En Pitxús

Un relat de: Naiade

La Sara i l'Eduard eren dos germans que passaven les vacances d'estiu a casa dels avis, en un poblet a la vall del Montseny. Quan tenien cinc i set anys va aparèixer a les seves vides un gatet al que li van posar el nom de "Pitxús". Era blanc motejat de clapes negres, tenia un ull blau encerclat en un rodell negra i l'altre de color d'ametlla ressaltava sobre un fons clar. Era bonic, afectuós i es deixava amanyagar pels nens tanta estona com volien. Per a ells era diferent a tots els altres gats.
Quan en Pitxús va treure el musell tímidament pel jardí, van acollir-lo amb una gran alegria. La mare els hi va donar uns rosegons de pa sec dins un vol ple de llet per estovar-los i així el gatet que tenia molta gana s'ho va poder menjar.
Durant dues setmanes els nens van cuidar al gat amb tot l'amor que tan sols els infants feliços poden transmetre. El petit "Pitxús" miolava content tan sols veure'ls aparèixer al seu petit cau construït a l'eixida amb l'ajut de la mare que també era una gran amant dels animalets. Entre els tres, van aixecar una mena de caseta capiculant maons i ho van cobrir amb branques seques d'arbres del jardí. Com a protecció, van fer servir un tros de sac a mode de cortina i a dins hi van posar una màrfega de palla embolcallada amb una manteta de llana perquè el menut no tingues fred.
L'àvia, que és va adonar de seguida que aquell gat no estava fi, es llevava de bon matí quan encara tothom dormia i li donava unes gotetes fetes de plantes medicinals amb les que va aconseguir aturar la desnutrició i les diarrees que tenia tot sovint.
Aviat van veure tots que en "Pitxús" ja no tenia rau raus a la panxa i que s'aguantava dret. Ja quasi era un gatet normal, que s'engreixava dia a dia.
El problema va venir quan les vacances es van acabar.
- volem endur-nos en "Pitxús a casa nostre van cridar els nens.
Els pares desprès de una llarga conversa, van decidir que el millor pel gat era que és quedes a viure amb l'àvia.
- segur que ell estarà millor que amb nosaltres, tancat dins un pis a ciutat, els van dir.
- I a més vindrem cada cap de setmana i el podreu veure igual.
Els germans van acceptar la proposta encara que no estaven gaire convençuts.
Arribat el dia de marxar, van acomiadar-se del gat amb llàgrimes als ulls i cada dia telefonaven a l'àvia per veure com estava el menut.
Així va passar un més. En "Pitxús ja era un gatet crescudet i tenia com un radar que feia que quan la família s'apropava al poble cada cap de setmana, arranques a córrer fins a trobar-los i tornaven a casa plegats i fent-li moixaines.
Un bon dia, no els va anar a rebre i ells angoixats, van entrar a casa l'àvia que ja els esperava amb posat trist i seriós. Els va dir que feia tres dies que en "Pitxús" no havia tornat de la seva passejada quotidiana.
Ja us podeu imaginar els plors que van seguir a aquestes paraules.
A la nit no hi havia qui aconseguís fer dormir als nens, ja que l'absència del gat els feia témer el pitjor.
L'àvia Pilar també plorava amb ells, quan la mare els va cridar amb veu fluixeta indicant-los amb el dit que no fessin cap soroll.
Arraulits rere el mur, van contemplar una escena que els va alleugerir.
En "Pitxús" si, era ell! Anava content al costat d'una gata gran, de colors quasi iguals als d'ell.
- Esta amb la seva mare! van cridar al mateix temps.
- Si, va dir-los sa mare, l'ha retrobat.
Els nens no es conformaven i reclamaven el seu gatet. Però la mare els va fer entendre, que segur que en "Pitxús" els estimava i recordava tot el que havien gaudit junts.
Però...
- Que us semblaria a vosaltres, si us perdéssiu, i que uns gatets cuidessin de vosaltres? Potser seria divertit per una estona, però si em veiéssiu passar pel carrer, per molt bé que estiguéssiu, que faríeu?
Tots dos a l'hora van respondre convençuts, que sens dubte tornarien amb ella, encara que mai oblidarien aquella família que els havia acollit.
- Segur que així serà pel "Pitxús" va dir la mare - i sinó, mireu com us mira de reüll, mostrant-vos orgullós la seva mare i els seus germans.
Mentre els gats anaven entrant dins les runes d'un antic casalot proper, els sospirs dels nens indicaven que encara que ho comprenien, els feia molta pena haver de separar-se'n.
Quan l'Eduard i la Sara ja havien acceptat que el gat no tornaria, el destí va donar un gir i un dissabte al matí al arribar al poble, l'àvia els esperava somrient a la porta de casa i agafant-los una mà a cada un se'ls va endur cap a l'hort tot fent-los un senyal amb el dit perquè no diguessin res. Només se sentien les respiracions entretallades de tots tres, amb l'entusiasme que s'espera qualsevol sorpresa. Quan per fi l'àvia emocionada va obrir la porta de la caseta on guardaven les eines. No és podien creure el que veien.
En "Pitxús" va mirar-los satisfet mostrant-los la seva nova família. De sota un munt de palla on reposava una gata d'un pelatge grisós i ulls verds, van sortir sis gatets amb pèl moixí. Ni havien de tons variats, però tots tenien un ull blau encerclat dins una clapa negra.
- Els fillets d'en "Pitxús"!!! van cridar emocionats.
Encara que els gats creixien, entraven uns i en sortien d'altres, la família d'en "Pitxús" es va quedar a viure per sempre a aquell cau que l'avia els havia fet.
On estarien millor que allà?...

