En Rudyrd Kipling i l'Escoltisme

Un relat de: Montse Canes

Coneixeu el poema SI d'en Rudyard Kipling?
Per una banda em sap greu que tan meravelloses paraules les facin servir per un anunci de la Repsol o de fet per a qualsevol anunci que no sigui adient al pensament del seu poeta, però per altre banda m'alegro, per que en el fons penso que a part dels que tornar a sentir aquestes paraules ens han fet recordar els nostres valors, també i haurà algú que sigui la primera vegada que senten aquest mots i que realment els Senti... a més, sempre és fantàstic sentir la veu d'en Flotats!!!
Una altra indispensable obra d'en Rudyard Kiplin és "El llibre de la Selva" I i II. Evidentment no té res a veure amb la versió d'en Disney, gaire bé res, aquest només el va fer servir com a base d'una pel·licula d'entreteniment familiar que no està malament, però la versió original va molt més enllà. Us la recomano, és per totes les edats. En realitat es tracten de vuit contes que comencen amb en Mowgli com a protagonista que fugint d'en les urpes del temible Shere Kan es perd per la jungla i l'acullen en el Consell de Roca essent adoptat per l'estol de llops... a partir d'aquí comencen les seves experiències dins d'aquest inimaginable mon de la jungla a on aprèn els valors d'amistat, treball en equip, lleialtat i tants d'altres.
En Rudyard Kipling va fer la Promesa Escolta en el 1.927. El seu íntim amic en Baden Powell, fundador de l'Escoltisme, li demanà permís per fer d'un dels jocs de memória que es relaten en un altre obra seva d'espionatge, "Kim", formar part de l'entrenament en l'Escoltisme. Més tard, el seu recull de contes i aventures d'en Mowgli a la selva de l'Índia, va ser la base pedagògica pels més menuts de l'Escoltisme. Va ser així com la branca de nens compresos entre els 8 i 10 anys aproximadament es van convertir en els Llobatons o Estol dels Agrupaments. Els caps adopten noms de personatges del llibre, com en Baloo, Raksha, Akela o Bagueera. Cadascú escull el nom depenent de la seva personalitat i el paper que hi jugarà dins de l'educació que reben els infants.
Des de aquí enviar un gracies enorme a tots els Baloos, Rakshes, Bagueeras, Germà Gris etc... de tot la historia, que no es poca, per educar als infants i fer que el nostre mon sigui millor. Gracies.

Comentaris

  • No en dubto dels valors de l'escoltisme[Ofensiu]
    lluisba | 28-04-2008

    Jo mateix trebalo en l'educació i molts cops anem a parar en aquests. De tota manera, el passat és confús. Baden Powell va ser un acèrrim defensor dels valors "occidentals" i és un famós soldat de la guerra dels boers: les guerres colonials a sud-àfrica. En definitiva, forma part d'un passat més que obscur que va desembocar en el famós apartheid.
    Emparat de passada en els valors cristians que tan de mal ens han fet, va usar el cristianisme com a argument de segregació racial. La història és plena de llums i ombres: en el cas de Baden, hi ha més ombres que llums.

  • "If", va mes enllà de una reflexió[Ofensiu]
    Avet_blau | 27-04-2008 | Valoració: 10

    Es un decaleg de normes de vida,
    uns manaments sagrats.

    el tinc enmarcat com reflexió Vital
    del dia a dia, i amb alguna estrofa ,
    ja en faig prou per aprofondir una estona
    el nostre taranna humà.

    Avet

  • quie ha estat escolta ho serà sempre[Ofensiu]
    terrabastall | 25-04-2008

    Es cert i alegra el cor veure que algú recordi els nostres origens. També que no faci acudints estúpids que no res tenen a veure en el món que vaig viure com a minyó escolta

  • sempre a punt[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 25-04-2008 | Valoració: 10

    m'agrada quan hi poses enfasi, has de treballar més la teva vesant que et fa sentir de veritat, i parlar del que t'agrada és una manera, i en aquest assaig et demostres a tu mateixa el camí.
    Si ho vols, mira't el meu "La veu dels arbres"´a veure que n'opines tu, després de llegir algun dels comentaris que hi ha.

    Et valoro el assaig, perquè t'ho mereixes.

    una abraçada.