En la solitud d'un amor perjurat

Un relat de: Yrch

Com el plor d'una llàgrima relliscant galtes avall.
Com la llum de la Lluna nova, fosca.
Com un segon etern, inexistent.
Com la vida, dura. Com un oceà desert. Com la solitud.
Per que dia rera dia la solitud guanya la batalla a la companyia. Per que, que és la companyia? La companyia és el somni de tenir algú al teu costat en tot moment, quan plores o quan rius. És un somni, perquè quan sofreixes, quan despertes t'adones del que hi ha realment al teu costat; res. Un buit que espera omplir-se.
I ella et mira en la distància, recordant tot el que alguna vegada va somiar que eres, recordant tot el que algún dia va somiar que deies. Eres la seva vida, l'estimaves, fins el dia en que el somni va acabar, sobtadament. Va despertar-se i es va adonar que tot era una mentida; les paraules, les carícies, les nits d'amor, tot mentida. Un trist reflex en el seu cor que intentava imitar allò que ella volia que fossis; que no la deixesis mai sola, i en canvi sempre es va trobar abandonada al fons del teu cor, sense que ella se n'adonés. Tan sols era una més per tu. Com qui es passeja pels carrers d'una ciutat desconeguda que mai més tornarà a trepitjar, tu vas dir aquelles paraules d'amor, vas jurar i perjurar que l'estimaves sense conèixer-la, sabent que mai més la miraries als ulls. I ella s'abandonà a la mentida d'un amor perjurat, amor d'un segon etern.
I ara ha oblidat d'on ve i a on va; per això, no sap quin camí seguir amb les seves passes. I en l'estat més pur de la obsessió, pensa en apagar el llum de la vida, per passar a millor vida. Però el valor obtingut com a premi de tanta solitud, desapareix en l'intent. El que li resta de vida ha quedat marcada per l'absència de la teva ànima al seu costat. "Al seu costat sempre hi he estat", diràs. Si, de cos present i poc més.
Has mantingut a la família amb els diners del teu sou, si. Però l'has escoltada mai? Has escoltat mai la teva dona plorar, silenciant els sanglots sobre un coixí fet per les ferides obertes pel teu desamor? Has despertat mai en meitat de la nit sentint el plor dels nens? No… Perquè cap nit vas estar al seu costat. Vagaves per bars i tabernes gastant diners en l'eufòria d'un hora; gastant diners per no pensar en qui t'esperava a casa.
Perquè t'hi casaves? Perquè t'hi casaves, si sabies que no l'estimaries? Si sabies que la feriries. Si sabies que l'enganyaries.
Mira-la als ulls que cristalitzen la pena, i digues que és el que veus. No veuràs la dona feliç que tothom es pensa que és. Falses aparences, per enganyar i fer-te quedar be. Com t'estima! I tu, com la ignores, i que poc conèixes d'ella.
Saps tan poc d'ella que mai se't passarà pel cap que vint anys enrera et va veure de la mà d'una jove rossa despampanant, i que tot i així va continuar al teu costat. "Barallar-m'hi?", va pensar, "per a què? Si així marxarà del meu costat, ja buit. Millor oblidar estimant sense ser estimada, que estimar-te en la teva absència física."
I va callar. Va plorar i va plorar, va somriure quan passaves pel seu costat. Però tot i així, va callar.
Mira-te-la. Que veus? Contesta!
"Una dona… no, la meva dona. La meva dona, que m'ha estimat com cap altra, i jo no he sabut estimar…"
No has sabut estimar? Mentida. No has volgut estimar, sabent que t'estimava. No has volgut escoltar, sabent que et necessitava.
I en les nits passades, et buscava en la foscor de l'habitació, en l'absència del teu sentiment. I no et trobava.
Estaves en altres llits estimant a qui no havies d'estimar. Enganyant, a moltes més de les que es mereixien ser enganyades.
I al dia següent, ella, la teva dona, no, una dona, aquella amb la que et vas casar, seguia al teu costat, cuidant una família sense amor de pare. Seguia al teu costat, miran-te als ulls veient passar la nit de sexe salvatge amb una altra dona, en un altre llit; veient passar la nit de borraxeres injustificables, amb els teus amics, com pel·lícules dramàtiques. I tu pensant que ella ignorava el teu món, com tu la ignores a ella, seguies convivint. Seguies convivint amb la mentida d'un amor que fingies; d'un amor que negaves quan ella no era al davant.
I han passat els anys, ella estant sempre sola i tu buscant altres companyies.
I ara, ella et mira en la distància. Sentada sobre la cadira davant del cavallet i amb el pinzell a la mà, et mira en la distància. La distància de les vostres ànimes, i intenta demostrar sobre el llenç tot el que has estat per ella, solitud embolcallada amb somriures de falsa felicitat. I mentre, l'última llàgrima rellisca per la seva galta…
Perquè per a tothom la seva, és una història que no existeix, ni ha existit. Una història que algú ha inventat, i ningú ha llegit.

