho reconec com una necessitat quantificable.

    Puc arribar a entendre a d'altres a través del que escriuen pero a l'hora sé que sols veig un reflexe de mí mateix en la seva pell.

    Sé que em sento millor, més viu després de fer-ho, com sents el cos després del bon sexe o una bona sessió d'esport.

    També sento que aprenc ,de mí però també del que del que m'envolta.

    Com si descobris en els fets més quotdiants i neutres petites fonts de felicitat.

    Hi ha quí no sap escriure, ni tocar ni ballar. Però de ben segur pot esperimentar el mateix.

    Nosaltres -mal que bé- ho escrivim en Català.

  • "Entre els espais"...[Ofensiu]
    Eugeni Mur | 01-09-2005 | Valoració: 10

    M'agrada molt aquesta "tramuntana" de pensaments, idees, sentiments, sensacions... em conviden a milers de reflexions. M'agrada com "et despulles"...

    Els sentiments i les sensacions dels altres no són susceptibles de judici (ningú té el dret); però les idees, potser a vegades, són discutibles. I tot això trobo que és bo i sa.

    "Estima i fes el que vulguis": ho va dir sant Agustí?; no ho recordo.

    Tens molt a aportar-nos. Si us plau, no deixis de fer-ho!. I "pel que ens uneix entre els espais de les paraules"...
    Rep una forta abraçada meva!.

  • Hola, Rosa![Ofensiu]
    Lavínia | 31-08-2005

    Crec que el que dius és molt assenyat, tens raó.

    Molts petons.

    Lavínia.

  • Totalment d'acord[Ofensiu]
    Jofre | 31-08-2005

    Correcte Rosa.

  • Bona reflexió[Ofensiu]
    foster | 31-08-2005

    sobre un tema potser obvi però difícil d'expressar amb paraules sense prendre partit de forma excloent, i tu ho has aconseguit. Com crec que ja et vaig dir, demostres ser una dona madura, reflexiva, tolerant i comprensiva. I, també, amb una clara preferència per un tipus concret de poesia i d'escriptura que defenses amb coratge, entusiasme i coherència. I això sí que està bé, ésser d'una peça, convençuda dels teus sentiments i amb aquesta urgència vital per abocar-los.
    En el teu escrit planteges força dubtes i interrogants, però tots giren dins un marc límpid i cristal.lí, la qual cosa és sens dubte una gran sort. No hi veig el gran i temible dubte en majúscules, aquell que et du dia sí dia també a treure una cama a l'altre costat de la barana -metafòricament parlant- per, tot seguit, fer-te enrere i seguir vivint.
    No, benvolguda Rosasp, d'aquest relat i dels teus poemes traspua un goig de viure infinit i un il.lusió sense límits per aprofitar cada nanosegon d'aquesta vida i de tot allò que conté: olors, mirades, paraules no dites...
    Tant de bo hi hagués més gent com tu i menys com jo mateix (sense ni la més mínima ironia).
    En fi, felicitats, de veritat!!
    I paro perquè, com crec que sols dir tu sovint, m'estic pujant a la figuera (o quelcom semblant, vaja que m'estic enrotllant com una persiana, cosa que no solc fer).
    Una abraçada
    foster

  • M'agrada molt ![Ofensiu]
    Núria Niubó | 31-08-2005 | Valoració: 10

    He llegit i tornat a llegir la teva introducció,m'agrada com has explicat aquest sentiment d'inseguretat que es pot arribar a tenir quan ens decidim a publicar algun escrit o poema
    El títol del teu poema ,ja m'ha fet sentir interès ,
    i la veritat , llegir-lo ha estat un plaer.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de ROSASP

ROSASP

312 Relats

1612 Comentaris

644001 Lectures

Valoració de l'autor: 9.79

Biografia:
Hola! Sóc la Rosa Saureu, una lleidatana somiadora de mena i una mica surrealista. Convertir allò que caço al vol en paraules és el més semblant a tenir ales. En el meu cas, escriure no és només una afició o una necessitat sinó una forma de sentir i veure la vida. Utilitzo la poesia, els contes i els relats curts per intentar expressar les petites i grans coses que omplen i buiden els dies.
Vaig tenir la sort de ser escollida per a la plaquette "Singulars d'un Plural" a la ciutat de Girona, en què poetes inèdits vam compartir espai amb autors de renom. Formo part del llibre de relatsencatalà.com versió 2.0 i del primer llibre de poemes. També he guanyat el segon premi de poesia Seu Vella de Lleida-2008. Aquesta empenta, junt als vostres comentaris i continu suport, han estat un gran estímul per continuar endavant.
El meu repte personal és aprendre constantment a viure. M'agrada la música, l'art en general, somriure molt i estimar tant com pugui. Estic enamorada de la meva llengua i sé que el nostre vincle és cada cop més fort i ferm.
Respecte a vosaltres, sento que ens uneix un fil comú que m'agradaria sentir sempre proper.
Per si necessiteu quelcom, el meu correu és: rosasaureu@telefonica.net
Gràcies per tot!

Si voleu, també podeu visitar el meu bloc de videopoesia


R en Cadena

El Vicenç Ambrós i Besa em va passar la cadena i jo l'he passat al Capdelin i a la gypsy

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")