Comentaris

  • Informatiu[Ofensiu]


    Com a participant de l’última edició del Concurs ARC de Contes Infantils, ens plau comunicar-te que hi ha en marxa un nou certamen literari, endegat des de l’Associació de Relataires en Català, amb aquest mateix gènere: conte infantil.

    Pots llegir les bases de la convocatòria del “Concurs ARC de Contes Infantils 2011. Criatures fantàstiques” en aquest ENLLAÇ.

    Anima’t a escriure un conte! Deixa volar la imaginació! Participa-hi!

    Esperem el teu relat. Gràcies,

    ARC


  • un relat...[Ofensiu]
    joandemataro | 14-10-2010 | Valoració: 10

    molt tendre i commovedor, amb gran contingut de missatges que donen per pensar...
    et felicito
    una abraçada i gràcies pel teu contacte
    joan

  • Una història molt bonica[Ofensiu]
    uanra | 27-09-2010 | Valoració: 10

    M'agraden molt els contes i els gats i...

    Comprenc els dos nens del conte, a mi també em faria molta pena separar-me de la meva gata Guspira.

  • No és gens fàcil...[Ofensiu]
    joanalvol | 26-09-2010 | Valoració: 10

    ...conrear el conte infantil i tu te'n has sortit força bé. És un relat planer, on juguen els sentiments dels nens i els instints dels animals. Tot plegat allò que forma part de la vida.
    M'ha agradat força
    Una abraçada
    Joanalvol

  • contes infantils [Ofensiu]
    panxample | 23-09-2010 | Valoració: 10

    que en gaudim els grans, amb tendresa i sensibilitat d'infant.
    Felicitats un relat, ben portat, enriquidor, realista i un final ple de vida.
    Avant

  • Nens i gats[Ofensiu]
    Unaquimera | 21-09-2010 | Valoració: 10

    Tancat el parèntesi de les vacances ( al meu pesar, que consti! ), he decidit avui dedicar una estona a la lectura de les darreres creacions dels meus autors predilectes ( amb moltes ganes! ); per tant, he vingut de seguida fins el teu espai, i he vist amb gran alegria de veure que hi havia novetats... i que la darrera, és un conte infantil!

    Resulta molt grat submergir-se de nou, passat el temps de la infantessa, en els textos escrits per als infants.

    En aquest cas, el teu relat resulta realment agradable i proporcionat: explica una història tendra i de final feliç amb un animal i uns nens com a protagonistes, però involucra les seves famílies respectives sense interferir l'argument bàsic i de forma versemblant , de tal manera que augmenten el realisme del conjunt.

    Ja veig que ets una autora tot-terreny!

    Esperant que l'estiu hagi estat bo per a tu, t'envio una abraçada,
    Unaquimera

  • Trobada[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 18-09-2010 | Valoració: 10

    Una història que omple de sensibilitat i tendresa. La trobada final plena d'intensitat m'ha arribat al cor. Gràcies, Naiade.

  • Preciós![Ofensiu]
    brins | 17-09-2010 | Valoració: 10

    Quin conte tan bonic, Montserrat! M'has fet recordar la meva infantesa; jo sempre havia tingut tres o quatre gatets al pati de casa meva i me'ls estimava moltíssim.

    Has escrit una història encantadora i molt humana; estic segura que embadalirà tots els nens que la llegeixin. Felicitats!

    Pilar

  • Recordatori[Ofensiu]


    Gràcies per participar!

    Recorda que el següent pas, un cop escrit i penjat el conte, és enviar un correu a l'Associació de Relataires en Català (associacio.relataires@gmail.com) tot indicant:

    -enllaç directe cap a l'espai de RC on tens penjat el conte
    -nom i cognoms reals (en cas de ser menor d'edat i, per tant, no poder estar associat a ARC, cal que indiquis, a més a més, el nom del pare/mare/tutor que pertany a l'Associació)

    Un cop enviat el correu rebràs un acusament de recepció i, després de verificar que el teu original compleix totes i cadascuna de les bases del concurs (extensió, pertinença a l'associació...) passaràs a la fase de selecció.

    Gràcies de nou. Cordialment,

    ARC


Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Naiade

Naiade

246 Relats

1711 Comentaris

275367 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Fa temps que escric, necessito plasmar el que porto dins. També m'agrada pintar, pel mateix motiu.
Però escriure per un mateix no té cap gràcia, necessito estar en contacte amb gent que també li agradi i poder compartir i intercanviar opinions, consells.
Varen parlar-me de relatsencatala i aquí estic, satisfeta de formar-ne part.

R en Cadena



(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")


Lèvingir en va encadenar i jo he passat la cadena a orchid i entortilligat. També a gaia1, Follet, Blaumar i Atlàntida

Per qualsevol cosa aquest és el meu e-mail:

mlloretp@gmail.com