Comentaris

  • Trist, però molt ben escrit[Ofensiu]
    Guspira | 27-05-2005

    M'agradat molt, una historia trista, però bé, per això està la literatura, escriure va molt bé quan passes per moments difícils, per exterioritzar el que penses, el que guardes a la teva ment... Estic d'acord que de les històries que un escriu es pot aprendre molt de com és l'autor i de com es sent en el moment d'escriure-la.

  • jo altra vegada[Ofensiu]
    quetzcoatl | 27-05-2005

    I sembla que et comenti mes la tematica que la forma en si, pero mira, es el que surt!
    Be, si, que l'estructura esta be, que m'agrada que el narrador es dirigeixi al lector i ens faci entrar en la pell dels personatges, i que hi ha algunes frases molt boniques.
    Pero sento en els teus relats una feblesa que no m'acaba d'agradar. Descrius sempre uns sentiments tristos i sumisos, i tot i que imagino uses la literatura i tristesa com a eines de critica, m'hi falta la força de la vida, l'energia dels qui volen canviar la seva situacio.
    Es dificil a vegades coneixer la gent nomes a traves de la seva obra, pero en general a traves dels teus escrits noto pessimisme, nihilisme i solitud. Esta be a vegades intentar buscar respostes, pero sovint en la pregunta ja hi ha la retorica de la resposta, d'un absurd que es clou en un bucle i disfruta passejant per la ment humana.
    Enmig de la paradoxa, enmig de la foscor, quan tot sembla que tira cap a negre i que no hi ha remei, la força del desafiament es el que fa que el sol segueixi escalfant.

    M'agrada com escrius, i m'agradaria que m'agrades com penses.

    No hi ha lloc per la solitud si un es busca.

    Una abraçadassa i gracies de nou per les recomanacions! : )

    m

  • Que més et puc dir?[Ofensiu]
    Inflamable | 19-05-2005 | Valoració: 10

    Crec que ja t'ho he dit tot...o quasi... que estic renegada a adorar els teus escrits agenollada sota teu, nena! Com sempre i pel teu estil, soledat, passió desenfrenada i distàncies, moltes distàncies. Fidel al teu model, però sempre diferent. Ets increible! Petons i abraçades, Aïda!

  • "mira-la als ulls...[Ofensiu]
    Capdelin | 17-05-2005 | Valoració: 10

    que cristallitzen la pena" què guapoooo!
    com en tots els teus escrits preciosos, forts, durs, terroríficament existencials, huamns, tràgics... relates amb una força increïble i treus l'espasa de la justícia, de la raó, de l'amor, de la veritat... i talles caps de culpables que no van saber estimar...
    ànims, amiga... somriu (con el tanguita nuevo... ja ja ) i mira a l'horitzó que nous aires arriben d'esperança i amor autèntic!
    un petonàs i una abraçada!
    i gràcies pels teus comentaris!!!!

l´Autor

Foto de perfil de Yrch

Yrch

31 Relats

178 Comentaris

62522 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
No quisiera que lloviera
te lo juro
que lloviera en esta ciudad
sin ti
y escuchar los ruidos del agua
al bajar
y pensar que allí donde estás viviendo
sin mí
llueve sobre la misma ciudad
Quizá tengas el cabello mojado
el teléfono a mano
que no usas
para llamarme
para decirme
esta noche te amo
me inundan los recuerdos de ti
discúlpame,
la literatura me mató
pero te le parecías tanto.
-.cristina peri rossi






y sin falsía, y sin comedia y sin literatura...






Cómo voy a creer /dijo el fulano
que el mundo se quedó sin utopías

cómo voy a creer
que la esperanza es un olvido
o que el placer una tristeza

cómo voy a creer /dijo el fulano
que el universo es una ruina
aunque lo sea
o que la muerte es el silencio
aunque lo sea

cómo voy a creer
que el horizonte es la frontera
que el mar es nadie
que la noche es nada

cómo voy a creer /dijo el fulano
que tu cuerpo /mengana
no es algo más de lo que palpo
o que tu amor
ese remoto amor que me destinas
no es el desnudo de tus ojos
la parsimonia de tus manos

cómo voy a creer /mengana austral
que sos tan sólo lo que miro
acaricio o penetro

cómo voy a creer /dijo el fulano
que la utopía ya no existe
si vos /mengana dulce
osada /eterna
si vos /sos mi utopía

Mario Benedetti






"el mundo entero se va a pique y yo sólo quiero seguir flotando, volando, soñando..."






"cap a la vida tu, jo cap a casa" Pere Rovira